vestnik

Južnoafriške Rakete odčitale nogometno lekcijo Muri

Vestnik.si, 26. 1. 2024
Arhiv kluba
Mura je bila skoraj za en razred slabša od južnoafriške ekipe.
Šport

V svoji predzadnji pripravljalni tekmi v Turčiji je Mura po izjemno slabi predstavi utrpela zaslužen poraz z 1 : 5 (0 : 4) v dvoboju z južnoafriškim klubom TS Galaxy F. C. Pred "petardo" je črno-bele s častnim zadetkom rešil Niko Kasalo.

NŠ Mura - TS Galaxy F. C. 1 : 5 (0 : 4)

Titanic Lara Sports Centre v Antaliyi.

Strelci: 0 : 1 Mahlangu (13), 0 : 2 Mojela (30), 0 : 3 Mahlangu (37), 0 : 4 Mojela (45), 0 : 5 Dithejane (84), 1 : 5 Kasalo (89).

NŠ Mura prvi polčas: Mihelak, Pucko, Dobrovoljc, Katić, Trontelj, Kurtović, Tripi, Jovićević (Turudija, 28), Kasalo, Saitoski, Spasojević. V drugem polčasu so vstopili Proleta, Cottrell in Ščernjavič. 

Klub TS Galaxy, ki je nastal leta 2015, začetnice svojega imena nosi po lastniku Timu Sukaziju, minulo sezono pa je končal na desetem mestu južnoafriške premier lige. Vzdevek igralcev tega kluba je Rakete (The Rockets), v srečanju z večinoma anemično Muro pa so bili zares tako tudi videti. 

Še posebej izpod vsake kritike je bil prvi polčas Mure, v katerem je dobila kar štiri zadetke. V napadu je bila nebogljena, v obrambi katastrofalna, njeni igralci pa so bili v tem delu videti kot statisti. Prvi zadetek je padel v 13. minuti po protinapadu, ki ga je po levi strani izvedel izredno hitri Lehlonolo Mojela, podal v v sredino, kjer je z desnico sprožil Sphiwe Mahlangu, vratar Klemen Mihelak pa je pred žogo, ki se je odbila, slabo posredoval, in ta je končala v mreži - 0 : 1. 

Drugi gol so Južnoafričani dosegli v 30. minuti, tokrat preko desne strani. Po kratki kombinaciji je Orebotse Mongae poslal žogo med obrambnimi igralci Mure do vtekajočega Mojele, ki je z diagonalnim strelom po tleh premagal Mihelaka - 0 : 2. Nasploh je bil majhni, a fizično močni Mojela s svojo energijo, tekom, preigravanji in podajami nerešljiva uganka za Sobočane. 

Tretji zadetek je bil darilo Mure nasprotniku. Po daljšem napadu Galaxyja je žoga v 37. minuti pred vrati prišla do Žana Trontlja, kjer mu jo je Mahlangu z lahkoto ukradel in jo potisnil v mrežo - 0 : 3. 

V 45. minuti so črno-beli izgubili okroglo usnje na polovici Južnoafričanov, tega je Mongae z dolgo podajo poslal v napad do Mojele, ki je pobegnil po levi strani in z diagonalnim strelom po tleh z desnico še enkrat ugnal soboškega vratarja - 0 : 4. 

pripravljalna-tekma, turčija, mura, galaxy
Arhiv kluba
Mura je bila skoraj za en razred slabša od južnoafriške ekipe.

V drugem polčasu, ko je Mura malce osvežila vrste, je bil njena podoba za malenkost boljša. Prišla je do vsaj nekaj strelov proti vratom, od katerih je treba izpostaviti poskus Emirja Saitoskega z desne strani. Vratar Fiacre Ntwari je žogo odbil, v nadaljevanju napada pa je imel lepo priložnost Mihajlo Spasojević, a je z desnico streljal slabo in mimo vrat. 

Treba pa je reči tudi, da je Mihelak v 55. minuti v dveh poskusih vsaj za nekaj časa rešil Muro petega zadetka, potem ko je nazadnje s skokom odvzel žogo Mojeli, ki se je že pripravljal na strel. Galaxy bi lahko dokaj hitro prišel do novega zadetka , če bi bili njegovi nogometaši bolj zbrani in natančni. Šele v 84. minuti je to vendarle uspelo Pusu Dithejaneju, potem ko se je po kombinaciji Mojele in Mahlanguja znašel sam pred vrati in rutinirano ugnal Mihelaka - 0 : 5.

Zven "petarde" je v 89. minuti utišal Niko Kasalo iz prostega strela, ki ga je priboril Ben Cottrell. Kasalo je z desnico zadel levi zgornji kot vrat Južnoafričanov - 1 : 5. To je bil tudi končni izid tekme, v kateri je bil razigrani Galaxy skoraj za en razred boljši od Mure, pri kateri se igralci lahko globoko zamislijo nad vprašanjem, ki ga je ob prenosu v komentarju zastavila največja navijačica soboškega kluba Terezija Knaus - Trejza: "Dečki ge je voše znanje? (Fantje, kje je vaše znanje?)"

pripravljalna-tekma, turčija, mura, galaxy
Arhiv kluba
Mura je bila skoraj za en razred slabša od južnoafriške ekipe.

Trener Vladimir Vermezovič je po tekmi prišel do istega sklepa kot mi: "Nogometaši Galaxyja so nam pripravili predavanje iz nogometa. Nikakor ne morem biti zadovoljen s prvim polčasom, tudi z drugim ne. Ampak zdaj se je videla razlika v kakovosti, hitrosti, moči in tehniki. Morda bi s tehniko nekateri naši igralci lahko parirali, ampak z močjo pa ne. Vedel sem, da bo težka tekma, ampak da bomo v tako podrejenem položaju, tega pa nisem predvidel. Sedaj so vsaj naši fantje videli, kako se igra nogomet v nekaterih močnejših ligah."

pripravljalna-tekma, turčija, mura, galaxy
Arhiv kluba
Mura je bila skoraj za en razred slabša od južnoafriške ekipe.

Muro čaka še zadnji preizkus v Antaliyi v nedeljo, ko bo njen nasprotnik Arsenal iz Tule, ki igra v drugi ruski ligi.

Zajem zaslona/FACEBOOK
Niko Kasalo je bil ob Benu Cottrellu edina svetla točka Mure.
pripravljalna-tekma mura galaxy turčija