vestnik

Kai Cipot o prihodnosti v Muri, počitnicah pri bratu in posebnem mentorju

Robert Balantič, EkipaSN, 7. 6. 2023
Aleš Cipot
Mura : Celje
Šport

Dvaindvajsetletni branilec je največji del oddiha preživel pri bratu.

Kai Cipot se letos ni ubadal s tem, kje preživeti oddih med dvema sezonama. Ni potreboval katalogov turističnih agencij za iskanje primernih destinacij. Edina izbira je bila La Spezia, ki je januarja postala drugi dom mlajšega brata, in priložnosti za druženje z njim kakopak ni želel in ni hotel zamuditi. Tio je bil resda zaposlen s klubskimi obveznostmi, toda na voljo je vendarle imel dovolj časa, da je vlogo gostitelja opravil vzorno. Takšne ocene pa si ne zasluži njegova ekipa, ki sicer ni izpadla iz serie A, a si še vedno ni zagotovila niti obstanka. Italijanska posebnost je, da v primeru enakega števila točk na koncu ne šteje izkupiček iz medsebojnih tekem ali razlika v golih, temveč ekipi odigrata dodatno tekmo na nevtralnem igrišču. To se je pripetilo Spezii in Veroni, ki sta na lestvici na 17. oziroma 18. mestu (Cremonese in Sampdoria za njima sta že izpadla), zato bo sezona odvisna od nedeljskih 90 minut v Reggio Emilii.

Spezia je v zadnjem krogu v večnem mestu morala priznati premoč Joseju Mourinhu in njegovim varovancem, ki so si z zmago z 2:1 zagotovili nastop v ligi Europa, toda bila je blizu remija in obstanka. Šele v zadnjih sekundah rednega dela je namreč Paulo Dybala iz najstrožje kazni zadel za slavje sinov volkulje ter razočaranje gostov. Dvoboj na Olimpicu je imel kar 15 minut dodatka, v katerem je sodeloval tudi Tio Cipot (osmi nastop), toda vsa prizadevanja mladega slovenskega reprezentanta in soigralcev, da bi si zagotovili zlata vredno točko, niso obrodila sadov.



Kai je sprva predvideval, da si bo rimski spopad ogledal v živo, toda naposled je napeto dogajanje spremljal od doma. "Urediti moram določene stvari, zato sem se moral vrniti," je pojasnil in priznal, da je v preteklem obdobju užival. "Res je bilo lepo, k čemur je prispevalo tudi čudovito vreme. Bilo je nadvse prijetno druženje. Sprostil sem se, se spočil in si spet napolnil baterije. Dobro je bilo spoznati okolje, v katerem brat nadaljuje kariero. In prepričal sem se, da mu ustreza, da se je odlično znašel. Morda bi lahko več igral. Tudi sam si seveda želi, da bi bilo tako, kar je nekaj najbolj razumljivega. Takoj po prihodu je bil v trenerjevih načrtih, po prihodu novega se je to malce spremenilo, vendar ne dvomim, da si bo z zagnanim delom zagotovil priložnost in status, ki ga bo zadovoljil. Prej ali slej. Ob neizmerni želji gotovo premore dovolj kakovosti, da mu bo to uspelo."

mura, radomlje
Aleš Cipot
Kai Cipot se letos ni ubadal s tem, kje preživeti oddih med dvema sezonama.



Trudil sem se, da bi se povsem odklopil

Slišati je bilo namigovanja, da bi utegnil poleti vsaj začasno zamenjati klubske barve in se s statusom posojenega igralca vrniti v želeni ritem. "Mislim, da bo ostal v Spezii, kjer ima pravšnje pogoje za nadaljnji razvoj. Hkrati se je prilagodil na novo okolje, lepo mu je, a saj veste, da se lahko zadeve zaradi takšnih in drugačnih dejavnikov hitro spremenijo ter da naposled ni vse odvisno le od njega. Zdaj je ključnega pomena, da si v dvoboju z Verono zagotovijo obstanek, potem bo vse lažje," je prepričan Kai Cipot, ki je pri zahodnih sosedih 'pozabil' na Muro. "Trudil sem se, da bi se povsem odklopil, kar mi je v največji meri uspelo. Da bi se povsem, je v današnjih časih praktično nemogoče, tako da sem bil z aktualnim dogajanjem vsaj površno seznanjen. Ampak zdaj sem znova doma in zelo kmalu bom vnovič v klubskem filmu."

Balažic mi je ogromno pomagal



Med spremembami v Fazaneriji je tudi ta, da je Gregor Balažic prekinil igralsko kariero. Našega sogovornika to ni presenetilo, a glede na njun poseben odnos to ni nič nenavadnega. Izkušeni zdaj že nekdanji obrambni nogometaš ga je namreč vzel pod svoje okrilje in ima pomembno vlogo pri preobrazbi iz napadalca v branilca. Zanj je bil nekakšen mentor. "Priznam, da sem za to vedel že nekaj časa. Govoril je, da ne more več vztrajati na tako visoki ravni, da ga vse boli, kar zadeva mojo pot, pa mi je zares ogromno pomagal. Ima obilo znanja in izkušenj. zato me veseli, da bo ostal v klubu v drugačni vlogi. Da bova in da bomo še naprej sodelovali. Mura potrebuje takšne ljudi, o tem ni niti kančka dvoma."

Čeprav pogled na lestvico po zadnjem prvenstvu temu ne pritrjuje, imajo črno-beli v svojih vrstah lepo število mladih igralcev, ki so zanimivi za mednarodno tržišče. Kai Cipot je bržčas na vrhu tega seznama in ne bi bilo pretirano presenečenje, če bi se poleti ob odmevnem prestopu odpravil novim izzivom naproti. "Za zdaj je stanje takšno, da bom najbrž ostal. Takšno je bilo pred odhodom na oddih in ne vem, če se je vmes dogajalo kaj takšnega, da bi se to spremenilo. Treba se bo pogovoriti in razmisliti, vsekakor pa bi lahko prišel odhod v poštev le v primeru zelo konkretne ponudbe. Na silo nočem v tujino. Nisem obseden s tem, da bi se čim prej preizkusil kje drugje. Nič ne bi imel proti, če bi tudi v prihajajočem obdobju ostal v Muri. Morda bi bilo to celo najboljše, a naj ponovim, da je največ odvisno od zanimanja. Če bo prišlo kaj pravega, kar bi bilo težko zavrniti in bi zadovoljilo tudi zahteve kluba, bi gotovo hitro našli skupen jezik."

domžale, mura
Aleš Cipot
Dvaindvajsetletni branilec je največji del oddiha preživel pri bratu.



Iz tega se moramo kaj naučiti

Zadnja sezona se ni razpletla po želenem scenariju. "Jasno je, da so bila pričakovanja večja, preveč je bilo nihanj. Z doseženim nismo in ne smemo biti zadovoljni, v prvi vrsti pa je zdaj pomembno, da se iz tega vsi skupaj kaj naučimo. Ni se smiselno pretirano ozirati nazaj. Treba je gledati naprej in si prizadevati, da bo odslej bolje, kot je bilo v preteklem letu. V igralski zasedbi bo očitno kar nekaj sprememb. Verjamem, da bo vodilnim možem uspelo sestaviti kakovostno in značajsko močno ekipo, ki bo sposobna uresničevati cilje. Evropa ostaja največji izziv, kakšne skrite želje so mogoče še bolj ambiciozne. Saj smo športniki. Ne treniramo za to, da bi bili šesti, temveč za to, da bi bili čim bolj uspešni, in storiti moramo vse, kar je v naših močeh, da bi nam to v največji meri uspevalo."

Mura bo v priprave prvič vstopila z Dejanom Grabićem, ki so ga njegovi varovanci medtem imeli priložnost dovolj dobro spoznati. "Zelo sem zadovoljen s tem, kako nas vodi, zadovoljen sem bil tudi z njegovim predhodnikom Damirjem Čontalo. Ne smemo zanemariti, da nas je zdajšnji trener prevzel v zahtevnem položaju. Je kakovosten strokovnjak in menim, da tudi primeren za naše moštvo. Verjamem, da nas bo 'porihtal'," pravi Kai Cipot.

kai-cipot nš-mura
Kaj zdaj berejo drugi