vestnik

Mura je bila na tekmi s Koprom oškodovana. V prvi ligi se sodniki ne smejo učiti, ampak morajo soditi najboljši, je jasen Skomina

Vestnik.si, 16. 4. 2024
Aleš Cipot
Maruško je po oceni Skomine storil prekršek za enajstmetrovko.
Šport

Tako kot vsak ponedeljek po aktualnem krogu v Prvi ligi Telemach, so tudi sinoči v oddaji Pod prečko analizirali nekatere sodniške odločitve. Nekdanji sodnik Damir Skomina se je v rubriki Sodniški kotiček dotaknil tudi dogajanja v Fazaneriji, na tekmi med Muro in Koprom.

Spomnimo, tekma se je končala z rezultatom 1 : 1. Amadej Maroša je zadel za vodstvo domačih v sodnikovem podaljšku prvega polčasa, v 50. minuti je Koper iz enajstmetrovke izenačil. Zadel je Timothé Ralph Olivier Nkada Zogo. Domače navijače je zmotilo nekaj sodniških odločitev na tekmi, kar so dali s skandiranjem glavnemu sodniku Anžetu Jeriču jasno vedeti. V oddaji so pred komentiranjem sodniških odločitev predvajali še izjavo soboškega trenerja Tončija Žlogarja. Dejal je, da so sodniške odločitve na tekmi bile, kakršne so bile. "Ni bila pri prvem zadetku sploh dopuščena možnost, da bi VAR lahko posredoval. Sojenja sam ne bom komentiral, včasih ti gre v prid, včasih v škodo. Nogomet se igra zaradi akterjev, nogometašev, če postane na koncu sodnik glavni akter tekme, potem naj se vpraša, če je karkoli narobe naredil in naj poskuša naslednje tekme te napake odpraviti. Če bo še dobil na tem nivoju priložnost za soditi," je povedal. 

794748_damir-skomina2
STA
Damir Skomina

V rubriki Sodniški kotiček so potem najprej pregledali dogodek v 13. minuti, ko je po sodniški oceni Amadej Maroša storil prekršek nad Janom Koprivcem. Mura je nato v nadaljevanju iz te akcije zadela, gol pa je bil razveljavljen. Ali je bil storjen prekršek? "Zame absolutno ne. Iz posnetka kamere za vrati Maroša ne naredi nič, Koprivec z nogami butne vanj. To nikakor ne more biti prekršek. Zaradi tega sem rekel, da je pomembno, da sodijo najboljši sodniki in da se sodniki ne učijo v prvi ligi soditi, ker je takšna napaka nedopustna. Sodnik je pozabil, da ima VAR in že prej piskal." Nadaljeval je, da je pozneje padel zadetek, imamo VAR, ampak ta ne more nič, ker je sodnik prej piskal. "Lahko razumem, da je to mlad sodnik, da se živemu vse zgodi, ampak naj se mu da priložnost v 1., 3., 5. kolu, ne pa v 31., ko je tudi Mura še v igri za izpad," je dejal Skomina. Prav tako, da so šli sodniki skozi šolanje, kjer se konstantno ponavlja, počakaš, da se zadeva odvije do konca in potem sprejmeš odločitev. "Ko sprejmeš prekinitev igre, se VAR ne more vključiti. Na tem nivoju se to ne sme zgoditi." 

Analizirali so tudi 47. minuto, ko je bila zaradi prekrška Maruška nad Vešnerjem Tićićem dosojena enajstmetrovka za Koper. Skomina je na podlagi kadra, ki so ga predvajali, dejal, da je zanj to čisti kazenski udarec, prišlo je namreč do kontakta z nogami. 

damir-skomina prva-liga-telemach ocenjevanje sodniške-odločitve