vestnik

Mijatović: Klubi si želijo štiri tedne treningov pred prvimi tekmami

Vestnik, STA, 14. 5. 2020
Aleš Cipot
Muraši so v ponedeljek spet pričeli s treningi, državno prvenstvo naj bi se nadaljevalo v prvi polovici junija.
Šport

Vlada je na sredini seji sklenila, da s 23. majem sprosti večino športnih aktivnosti. Ob upoštevanju zdravstvenih priporočil bodo dovoljeni treningi in tudi rekreativna vadba v zaprtih prostorih, v kar pa še niso vključeni fitnes centri in podobni objekti. Po tem datumu bodo možni treningi in tekmovanja tudi v ekipnih športih.

Novela odloka o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti torej prinaša nove sprostitve omejitev na področju športa. "Novela še ne velja za fitnes in wellness centre ter bazene. Izjema pri slednjih so kategorizirani športniki, kar je bilo v veljavi že doslej," je po seji vlade povedal govorec vlade Jelko Kacin. Bodo pa dovoljeni ostali vodni športi na prostem, denimo veslanje.



Športna tekmovanja na državni ravni bodo od 23. maja možna tudi v ekipnih športih, pa je na Twitterju sporočil premier Janez Janša. Predsednik nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović se je na novico odzval z besedami, da je to "veliko olajšanje za nogomet in šport nasploh". Prve tekme NZS, ki med ekipnimi športi pri nas edina še ni zaključila s tekmovanji na najvišji ravni, načrtuje v prvi polovici junija. 

"Pogovarjali smo se že s klubi, njihova žela je bila, da bi imeli po dolgem premoru treninge pred prvimi tekmami vsaj štiri tedne. Tako da načrtujemo prve tekme v prvem ali drugem tednu junija, 5., 6. ali 10. v tistem mesecu," je povedal Mijatović. "Za nogomet v Sloveniji ta odločitev pomeni ogromno v tekmovalnem pomenu, saj bomo na igrišču dobili prvaka in udeležence evropskih tekmovanj.

radenko-mijatović, mijatović, predsednik-nzs
Aleš Cipot
Radenko Mijatović.

Za NZS samo pa finančno to ne pomeni razbremenitve zaradi dodatnih varnostnih in zdravstvenih zahtev. Te pa so pomembne v tem času epidemije novega koronavirusa in jih bomo v polni meri upoštevali, saj smo med drugim številne predloge dali tudi sami," je še dodal. Po njegovem mnenju pa bo zelo pomembno, kako se bodo pri nas razmere urejale naprej, da bi bil tudi šport v polni meri deležen vladnih ukrepov za pomoč gospodarstvu. Prav tako pa bo pomembno mednarodno okolje, tudi delovanje trga prestopov, ter drugih dejavnikov, ki usmerjajo svetovni nogomet.

Vlada je sicer 6. maja na dopisni seji dovolila treninge registriranim športnikom po zakonu o športu na ali v vseh športnih objektih in površinah v naravi, z izjemo objektov, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov, ter tekmovanja do vključno državne ravni v individualnih panogah brez gledalcev. Po 23. maju pa bodo možna tudi ekipna tekmovanja ter treningi v šolskih športnih objektih. Dovoljena bo tudi prostočasna športna vzgoja otrok in mladine, ta ukrep pa je povezan predvsem s počitniškim varstvom. Prav tako bo dovoljeno nadaljevanje usposabljanja strokovnih kadrov v športu, povezano s praktičnimi vsebinami in izpiti. Vsa omejeno je treba izvajati z upoštevanjem navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), prav tako ostaja v veljavi omejitev, da je treba tekmovanja pripraviti brez gledalcev.

šport vlada ukrepi koronavirus
Kaj zdaj berejo drugi