vestnik

(FOTO) Z Gibkom do Piramide v Lendavskih goricah

Jože Gabor, 6. 3. 2021
Gibko Lendava
Rekreativci do lendavske Piramide.
Šport

Rekreativci in športniki iz Lendave in od drugod se radi podajo do najvišjega vrha v Lendavskih in Dolgovaških goricah, ki ga imenujejo Piramida. Tako se imenuje po kamnitem obeležju na vrhu hriba, ki je v obliki piramide.

V soboto pa jih je do vrha šlo še več kot običajno, saj je Športno in turistično društvo Gibko Lendava v okviru akcije Gibko zbira kilometre povabilo Lendavčane in ljubitelje rekreacije od drugod, da se podajo do Piramide, ki je na nadmorski višini 327 metrov. Društvo Gibko vodita učiteljici telesne vzgoje Tjaša Horvat in Renata Gyurkač.

gibko, lendava
Jože Gabor
Rekreativci do lendavske Piramide

Pohod tokrat ni bil skupinski, kot so bili pred pandemijo, ampak so prihajali do Piramide med 9. in 17. uro predvsem družine in posamezniki, je povedala Tjaša Horvat: »Namen te in drugih naših aktivnosti, ki jih organiziramo, je spodbuditi občane h gibanju, kar je zelo pomembno za okrepitev imunskega sistema in s tem pomeni tudi manj verjetnosti, da dobimo koronavirus. Da se ljudje več gibajo pa je pomembno, da jih nekdo pri tem spodbuja. « Ko so se otroci vrnili v šole in vrtce, so ugotovili, da je fizična kondicija otrok precej slabo, opaziti je bilo, da so se manj gibali.

gibko, lendava
Jože Gabor
Rekreativci do lendavske Piramide

Podobno pa je tudi z drugimi generacijami, dodaja Tjaša Horvat: »V Gibku sicer ves čas spodbujamo tiste, ki so naši člani in so vadili z nami, da gredo čim več na sprehod, tek ali kolesarjenje v naravo, da se naužijejo svežega zraka. Večkrat pa hodim tudi do Piramide. Nekateri so danes šli do najvišjega vrhe Lendavskih goric večkrat, med udeleženci pa je bil tudi kolesar, ki je od Lendave do Piramide poskušal čim večkrat prekolesariti.« 

gibko, lendava
Jože Gabor
Rekreativci do lendavske Piramide

Med tistimi, ki so ta dan večkrat šli od vznožja goric do vrha je tudi Jutka Marić Vida, ki pravi, da se tudi sicer večkrat sama ali z družino poda na sprehod med vinograde nad Lendavo: »Običajno parkiramo avtomobile na parkirišču pri trgovskem centru Tuš. Danes sem sama prišla dvakrat do vrha, potem pa še enkrat z člani družine. Letos sem tako prišla peš do Piramide že petindvajsetič. Gleda na razmere ni veliko drugih možnosti za vadbo in rekreacijo. Treba pa je nekako srbeti za kondicijo, za zdravje.« 

piramida, lendava, pohod, gibko
Jože Gabor
Rekreativci do lendavske Piramide

Do Piramide vodi veliko poti, pohodniki pa običajno gredo na pot v starem mestnem jedru ali pri trgovini Tuš, pravi Renata Gyurkač: »Nekoliko daljša, a prav tako zanimiva pot je od Dolge vasi, nekateri pa se podajo na pot na drugi strani hribov, pri novem pokopališču. Včasih pa do Piramide pridejo ali prikolesarijo tudi iz Madžarske, saj je na drugi strani teh hribov že Madžarska.« Sama gre rada na krožni pohod, ki je dolg okrog pet kilometrov.

gibko, piramida, lendava, pohod
Gibko Lendava
Rekreativci do lendavske Piramide.

V sklopu projekta Gibko zbira kilometre občane tudi na svoji spletni strani gibko.si spodbujajo, da se čim večkrat podajo peš ali s kolesom po različnih poteh, med naravno okolje ter kulturne in turistične znamenitosti. 27. marca načrtujejo še akcijo Gibko zbira kilometre s kolesarjenjem, 17. aprila pa s tekom. Podobno spodbuja občane, da se čim večkrat podajo do Piramide tudi Klub sto, ki deluje v okviru Planinskega društva Lendava. Njihovi člani si prizadevajo, da letno pridejo vsaj stokrat do najvišje točke Lendavskih in Dolgovaških goric.

gibko, piramida, lendava, pohod
Gibko Lendava
Rekreativci do lendavske Piramide.

pohod gibko piramida lendava