vestnik

(VIDEO) Med Bloudkovimi nagrajenci tudi dva Pomurca

Vestnik.si/STA, 11. 2. 2022
Bobo
Prejemniki Bloudkovih nagrad za leto 2021.
Šport

Na Brdu pri Kranju so bile podeljene Bloudkove plakete in nagrade.

Odbor je letos prejel 75 predlogov in obravnaval 60 nominirancev. Za nagrade je bilo podanih 34 predlogov, za plakete pa 29.

Prejemniki Bloudkovih nagrad, najvišjih državnih priznanj na področju športa, ki se podeljujejo za izjemen prispevek k razvoju športa, so smučarske skakalke Ema Klinec, Nika Križnar, Špela Rogelj in Urša Bogataj, slovenska moška košarkarska reprezentanca, tekačica Anamarija Lampič in Peter Ozmec za življenjsko delo. 

Podelitev je potekala na Brdu pri Kranju, prisotna sta bila tudi predsednik države Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Predsednik odbora za podelitev Bloudkovih priznanj Viktor Viki Grošelj je na prireditvi dejal, da so dobri zgledi in navdušujoča dejanja v težkih časih še veliko bolj pomembni kot običajno. 

Brdo pri Kranju, bloudkove nagrade
Twitter MIZŠ
Prireditev in podelitev nagrad ter plaket je potekala na Brdu pri Kranju.

Nagrajena dva Pomurca



Prejemniki Bloudkovih plaket so smučarska tekačica Eva Urevc, skakalec Anže Lanišek, judoistka Andreja Leški, športni plezalec Luka Potočar, nogometni funkcionar Franc Kopatin, doktor kinezioloških znanosti Blaž Lešnik, legenda lokostrelskega športa Marjan Podržaj, lovec na svetovne rekorde v jadralnem padalstvu Primož Suša, dolgoletni športni delavec Zoran Kos in športni delavec Branko Žnidarič. 

Zoran Kos iz Murske Sobote je plaketo prejel za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa, predlagalo pa ga je Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota. V obrazložitvi so zapisali. da ima z nesebičnimi idejami velike zasluge pri razvoju športa v Murski Soboti. "Njegov prispevek je najbolj viden v judu z njegovimi tekmovalnimi dosežki in trenerskim delom v različnih kategorijah. Še vedno opravlja delo predsednika Trenerske komisije Judo zveze Slovenije (vodja, nosilec usposabljanj in licenčnih seminarjev za strokovne delavce na področju juda). S strokovnim znanjem je ogromno let pomagal tudi v invalidskem športu na lokalni, državni in mednarodni ravni. Uveljavil se je kot pomočnik in selektor v igri z zvenečo žogo za slepe in slabovidne (goalball), saj je bil aktivno udeležen na paralimpijskih igrah v Atenah 2004 in odgovoren za uvrstitev na paralimpijske igre v Pekingu 2008. Prav tako ima zasluge za učenje plavanja v Murski Soboti. Šport je njegov način življenja," so zapisali v odboru. 


40fd381b639fb754f6610cbe0c23b394
Aleš Cipot
Zoran Kos je prejemnik Bloudkove plakete za leto 2021.


Branko Žnidarič iz Ljutomera 
je prejel Bloudkovo plaketo za življenjsko delo v športu. Predlagatelja sta bila Občinska športna zveza Moravske Toplice in regijska pisarne OKS - ZŠZ Moravske Toplice. V več kot 40-letnem delovanju si je prizadeval za razvoj športa v Upravni enoti Ljutomer. "Sodeloval je pri ustanavljanju različnih športnih organizacij in njihovem povezovanju na lokalnem in državnem nivoju. Velik poudarek je dajal razvoju športa otrok in mladine. Svetoval in pomagal je mnogim športnim zvezam in občinam v regiji in širše pri vzpostavljanju sistemske ureditve športa, posebno skrb pa je namenjal športni dediščini v Upravni enoti Ljutomer. 31 let je bil tudi sekretar Športne zveze Ljutomer, 21 let direktor javnega zavoda za šport v Ljutomeru in pet let strokovni delavec za šport na Občini Ljutomer. Poleg rednega dela je prostovoljno deloval v najvišjih krovnih športnih organizacijah v državi, od tega 24 v organih OKS - ZŠZ," je zapisano v obrazložitvi. 

18e91403dc1c8bd7e9094bbaa17c368b
Dani Mauko
Branko Žnidarič je prejemnik Bloudkove plakete za leto 2021.

bloudkove-plakete zoran-kos