vestnik

Mura odpira novo sezono in ima proti Domžalam priložnost za revanšo

Tomo Köleš, 22. 7. 2023
Loris Cipot
Mura je imela na generalki z Vojvodino veliko priložnosti, a se je vseeno morala sprijazniti s porazom z 1 : 2.
Šport

Danes ob 17.30 se začenja nova sezona državnega prvenstva v prvi slovenski nogometni ligi. Odpira jo ravno Mura, ki bo v Fazaneriji gostila Domžale, ob istem terminu pa se bosta pomerila še Bravo in novinka Rogaška.

Sobočanom je žreb v 1. krogu namenil pravšnjega nasprotnika. Ravno Domžalčani so jim v minuli sezoni preprečili pot v evropsko tekmovanje, čeprav so imeli oboji na koncu enako število točk (52). Na štirih medsebojnih srečanjih državnega prvenstva je vsako moštvo po enkrat zmagalo, dve tekmi pa sta se končali z remijem. Mura je v Fazaneriji slavila s 4 : 3 in izgubila z 0 : 1, v Domžalah pa igrala neodločeno 1 : 1 in 0 : 0. Zaradi več doseženih zadetkov v gosteh so Domžale končale na četrtem mestu in se uvrstile v Evropo, črno-beli pa so se morali zadovoljiti s petim mestom, ki jim ni prineslo ničesar. Veliko privržencev soboške ekipe meni, da bi se moral za tako pomembne odločitve, kot je uvrstitev v evropsko tekmovanje, ob enakem številu točk uvesti »italijanski sistem«. Tam se klubi v podobnih primerih pomerijo na dodatni tekmi na nevtralnem igrišču ali pa na dveh srečanjih (eno doma, eno v gosteh), tako da v medsebojnem obračunu odločijo, kdo je v tistem trenutku boljši. 

Znamenita Koutrova rabona 



Mnogo navijačev se sedaj sprašuje, kaj bi bilo, če bi se Mura uvrstila v Evropo, saj se Domžale niso izkazale. Z moštvom Balzana, ki je bilo četrto v malteški prvi ligi, so si doma privoščile blamažo s porazom 1 : 4, na povratni tekmi pa že izničile prednost Maltežanov, nato pa v značilni slovenski maniri dobile gol v podaljšku in izpadle iz tekmovanja. Celotna situacija precej spominja na avgust leta 2018. Takrat so Domžalčani pred obračunom z Muro, ki je bila novinka v prvi ligi, prav tako odigrali težki srečanji evropskega pokala z rusko Ufo in na koncu izpadli zaradi prejetega zadetka pred koncem tekme. Psihično in fizično izčrpani so čez dobre tri dni prišli v Fazanerijo, kjer je spočita in motivirana Mura z njimi pometla s 5 : 1, to je bilo tisto legendarno srečanje, na katerem je Nino Kouter dosegel znameniti gol z rabono. 


Tudi sedaj imajo črno-beli motiv, namreč športno maščevanje, da pokažejo, kdo je boljši. »Prvenstvo je dolgo, to je pravi maraton, ampak zelo pomembno je, če začneš z zmago, ki te lahko ponese k novim uspehom v naslednjih krogih,« je napovedal kapetan Žiga Kous. V 1. krogu minule sezone je imelo njegovo moštvo v Stožicah na derbiju z Olimpijo, ki je bila skoraj v razsulu, vse na dlani, a je po številnih zgrešenih priložnostih izgubilo z 2 : 0 in se nato mučilo celotno sezono, medtem ko je Olimpija neustavljivo jurišala proti prvemu mestu. 

domžale, mura
Aleš Cipot
Domžale : Mura


»V tej sezoni si želim, da bi odigrali čim več tekem brez prejetega gola in da bi obdržali stalnost v ritmu igre, se pravi, da ne bi bilo nobenega popuščanja, tako fizičnega kot mentalnega, med dvobojem,« je svoja pričakovanja razkril trener Sobočanov Dejan Grabić. Stadion v Fazaneriji bo v soboto prav gotovo zelo dobro obiskan, škoda je le, da vremenska napoved ni ravno najboljša, saj se napovedujejo krajevne plohe in nevihte. 

Grabićeve želje o nedotaknjeni mreži Mure se vsaj na pripravah niso uresničile, saj je njegova ekipa na zadnjih dveh tekmah, proti ekipi Al-Tai FC iz Savske Aradbije in Vojvodini, spet prejela zadetke. 

Pari 1. kroga PLT
Mura – Domžale (v soboto ob 17.30)
Bravo – Rogaška (v soboto ob 17.30)
Koper – Olimpija (v soboto ob 20.15)
Radomlje – Maribor (v nedeljo ob 17.30)
Aluminij – Celje (v nedeljo ob 20.15)

nš-mura uvodni-krog prva-liga-telemach