vestnik

Šimundža: "Evropa je bonus, ki ga skušamo izkoristiti"

D. N., 18. 8. 2021
Vanesa Jaušovec
Ante Šimundža
Šport

Črno-beli se bodo v četrtek zvečer na mestnem stadionu Fazanerija v playoffu kvalifikacij Lige Evropa pomerili z graškim Sturmom. Kakšnega tekmeca pričakujejo in kako so potekale priprave nanj, sta medijem razkrila igralec Žan Karničnik in trener Ante Šimundža.

Prvi je pred mikrofone stopil Žan Karničnik, ki je, kot je pojasnil, trenutno v svoji najboljši formi.  

Koliko ste že spoznali jutrišnjega nasprotnika? 

Žan Karničnik: Jutri nas čaka zahtevna tekma, naredili smo že nekaj analiz, nekaj nam je ostalo še za jutrišnji trening. Tekma bo zahtevna, vendar smo pripravljeni. 

Kje je njihova največja nevarnost? 

Žan Karničnik: S teh drugih žog, ko napadajo globino, v prekinitvah so močni, nekaj golov v prvenstvu so tudi dali iz prekinitev in mislim, da moramo biti v tem segmentu stoodstotno pripravljeni. 

žan-karničnik, nš-mura
Vanesa Jaušovec
Žan Karničnik

Kakšno je stanje v slačilnici? Je kaj manj nervoze kot pred tisto z Žalgirisom? Evropska jesen je zagotovljena. 

Žan Karničnik: Lahko rečemo, da je bil en cilj z uvrstitvijo najmanj v Konferenčno ligo dosežen, ampak se s tem ne bomo zadovoljili. Vsak hoče igrati rang više, to je v Ligi Evropa, zato bomo šli na polno v to tekmo, da si zagotovimo jesen v Ligi Evropa. 

Eden od zaščitnih znakov Sturma je dinamika. Se je Mura sposobna postaviti po robu tem segmentom? 

Žan Karničnik: Mislim, da smo v tekmi z Lugodorcem dokazali, da smo se, če je to potrebno, sposobni večino tekme braniti, tudi z Žalgirisom smo se branili in pretili iz nekih protinapadov, zato bomo sposobni to odigrati. 

žan-karničnik, nš-mura
Vanesa Jaušovec
Žan Karničnik

Koliko poznate tokratnega nasprotnika? 

Ante Šimundža: Poznamo ga dobro, že zaradi bližine, že zaradi spremljanja avstrijskega nogometa.

Kje preti največja nevarnost? 

Ante Šimundža: Imajo hitrost, dinamiko, agresivnost. Imajo fizično močno ekipo, podkrepljeno z dosti hitrosti. 

Evropska jesen je zagotovljena, je zato kaj manj pritiska, kot pred tekmo z Žalgirisom? 

Ante Šimundža: Niti pred Žalgirisom ni bilo kaj pritiska. Mi se zavedamo, da nam je prioriteta slovensko prvenstvo, po drugi strani pa je Evropa en bonus, ki ga skušamo izkoristiti in smo ga izkoristili in v tej poziciji lahko samo uživamo in se učimo. Pritisk si delamo samo, vendar to tistega športnega, da želimo biti tekmovalni, konkurenčni ekipam, ki so na višjem organizacijskem in tekmovalnem nivoju, poskušamo izvleči čim več pozitivnih stvari s teh tekem. 

ante-šimundža, nš-mura
Vanesa Jaušovec
Ante Šimundža

Dinamika se v Sturmu veliko poudarja, pravijo, da je to njihova identiteta, kako se postaviti po robu takšni ekipi? 

Ante Šimundža: Niso tekaško močnejši od nas, so pa bolj dinamični in agresivnejši, v tej igri uživajo, se dobro znajdejo, nekako to izhaja tudi iz prvenstva, v katerem nastopajo. Vedno je bilo avstrijsko prvenstvo zelo dinamično, zelo dobro se znajdejo v tem, tu je tista njihova kvaliteta, ki jo imajo.

Kako jim to ukrasti, omejiti? 

Ante Šimundža: Predvsem z mirnostjo, odločnostjo, s stvarmi, ki jim ne odgovarjajo, preudarnostjo. 

Koliko je pomagalo zelenici, da se tekma v nedeljo proti Radomljam ni igrala naprej? V luči tega dvoboja. 

Ante Šimundža: Sigurno je pomagalo, vemo, kako staro je to igrišče, vemo, kako se vzdrževalci trudijo zagotoviti vsaj minimalno dobre pogoje. Tudi mi smo pristopili tako, danes nismo trenirali tu, smo ga dali počivati. kakšen je bil naliv, bi bilo zelo poškodovano in vprašanje, če bi se regeneriralo v treh, štirih dneh. 

Koliko je Murina prednost pred Sturmom, da je odigrala v tem času že kar nekaj evropskih tekem? 

Ante Šimundža: Se strinjam, da je prednost, je pa dejstvo, da so oni manj obremenjeni s tekmami za vikend in med tednom. Vendar to nič ne spremeni, to ni nič takšnega, njihovo dojemanje nas je takšno, kot je, sigurno bodo zelo dobro pripravljeni. Vemo, kaj je njihov cilj, vemo pa tudi, kaj je naš cilj. 

Se lahko obetajo spremembe v začetni enajsterici? 

Ante Šimundža: Imamo manjše težave z manjšimi poškodbami. Nik Lorbek je odpadel, vprašanje, kako bo za vikend, ni enostavna poškodba nosa. Vsi, ki so v kadru, so pripravljeni nastopiti. 

ante-šimundža, nš-mura
Vanesa Jaušovec
Ante Šimundža

Vanesa Jaušovec
Žan Karničnik
nš-mura sturm