vestnik

Svetovni rekord ultrakolesarja Marka Baloha

Jože Gabor, 27. 7. 2020
Jože Gabor
Marko Baloh – po Dobrovniku in okolici 856,3 kilometrov v 24 urah
Šport

Slovenski ultramaratonski kolesar Marko Baloh je včeraj in predvčeraj z vožnjo po Dobrovniku in okolici dosegel svetovni rekord na tisoč kilometrov s časom 28:50:14.

Ni pa uspel doseči svetovnega rekorda v 24 urah vožnje, a je s to vožnjo postal najboljši na svetu v svoji starostni kategoriji nad petdeset let. Marko Baloh je po 24 urah vožnje prevozil 856,3 kilometre. Svetovni rekorder v 24 urah kolesarjenja je tako še naprej Christoph Strasser s 896,2 prevoženimi kilometri.

marko-baloh, kolesar, kolesarjenje
Jože Gabor
Marko Baloh – po Dobrovniku in okolici 856,3 kilometrov v 24 urah

Prejšnji rekord v starostni kategoriji nad petdeset let pa je bil 751,3 kilometrov. Marko Baloh je kolesaril po treh občinah: Dobrovnik, Turnišče in Lendava. Z vožnjo je začel pri kulturnem domu v Dobrovniku, od tam pa je kolesaril do Genterovcev, Radmožancev, Turnišča in Renkovcev, ter nazaj proti Dobrovniku. Posamezni krog vožnje je bil nekaj manj kot dvajset kilometrov,
natančneje 19.974 metrov. To je njemu že znana proga, saj je v preteklih letih sodeloval na edini 24-urni dirki v Sloveniji Slo24Ultra, ki pa so jo letos zaradi pandemije odpovedali. Poskus izboljšanja rekordne znamke je potekala pod okriljem svetovne ultra-kolesarske zveze (World UltraCycling Association = WUCA), ki sta jo zastopali sodnici Italijanka Anna Mei in Slovenka Mira
Gašparič Petrovič. 

marko-baloh, kolesar, kolesarjenje
Jože Gabor
Marko Baloh – po Dobrovniku in okolici 856,3 kilometrov v 24 urah

Letos do konca junija zaradi pandemije ni bilo kolesarskih dirk, zato se je Baloh odločil, da bo se bo po desetih letih spet lotil postavljanja svetovnih rekordov. Leta 2008 je že postavil svetovni rekord na odprtem velodromu. Leta 2010 pa je postal še svetovni rekorder na zaprtem velodromu, ko je v 24 urah prevozil na kolesu več kot 903,75 kilometrov.
marko-baloh kolesar