vestnik

(KOLUMNA) Soboški Demetrio Albertini

Andrej Bedek, 2. 4. 2023
NŠ Mura
V Italijanu Fillipu Tripiju smo dobili soboškega Demetria Albertinija.
Šport

Če vam ni znano: Albertini je bil tako imenovani zadnji vezni igralec pri vrhunski ekipi AC Milana iz 90. let s številko 4 na dresu, ki so jo ob številki 6, ko še niso bile dovoljene dvomestne številke nad 18, nosili prav taki profili igralcev.

Ko utegne, se Denis Rajbar, športni direktor Mure, v ponedeljek ob 19.00 udeleži rekreativnega igranja malega nogometa naše whatsapp skupine. Pri njem me poleg drugega fascinira, da še ob 18.59 odgovarja na telefonske klice, ob 19.02 pa že z izjemno natančno podajo, dolgo več kot 20 metrov, najde soigralca, ki mu ne preostane drugega, kot da žogo potisne čez gol črto za zadetek. Ko se njegovo moštvo brani, Rajbar obvlada še eno nogometno veščino. To je predvidevanje, kaj bo z okroglim usnjem storil nasprotnikov igralec. Običajno po prestreženi podaji preigra tega igralca – največkrat mu skuša poriniti žogo med nogama – in v hipu pripravi priložnost za svoje napadalce ali spravi žogo do soigralcev v zvezni vrsti, ki imajo potem skoraj prosto pot za organizacijo protinapada ali napada.

Rajbarjeve poteze so za nogometno rubriko iz zaprašenih arhivov, ko je bilo preigravanje nasprotnika v igri ena na ena še stalnica na nogometnem igrišču, medtem ko danes še največ šteje telesna moč nogometaša. Igralca nasprotnega moštva tako v sodobnem nogometu najpogosteje preigravajo z golo močjo, nogometnih trikov z žogo, kako prelisičiti koga na drugi strani igrišča, pa je le za vzorec. Zato sem že po prvi tekmi v Celju, ko je Mura nesrečno izgubila, sklenil, da smo kljub porazu dosegli zmago. V Italijanu Fillipu Tripiju smo dobili soboškega Demetria Albertinija sem zapisal v sporočilu v naši whatsapp skupini.

Če vam ni znano: Albertini je bil tako imenovani zadnji vezni igralec pri vrhunski ekipi AC Milana iz 90. let s številko 4 na dresu, ki so jo ob številki 6, ko še niso bile dovoljene dvomestne številke nad 18, nosili prav taki profili igralcev. Albertini je v celotni karieri slovel po izjemnem predvidevanju, kam bo šla nasprotnikova podaja, njegova odvzeta žoga pa je pogosto v nogometnem žargonu imela oči, ker je natančno našla soigralca. Obenem je bil v igri z glavo dober tako v obrambi svojega gola kot v ogrožanju nasprotnikovih vrat. Vse te naloge je uspešno opravljal tudi v italijanski izbrani vrsti.

Tripiju v dresu Mure se prav tako pozna, da je vzgojen v duhu tradicionalne italijanske šole. Čuti se pridih Romine šole, v kateri se je izklesal Daniele de Rossi, še en odličen zadnji vezni igralec. Obrambno usmerjeni igralec sredine igrišča, ki je imel tudi nos za dobro ofenzivno podajo ali gol, je bil Romi zvest vse življenje. Slovel je tudi po neposrednosti v izjavah. Izjavil je recimo: »Nekateri današnji mladci, mladi 20, 21 let, mi gredo res na živce. Ko vidim, kako pred tekmami na instagramu objavljajo videoposnetke iz garderobe. Takrat bi jih najraje s kijem za bejzbol po zobeh!«

Enaindvajsetletni Fillipo Tripi ni tak. Samo oglejte si njegove fotografije, kako s kretnjami, kot sta to v svojih časih počela Albertini in De Rossi, na zelenici postavlja in usmerja soigralce, tako v obrambi kot v napadu. Zavrtite si še televizijski posnetek njegove podaje za hrbet mariborske obrambe, kamor je takrat stekel Mirlind Daku in dosegel svoj 12. gol v sezoni. Ali posnetke dobljenih zračnih dvobojev na tekmi z Olimpijo. »Nikoli se nisem imel za junaka. Moral sem opraviti nalogo in doseči cilj, to je vse,« bi gotovo rekel Italijan v dresu Mure s številko 16 v odgovoru na vprašanje, kako komentira svojo igro proti dvema velikanoma slovenskega nogometa. De Rossi je prav tako nosil dres s številko 16.

Filippo Tripi je mladi Italijan iz stare nogometne šole z dobro prihodnostjo. Denisu Rajbarju je za zdaj uspel nakup. Kot mu je tudi na ponedeljkovi rekreaciji gol s strelom iz koraka za izenačenje in filigransko natančna podaja soigralcu za zmago njegove ekipe. »Dosegli smo cilj,« je bil v izjavi po rekreaciji kratek Rajbar. Stara šola nogometa.

kolumna mura filippo-tripi