vestnik

Kuzmiču in Rajbarju se smeji: Muraši lani podvojili dobiček

Rok Šavel, 13. 5. 2023
Aleš Cipot
Predsednik NŠ Mura Robert Kuzmič in največji lastnik povezanega subjekta, družbe Nogometni management Mura, je lahko zadovoljen s poslovnimi rezultati soboškega prvoligaša.
Šport

Konsolidirani podatki Društva nogometna šola Mura in družbe Nogometni management Mura kažejo, da je soboški prvoligaš leto 2022 končal z dobičkom v višini več kot 288 tisoč evrov.

Murskosoboški prvoligaš Mura je v skladu s pravilnikom o licenciranju nogometnih klubov na spletni strani objavil revidirane in konsolidirane podatke o poslovanju v preteklem letu. Ti zajemajo podatke dveh pravnih oseb, in sicer Društva nogometna šola Mura ter družbe Nogometni management Mura, s katerim od leta 2018 Robert Kuzmič, predsednik kluba, in Denis Rajbar, športni direktor, soupravljata s klubom. In kakšno je bilo lansko leto Mure v poslovnem smislu? Kljub kratkotrajni epizodi v Evropi se je očitno klubska blagajna dobro napolnila, kar ob dveh rekordnih prodajah, Tomija Horvata in Tia Cipota, niti ni presenetljivo. V lanskem letu je tako soboški prvoligaš ustvaril za več kot 4,6 milijonov evrov prihodkov in 4,3 milijone evrov odhodkov ter leto končal z dobičkom v višini dobrih 288 tisoč evrov. Pričakovano se se zvišale tudi provizije agentom ob prestopih igralcev - lani so črno-beli agentom izplačali dobrih 70 tisoče evrov, leta 2021 je bilo teh izplačil le za 26 tisočakov. Mura je sicer na zadnji dan lanskega leta imela na računu dober milijon evrov denarnih sredstev. 



Še naprej pozitivno



Leto 2022 je bilo tako z vidika dobička poslovno uspešnejše še od leta 2021, ko je bilo sicer prihodkov za dobrih 5 milijonov evrov, a so ob odhodkih v višini 4,9, milijona evrov predlani na Kopališki 45 pridelali "le" dobrih 141 tisoč evrov čistega dobička. Pozitivno poslovanje soboškega prvoligaša se tako vse od prihoda v prvo ligo nadaljuje, kar je v slovenskem nogometu prej izjema kot pravilo.

Če konsolidirane številke primerjamo zgolj s podatki o lanskem poslovanju družbe Nogometni management, lahko ugotovimo, da glavnino poslov poteka preko omenjene zasebne družbe. Nogometni management je namreč lani ustvaril več kot 3,4 milijona evrov prihodkov, poslovno leto pa končal z dobičkom v višini slabih 170 tisoč evrov. Bilančni dobiček družbe, ki je v 29-odstotni lasti Kuzmiča, 26-odstotni lasti društva, 22,5-odstotni lasti Rajbarja in 22,5-odstotni lasti preminulega ruskega poslovneža Antona Khozyainova, čigar delež je predmet dedovanja, je lani nanesel na dobrih 340 tisoč evrov.

nš-mura letno-poročilo dobiček nogomet nogometni-management-mura