vestnik

Mijatović se je odzval na pismo reprezentantk. Kaj pravi?

Vestnik.si, STA, 25. 7. 2023
Aleš Cipot
Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović je komentiral pismo ženske izbrane vrste, v katerem reprezentantke zahtevajo zamenjavo selektorja Boruta Jarca. Kot je dejal prvi mož zveze, ultimati niso pravi način za reševanje stvari.
Šport

Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović je komentiral pismo ženske izbrane vrste, v katerem reprezentantke zahtevajo zamenjavo selektorja Boruta Jarca. Kot je dejal prvi mož zveze, ultimati niso pravi način za reševanje stvari.

"Zadeve se na takšen ultimativen način, kakršen je bil zastavljen v tem pismu, ne rešujejo. Na NZS smo vedno iskali način in poti za reševanje zadev, ki igralke morda motijo pri pogojih igranja. Nismo pa pričakovali takšnega postavljanja ultimatov," je dejal Mijatović v odzivu na pismo, ki so ga prejšnji teden reprezentantke objavile v javnosti. Ženska nogometna A-reprezentanca (v pismu je podpisanih 31 igralk) je na NZS naslovila odprto pismo, ki ga je pozneje posredovala še medijem. Igralke so v pismu opozorile na več težav in dogajanje v A-reprezentanci, predvsem na razmere in medsebojne odnose na reprezentančnih zborih in treningih ter medsebojno komunikacijo.


Poudarile so, da v zadnjih letih napredka pod vodstvom Jarca ni več. Reprezentantke so kot razlog za to naštele pomanjkanje delovne kemije med igralkami in vodstvom, prav tako pomanjkanje komunikacije med klubi in reprezentanco, pa tudi slab odnos selektorja do igralk, predvsem tistih, ki niso v prvi postavi. Pismo so delile z javnostjo, potem ko se je isti dan NZS nanj odzvala s sporočilom za javnost. V njem so na zvezi zapisali, da ne bodo dovolili, da bi igralke ali kdorkoli drug odločal o izbiri in načinu dela strokovnega vodstva in kontinuiteti dela v reprezentanci, saj sprejemanje teh odločitev ni v njihovi pristojnosti.


Obenem so na NZS dodali, da pisma, ki so ga prejeli 17. julija, ne želijo posredovati javnosti, saj vsebuje konkretna imena posameznikov, ki jim lahko z objavo nepreverjenih in nedokazanih očitkov povzroči nepopravljivo škodo. Mijatović je pojasnil, da se je vodstvo NZS z reprezentantkami sestalo dva dneva pred prijateljsko tekmo 14. julija proti Srbiji v Krškem. "Pogovarjali smo se o odprtih zadevah in tam je beseda nanesla tudi na strokovno delo. Reprezentantke so ocenile, da bi to lahko bilo boljše," je povedal Mijatović in dodal, da pred tem "nikoli na NZS niso prejeli nobene pripombe ali informacije, da bi v ženski reprezentanci bilo kar koli narobe".


V svojem pismu so namreč reprezentantke opozorile na po njihovem mnenju neprofesionalno vodenje tekem in priprave nanje. Med drugim so zapisale, da jih selektor na pogovorih psihično nadleguje in maltretira, izpostavile so tudi ponižujoče obravnavanje glede telesne teže članic ekipe. Zaradi vsega navedenega so pozvale NZS k zamenjavi selektorja. Prvi mož NZS pa je glede tega ponovil, da način postavljanja ultimatov ne more biti pravi za reševanje težav. "Nikjer v nekem normalnem športnem svetu se ne dogaja to, da reprezentantke izbirajo same sebi strokovna vodstva. To smo jim sporočili in bomo pri tem vztrajali. Če pa so se res dogajale kakšne nepravilnosti, bomo na NZS to raziskali in v takšnem primeru tudi sprejeli ustrezne ukrepe," se je še odzval na obtožbe v pismu.

nogomet ženske reprezentanca