vestnik

Janez Nemec je igral na skrivaj, da doma niso vedeli

Simon Horvat, 26. 5. 2023
Arhiv Jožeta Nemca
Janez Nemec je ob desetletnici Mure zmagal na tekmovanju v teku na 100 metrov. Čestita mu tedanji župan občine Murska Sobota Ferdinand Hartner. Desno je predsednik Mure Vincenc Arvai.
Šport

Zgodovino Mure je soustvarjalo veliko ljudi, od funkcionarjev, igralcev ter konec koncev navijačev.

Zgodovino Mure je soustvarjalo veliko ljudi, od funkcionarjev, igralcev ter konec koncev navijačev. Eden izmed najbolj cenjenih je bil pravnik Janez Nemec, ki je največji pečat v klubu pustil med obema vojnama. Rodil se je 14. julija 1912, umrl pa 26. novembra 2001. Bil je nekdanji igralec Mure, trener, načelnik nogometne sekcije in človek, ki je Muri pomagal pri pravnih zadevah. Kot enega redkih predvojnih funkcionarjev ga omenja tudi Feri Maučec v svoji monografiji Sedem desetletij NK Mura.

janez-nemec
Arhiv Jožeta Nemca
Tekma Čakovec : Mura, ki je bila odigrana 14. oktobra 1928. Janez Nemec je vratar in čepi četrti z leve. Foto Arhiv Jožeta Nemca

Janez Nemec izhaja iz družine Nemec, ki je imela pred drugo svetovno vojno trgovino na vogalu pri evangeličanski cerkvi. Ob nogometu je bil aktiven še v namiznem tenisu, šahu in bridžu. Uvrščamo ga med začetnike namiznega tenisa v Sloveniji, leta 1930 je na prvenstvu Jugoslavije, ki je bilo odigrano v Murski Soboti, postal državni prvak. Njegova družina, ki je imela trgovino s tehničnim blagom, je med drugim dala garancijo za gradnjo nekdanjega sokolskega doma oziroma današnjega Partizana v Murski Soboti. 

janez-nemec
Arhiv Jožeta Nemca
Janez Nemec je pri Muri večino časa igral na mestu vratarja. Prizor je iz leta 1937, ko je igral za old boyse.

Aktivno igranje nogometa je opustil v začetku tridesetih let, je pa kasneje igral za drugo ekipo Mure in tudi tako imenovane old boyse oziroma staro gardo. Za Muro je odigral precej tekem, večinoma kot vratar. Nogomet sta igrala skupaj z bratom Ludvikom, ki je oktobra 1931 na tekmi z mariborsko Svobodo utrpel zlom noge. Takrat so jima starši prepovedali nadaljnje igranje. Kljub temu je Janez še vedno, in to na skrivaj, da doma niso vedeli, igral za Muro. Večinoma je šlo za gostujoče tekme. Leta 1934 je postal načelnik nogometne sekcije in je to funkcijo opravljal do konca sezone 1941/42. Sezono kasneje je bil član upravnega odbora. Doslej zadnjo znano tekmo za Muro je odigral 27. septembra 1942, ko so old boysi Mure gostovali v Sombotelu. Po koncu vojne je rodno Prekmurje zamenjal z Mariborom, kjer se je uveljavil kot šahist in odličen igralec bridža. Kljub temu se je vedno rad vračal v rodno Prekmurje, kjer je imel veliko prijateljev.

janez-nemec
Arhiv Jožeta Nemca
Janez Nemec izroča zastavico Mure predstavniku nogometnega kluba Laško. Tekma je bila odigrana 31. maja 1936.

Za pomoč pri nastajanju prispevka se zahvaljujemo pomurskemu akademiku Jožetu Nemcu, Janezovemu sinu.

janez-nemec
Arhiv Jožeta Nemca
Brata Ludvik in Janez Nemec sta bila pionirja slovenskega namiznega tenisa. Levo je Ludvik, desno pa Janez.

janez-nemec
Arhiv Jožeta Nemca
Trgovina Janeza Nemca je stala pri evangeličanski cerkvi v Murski Soboti.

Simon Horvat, ki je pred leti že skrbel za spletno stran nogometnega kluba Mura, ter naš sodelavec in fotograf Aleš Cipot urejata spletno stran NK Mura skozi čas. Ta bo še posebej velik pomen dobila leta 2024, ko bo Mura slavila stoto obletnico ustanovitve. V veliko pomoč ste lahko tudi vi. Horvat in Cipot namreč opažata, da imajo simpatizerji Mure doma precej časopisnih izrezkov, slik, vstopnic s tekem in podobno. Zato vas vabita, da svoje gradivo delite z njima, in z veseljem ga bosta dodala v mozaik klubske zgodovine, na veličasten način pa bo vse to predstavljeno tudi ob stoletnici Mure. Informacije lahko pošljete na elektronski naslov: info@nkmura.si.
nš-mura-skozi-čas janez-nemec