vestnik

(FOTO) Romska mini olimpijada v dvorani soboške OŠ III

Vestnik.si, 27. 9. 2024
Jure Zauneker
Mini olimpijada.
Šport

V dvorani OŠ III Murska Sobota je potekala romska olimpijada, športno-rekreativni dogodek, namenjen otrokom, starim med 4 in 9 let, ki obiskujejo prvo triado devetletne osnovne šole in zadnje leto vrtčevskega programa. Poseben poudarek je na vključevanju romskih otrok s pomočjo športa.

Pri organizaciji mini olimpijade so sodelovali občinska športna zveza, lokalna športna društva in klubi, ki so bili izbrani na vsakoletnem razpisu nosilca programa – Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez. S tem dogodkom želijo spodbuditi aktivno udeležbo romskih otrok v športnih dejavnostih in jih povezati z lokalnimi športnimi društvi in klubi.

murska-sobota, mini-olimpijada
Jure Zauneker
Mini olimpijada.

Mini olimpijada pa ni le priložnost za športno udejstvovanje, ampak tudi za predstavitev omenjenih društev in klubov in promocijo njihovih programov, s ciljem pridobivanja novih mladih članov. S pomočjo športa se gradijo mostove med otroki različnih kulturnih ozadij ter spodbujajo prijateljstva, solidarnost in enakopravnost.
Program dogodka je vključeval športne igre in aktivnosti za otroke, predstavitev lokalnih športnih klubov, promocijo vključevanja romskih otrok v športne dejavnosti ter druženje in zabavne aktivnosti za najmlajše.

murska-sobota, mini-olimpijada
Jure Zauneker
Mini olimpijada.

Na prireditvi so med drugim sodelovali in pozdravili udeležence Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije, podžupan Mestne občine Murska Sobota Jure Lang, Milko Kovač iz Nogometnega kluba Pušča, upokojeni učitelj telesne vzgoje, športnik in športni sodnik Karel Glažar ter Goran Gutalj in Jožek Špilak, sekretar oziroma strokovni sodelavec regijske pisarne Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez Murska Sobota in Športne zveze Murska Sobota.


murska-sobota, mini-olimpijada
Jure Zauneker
Mini olimpijada.

romski-otroci mini-olimpijada