vestnik

Žiga Kous: "Naš način igre naj zaenkrat ostane skrivnost"

Vestnik.si, 5. 7. 2022
Tomo Köleš
Žiga Kous: "Tekmo je treba vzeti maksimalno resno, drugače se lahko hitro opečeš."
Šport

Pred četrtkovo tekmo 1. kroga evropske konferenčne lige z moldavskim klubom Sfintul Gheorghe (ob 19. uri) sta na novinarska vprašanja v Fazaneriji odgovarjala kapetan Mure Žiga Kous in trener Damir Čontala.

Koliko neznank je še pred tekmo z Moldavci? Je bila opravljena že natančna analiza? 

Žiga Kous: "Delna analiza je bila že opravljena, imamo pa še nekaj stvari, ki jih moramo zaključiti. Predvsem moramo spoznati, kakšno je igrišče, in nato bomo po zadnji analizi dobro pripravljeni."

Kakšno je stanje v ekipi? Je po dobri tekmi v Eltendorfu in remiju z Vojvodino treba še kaj spremeniti?

Žiga Kous: "Stanje v ekipi oziroma v slačilnici je zelo dobro. Vsi že komaj čakamo, da se tekmovanje začne. Najtežji del je za nami. A pripravljalne tekme so eno, uradne tekme pa nekaj drugega. Ko bo šlo zares, moramo biti pravi in v najboljšem stanju. Upam, da nam bo to tudi uspelo."

Vi osebno ste dobili trak kapetana. Že prej ste bili eden izmed njih. Koliko večja je zdaj vaša odgovornost?

Žiga Kous: "Ne bi rekel, da je kaj večja odgovornost. Vemo, kdo smo kapetani v slačilnici in vsi delujemo kot eno. Zahvalil bi se vodstvu kluba in trenerju, da mi je zaupal to vlogo, ampak ne bi izpostavljal sebe, saj nas je več kapetanov in vsi smo enakopravni."

S čim lahko Mura preseneti Moldavce? Kaj bo vaše glavno orožje?

Žiga Kous: "To naj zaenkrat ostane še naša skrivnost. Imamo svoj način igre, na katerega nas trener ves čas opozarja in nam daje nasvete. In upam, da bomo s tem načinom uspešni že na prvi tekmi."

medijski-termin-mure, moldavija, čontala, kous
Tomo Köleš
Žiga Kous: "Komaj čakamo, da se tekmovanje začne."

Vi osebno imate zdaj že več evropskih izkušenj z uveljavljenimi nasprotniki, Sfintul Gheorghe pa prav gotovo ni eden od takšnih. Kako ga vi dojemate?

Žiga Kous: "Strinjam se. Ampak če ne bi bil kakovosten nasprotnik, ne bi bil v tem tekmovanju. Vem iz izkušenj, da moramo vsako tekmo vzeti maksimalno resno. V nasprotnem primeru se lahko hitro opečemo."

Nedvomno pa je prednost Mure povratna tekma doma.

Žiga Kous: "Vsekakor. In to še na povsem novi zelenici. (smeh)

medijski-termin-mure, moldavija, čontala, kous
Tomo Köleš
Damir Čontala: "Vsekakor moramo zmanjšati število nepotrebnih golov v naši mreži."

Ste že preučili do potankosti, za kakšnega nasprotnika gre?

Damir Čontala: "Dobili smo informacije, ki so nam bile na voljo. Nanj smo se pripravili oziroma se še pripravljamo z zadnjimi podrobnostmi. Večina stvari je vseeno znanih. Vsekakor pa se lahko pojavijo še nekatere stvari, na katere nisi pripravljen, glede na to, da o tem nasprotniku ni toliko razpoložljivih podatkov kot na primer o kakšnem drugem klubu. Zato je možno, da nas lahko še s čim preseneti."

Od kje torej preti največja nevarnost moldavskih nogometašev?

Damir Čontala: "Njihova igra temelji predvsem na hitrih prehodih v napad, posest žoge jih toliko ne zanima. Po osvojeni žogi si želijo hitro igrati naprej in zaključevati napad z individualnimi akcijami, v fazi branjenja pa so precej pasivni. Umikajo se nazaj, niso agresivni in ne pritiskajo visoko na nasprotnika. Ampak kot sem dejal, moramo biti pripravljeni na kakšne druge različice. Morda se bo zgodila kakšna sprememba v njihovih taktičnih zamislih."

Klub je še dokaj mlad. Ustanovljen leta 2003, članska ekipa še šest let pozneje. Je pa v zadnjih letih dosegal dobre rezultate. Osvojil je moldavski pokal, bil tudi enkrat podprvak Moldavije. Kaj to govori o njegovi kakovosti?

Damir Čontala: "Gotovo to pomeni, da klub v zadnjih letih raste. V zadnjih štirih letih je bil štirikrat v finalu moldavskega pokala in ga enkrat tudi osvojil. Pred štirimi leti je bil tudi drugi v prvenstvu. Je pa zanimivo, da je precej dober v izločilnih tekmah. Da se je prebil štirikrat v finale pokala, je moral izločiti veliko nasprotnikov, in to gotovo pove dosti o njem."

Premagali so recimo Šahjor iz Soligorska, prvega letošnjega nasprotnika Maribora, nato izgubili s Partizanijem iz Tirane s skupnim izidom 4 : 8, Albance smo tudi sami spoznali na pripravljalni tekmi. Moldavci torej v Evropi kažejo, da jim igranje v tovrstnem tekmovanju ni ravno tuje. 

Damir Čontala: "Potem ko so izločili Šahtjor iz Soligorska, so v samo eni tekmi tesno izgubili z beograjskim Partizanom. Tako da imajo že nekaj evropskih izkušenj, ki jih bodo skušali vnovčiti. Jasno je, da imajo tudi oni svojo računico, predvsem na tej prvi tekmi, ko bodo igrali v svoji državi. Mi moramo delovati pametno, gledati predvsem na sebe in biti zbrani. Če bomo pravi, sem prepričan, da imamo na dveh tekmah več kakovosti, in da lahko napredujemo v naslednji krog."

Kje bo Mura skušala biti najbolj nevarna?

Damir Čontala: "Moramo biti strpni, predvsem pa moramo hitro osvojiti žogo. Z veliko gibanja brez žoge in z žogo lahko izkoristimo njihovo pasivnost v obrambi."

Na pripravljalnih tekmah Mure smo videli različne enajsterice. Je zdaj v vaši glavi že sestavljena prva postava za obračun z Moldavci?

Damir Čontala: "Da, smo blizu tega, da vemo, s kakšno enajsterico naj bi začeli v četrtek. Se je pa veliko število novih igralcev dokazalo v teh pripravljalnih tekmah. Imamo širok kader, zato ga ne želimo skrčiti samo na prvih enajst. Gotovo je naša kakovost v številčnosti. Imamo zelo kakovostne igralce, ki bodo prihajali s klopi, in ki lahko dvignejo ritem oziroma spremenijo potek igre."

Napad Mure je zelo močan, kaj pa obramba? Na pripravljalnih tekmah je Mura vedno dobila vsaj en gol. Ste dali večji poudarek tudi branjenju?

Damir Čontala: "Napadalno nadaljujemo tam, kjer smo končali minulo sezono. Ustvarjamo si priložnosti in stalno dosegamo zadetke. Jih pa prejemamo tudi več, a sem že večkrat dejal, da bo to posledica našega napadalnega načina igre. Ob več doseženih golih jih bo tudi več prejetih. Vseeno pa moramo zmanjšati to število prejetih zadetkov oziroma tistih, ki jih dobimo povsem nepotrebno. Če bi nam to uspelo, bi bila podoba bistveno drugačna."

S kakšnim izidom po prvi tekmi z Moldavci bi bili vi zadovoljni?

Damir Čontala: "Zame je pozitiven rezultat vsak, ki ne pomeni poraza. Torej tudi neodločen izid bi bil dober, ampak mi si želimo zmagati že na prvem dvoboju. Tja gremo z miselnostjo, da to tekmo dobimo. A tudi remi bi bil zelo pozitivno izhodišče, glede na to, da povratno tekmo igramo doma pred svojimi navijači, ki so najboljši, in na novem igrišču."

medijski-termin-mure, moldavija, čontala, kous
Tomo Köleš
Damir Čontala: "Z veliko gibanja moramo izkoristiti njihovo pasivnost v obrambi."

Čeprav Sfintul Gheorghe prihaja iz manjšega kraja Suruceni (3000 prebivalcev), bo tekma z Muro odigrana na 22 kilometrov oddaljenem stadionu Zimbru v moldavski prestolnici Kišinjev. Žal  zaradi političnih razlogov v Moldavijo ne bo odpotoval Mirlind Daku, saj ta država ne priznava Kosova kot samostojne države. Srečanje bo vodil latvijski sodnik Vitalijs Spassjonikovs.   

medijski-termin-mure sfintul-gheorghe moldavija damir-čontala žiga-kous