vestnik

Mura danes v Martjancih. Pet »komadov« in hvala lepa ali ...?

Robert Balantič, 7. 3. 2024
Robert Balantič
Nogometaši Čarde bodo poskušali velikemu favoritu zagreniti življenje.
Šport

Črno-beli ne najdejo poti iz krize. V Martjancih se obeta rekorden obisk.

Šok terapija z zamenjavo trenerja v Fazaneriji (še?) ni prinesla želenega učinka. Mura je na tekmah z ekipama, ki sta na lestvici za njo, zbrala zgolj točko, poleg tega ni zatresla mreže. V nedeljo bo v Fazaneriji gostovala Olimpija, ki je v nasprotju s Sobočani v odličnem obdobju, ampak to je za črno-bele v tem trenutku vendarle še »daljna« prihodnost. Še prej jih čaka pokalni izziv, danes bodo v Martjancih v osmini finala merili moči s Čardo. In ta tekma je v tem trenutku najpomembnejša. »Naša prva misel je seveda pokal, edini cilj je napredovanje v četrtfinale. Na nasprotni strani bo pomurska ekipa, ki se želi proti Muri še posebej dokazati, ampak kakor koli obrnemo in obračamo, moramo zmagati. Brez taktiziranja,« poudarja Tonči Žlogar.


Ob vsem spoštovanju do gostiteljev in ob vsej specifičnosti pokalnega tekmovanja v normalnih okoliščinah Čarda za prvoligaša ne bi smela biti prevelik zalogaj. V dvoboju s četrtoligašem, pa naj bo še tako motiviran, napredovanje v četrtfinale ne bi smelo biti vprašljivo. Kakovostna razlika bi se morala poznati, toda zdi se, da se igralci Mure po nizu prvenstvenih polomov ne počutijo varne niti pred lastno senco ...

lamy ac
Aleš Cipot
Pamet v glavo je v nastalih razmerah eno od vodil črno-belih.

To je bistvo tega tekmovanja

Podrobnejši opazovalci nogometnih razmer na ravnici bodo sicer pritrdili, da Čarda ni klasična četrtoligaška ekipa. Varovanci nekdanjega vezista črno-belih Leona Horvata premorejo dovolj kakovosti za kaj več, kar navsezadnje razkriva tudi njihov učinek v jesenskem delu prvenstva v pomurski ligi, ki so ga končali brez poraza ob vsega enem neodločenem izidu. A kljub temu in kljub vsemu je seveda kot na dlani, da so Žiga Kous in soigralci pred preizkušnjo, ki je idealna za konec negativnega spomladanskega niza. Ugodnejšo bi si težko zamislili, vendar je po drugi strani prav tako idealna za dodatne težave in poglobitev krize. Še zlasti če se pomanjkanju vere v lastne sposobnosti pripeti le kanček lahkomiselnosti. Dvoboji z nižjeligaši tako rekoč vedno spadajo v to kategorijo. Ker je (visoka) zmaga favorita nekaj najbolj samoumevnega, je v primeru drugačnega scenarija takoj ogenj v strehi. Včasih do te mere, da se ga ne da več pogasiti.

Tekme, kakršna bo v Martjancih, so pravzaprav bistvo pokalnega tekmovanja. Nižjeligaš bo na uradni preizkušnji na svojem igrišču meril moči s prvoligašem, ki bo privabil veliko gledalcev, v nadvse prijetni kulisi se obeta nogometni praznik. Obisk bo rekorden. »Ob praznovanju 50-letnice kluba – junija 2022 – smo igrali prijateljsko srečanje z Mariborom, ki ga je spremljalo okrog tisoč gledalcev. To je do zdaj največje število, tokrat jih bo gotovo več. Pričakujemo jih 1300,« je razkril predsednik Čarde Boštjan Cigüt.



Pet »komadov« in hvala lepa ali ...?

Za gostitelje bo to posebno doživetje, nestrpno ga pričakujejo razbremenjeni rezultatskega pritiska. Leon Horvat si ne dela utvar. »Ekipa iz četrte lige bo igrala proti ekipi iz prve lige,« je nazorno pojasnil razmerje moči. »Ko smo pričakovali žreb, smo si želeli, da bi nam namenil Muro. Trenutno ji resda gre slabo, vendar vemo, kaj pomeni v Prekmurju. Čeprav je delovni dan in termin ni najbolj ugoden, verjamem, da se bo zbralo veliko gledalcev. Toda vendarle se nočemo podrejati tej preizkušnji, našega običajnega ritma dela nismo spreminjali. Iz te tekme se lahko veliko naučimo,« je pristavil trener vodilne ekipe pomurske lige.

horvat
Rok Šavel
Trener Čarde Leon Horvat.

»Murašem ne bo lahko,« je pogosto slišati, hkrati se mnogi sprašujejo, ali je Čarda morda sposobna senzacije. »Pokalno tekmovanje je polno presenečenj. Ne le pri nas. Povsod po svetu. Tudi v Angliji pogosto vidimo, da nižjeligaši osupnejo člane premier lige. Nogomet je nepredvidljiv. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi v 90 ali 120 minutah. Mi smo bili na zadnjih pripravljalnih srečanjih razigrani, ekipa je v dobrem stanju, ampak vseeno menim, da bi prvoligaška kakovost morala priti do izraza. To so profesionalci, ki imajo precej večjo količino treningov, kar pa ne spreminja spoznanja, da tudi naši mladi fantje znajo igrati. Večina je bila v mlajših selekcijah Mure. Bomo videli, v kolikšni meri jim bo znanje uspelo izraziti na igrišču. Vse je mogoče, toda če na vse skupaj pogledamo realno, če potegnemo črto, bi Mura v običajnih razmerah vendarle morala zmagati. Visoko. Pet 'komadov' in hvala lepa, ampak glede na trenutno situacijo in dogajanje pri Sobočanih se morda lahko pripeti marsikaj. Mi smo v formi, oni niso ...« je odvrnil Leon Horvat. 

nš-mura čarda-martjanci