vestnik

Matura bo: dijakom bonus za nerešene naloge

Vestnik/STA, 18. 12. 2020
Pixabay
Fotografija je simbolična
Šport

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je na današnji tiskovni konferenci povedala, da bo matura v tekočem šolskem letu izvedena, bo pa pri tem več prilagoditev, s katerimi bodo skušali pomagati dijakom zaradi posebnih okoliščin - Po idealnem načrtu bi se učenci prve triade vrnili v šolske klopi 4. januarja

Predsednica Državne komisije za splošno maturo Marina Tavčar Kranjc je povedala, da so že jeseni začeli spremljati epidemiološka poročila in potek pouka, ki se je tem poročilom prilagajal. Kot je znano, se je pouk v letošnjem šolskem letu po sedmih tednih prekinil, šolanje na daljavo pa traja že dlje kot dva meseca. Predvidene vsebinske prilagoditve na maturi se dotikajo vseh obveznih in izbirnih predmetov. Šolski esej pri maternem jeziku bo tako prilagojen z naslovom, v katerem bo ponujena večja odprtost. Dijaki bodo tako lahko v primerjavah in analizah vključili samo eno ali obe predvideni deli, ki sta predpisani v tematskem sklopu. Pri matematiki sta pri pisnem delu predvideni dve pomembni spremembi. Tako bo na maturi še dovoljena uporaba računala. Za dijake pa bo v izpitnih polah objavljeno tudi večje število formul, da bodo lažje reševali naloge. Pri tujih jezikih bo pri daljših pisnih sestavkih možna izbira med dvema naslovoma. Pri ustnem delu mature bo pri vseh obveznih predmetih zmanjšan obseg snovi za 15 odstotkov. Do konca februarja pa bodo dijaki obveščeni, katera snov je bila izločena. Spremenjeni bodo tudi praktični deli izbirnih predmetov, tako je predvideno manjše število vaj, ki jih morajo dijaki opraviti, prav tako so predvidene prilagoditve ekskurzij, poročil in drugih izdelkov, ki jih dijaki pripravljajo. O prilagoditvah bodo odločali sproti glede na okoliščine. Kot je še povedala Tavčar Kranjčeva, so se zaradi slabših pogojev priprav, zaradi katerih celotne snovi ne bo mogoče predelati dovolj temeljito, odločili za model predloženega bonusa, s katerim bodo dijaki dobili 10 odstotkov točk pri nerešenih ali nepopolno rešenih delih nalog. “Pričakujemo, da bomo s tem omilili padec učne uspešnosti generacije 2020-2021.” 

Po novem letu se bodo učenci prve triade vrnili v šolo 

Po ta trenutek najbolj idealnem načrtu se 4. januarja v šole vračajo učenci prvega triletja osnovne šole, odpirajo se zavodi in šole za otroke in učence s posebnimi potrebami ter vrtci, je na novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec.  Kot je še povedala, bo po 4. januarju nato najhitreje, kar bo mogoče, sledilo še vračanje učencev preostalih razredov osnovnih šol ter prioritetno tudi vračanje dijakov zaključnih letnikov srednjega in poklicnega izobraževanja. "Vsi ostali pa se bodo vrnili takoj, ko bo se izkazalo, da je to varno," je dejala.

matura slovenia