vestnik

(FOTO) NK Lipa praznovala 50 let in podelila zahvale

I. B., 14. 6. 2024
Jure Kljajić
50 let NK Lipa.
Šport

Nogometni klub (NK) Lipa letos zaznamuje 50 let delovanja in ob tem jubileju so pripravili slavnostno sejo.

Zaznamovanje 50-letnice nogometnega kluba so začeli v Lipi praznovati že aprila, ko so namenu predali nove slačilnice. V kulturnem domu so sinoči priredili še slavnostno sejo. Zbrane je kot prvi nagovoril predsednik kluba Ivan Tkalec. Dejal je, da je 50 let lep jubilej, ob katerem pripravljajo tudi bilten, ki so izšel do konca leta. Pripravili so razstavo dresov, fotografij in zastavic, nadaljujejo s projektom 50x50, s katerim želijo pridobiti 50 donatorjev z minimalno donacijo 50 evrov, za navijače pa so na voljo tudi spominski rekviziti. 

nk-lipa
Jure Kljajić
50 let NK Lipa.

nk-lipa
Jure Kljajić
50 let NK Lipa.

Prva žoga se je v Lipi pojavila po 2. svetovni vojni, ekipa pa se je začela oblikovati v poznih 50. letih. Prvo igrišče je bilo v šolskih prostorih, kot so povedali, je Lipa prvo prijateljsko tekmo odigrala z Gomilicami. Klub je bil uradno ustanovljen 15. avgusta 1974, 14. novembra istega leta je bil prvi občni zbor. Za predsednika je bil imenovan Ludvik Škalič, za podpredsednika Alojz Zver, sekretarja Avgust Zadravec in za blagajnika Ivan Matjašec. NK Lipa je začel v soboški občinski nogometni ligi tekmovati jeseni leta 1974, opremo so si igralci kupili sami, za poravnavo drugih obveznosti pa je bila izvedena nabirka krompirja, ki so jo potem prodali. 

nk-lipa
Jure Kljajić
50 let NK Lipa.

Iz kronike, ki jo je pripravil predsednik, še izhaja, da je bilo prvo igrišče urejeno s prostovoljnim delom ob vaškem vodovodu, to, ki še danes služi svojemu namenu pa je bilo zgrajeno leta 1975. Tri leta pozneje so mu dodali še slačilnice s klubskimi prostori. Klub se je vseskozi razvijal, leta 2003 so denimo zgradili večnamenski prostor za skladiščenje in prodajo pijač, 2010 so prizidali sanitarne in skladiščne prostore, leta 2019 je Občina Beltinci zgradila nov avtomatski namakalni sistem. Zadnja pridobitev so že omenjene nove slačilnice. 

Na prireditvi je bilo še slišati, da so bili tekmovalni rezultati skozi leta različni. Največji uspeh je klub dosegel v sezoni 1982/1983, ko je zasedel tretje mesto v enotni pomurski ligi, v pokalnem tekmovanju so leta 1980 postali pokalni prvaki 1. medobčinske nogometne lige Murska Sobota. Pred leti so se otroci iz vasi pridružili treningom v Nogometni šoli Aluvar Beltinci. Klub je prav tako posvečal pozornost drugim aktivnostim, poznani so predvsem po organizaciji vsakoletne Krumplove noči. 

nk-lipa
Jure Kljajić
50 let NK Lipa.

NK Lipa je ob prazniku čestital predsednik medobčinske nogometne zveze Murska Sobota in podpredsednik Nogometne zveze Slovenije Danilo Kacijan in jim predal plaketo. Povedal je, naj so ponosni na preteklo delo, da vztrajajo kljub vzponom in padcem, velikega pomena pri delovanju pa so volonterji. Z obiskovalci je tudi delil spomin, da je prav v Lipi bil kot nogometaš prvič izključen. 

nk-lipa
Jure Kljajić
50 let NK Lipa.

Tudi predsednik Krajevne skupnosti Lipa Jožef Ferčak je nagovoril zbrane in predstavnikom kluba čestital. Izpostavil je, da vseskozi dobro sodelujejo, da je viden napredek in razvoj športnega centra in da se vsako leto postori kaj novega.

nk-lipa
Jure Kljajić
50 let NK Lipa.

Slavnostni govornik je bil župan Občine Beltinci Marko Virag. Tudi on se je navezal na povezovanje in sodelovanje, ki da vodita v uspeh na vseh področjih. Tudi nove slačilnice so po njegovem mnenju rezultat tega, predvsem pa dobrodošel objekt za sedanje in prihodnje generacije. "Osnovni pogoji so omogočeni, žogica je zdaj vržena vam, ki delate v klubu, da izboljšate rezultate," je povedal. Lipa tekmuje v 1. medobčinski nogometni ligi Murska Sobota in v nedavno končani sezoni je zasedla enajsto mesto. Dodal je še, da so v občini z nogometno šolo na dobri poti, da dobijo igralce za igro na čim višjih nivojih. Lipi je v prihodnje zaželel čim več uspehov in dodal, da jim bo priznanje podelil ob avgustovskem občinskem prazniku. 

nk-lipa
Jure Kljajić
50 let NK Lipa.

Sledile so še podelitve zahval. Prejeli so jih ustanovitelji kluba Ludvik Škalič, Štefan Škafar in Alojz Zver, za dolgoletno delovanje v klubu ga je dobil Štefan Zadravec, za vlaganje v športno infrastrukturo in razvoj športa v Lipi Občina Beltinci in Krajevna skupnost Lipa. Ivan Tkalec pa je prejemnik zahvale za dolgoletno predsedovanje, to funkcijo opravlja že 24 let. 

nk-lipa
Jure Kljajić
50 let NK Lipa.

nk-lipa
Jure Kljajić
50 let NK Lipa.

nk-lipa
Jure Kljajić
50 let NK Lipa.

NK Lipi so čestitali tudi v nogometnem klubu Beltinci in jim poklonili dres, obenem pa si zaželeli, da bo še naprej nogometna šola, ki združuje klube iz občine, delovala tako dobro. 

nk-lipa
Jure Kljajić
50 let NK Lipa.

V sklopu jubileju bo danes ob 18. uri turnir veteranskih ekip, v soboto pa še predstavitev legend kluba ter prijateljski tekmi z mladinskima ekipama Mure in Beltinec. 

nk-lipa 50-let slavnostna-seja