vestnik

(MURA) V gosteh enkrat ostali lačni in brez strehe nad glavo

Simon Horvat, 14. 11. 2021
NK Mura skozi čas
Skupinska fotografija nogometašev Mure in Beaca. Sobočani so v temnih dresih. Stojijo od leve (Mura): ?, ?, Vladimir Kukanja st., ?, Đuro Vrtarič, Bencik, ?. Čepijo (Mura): Jože Gerenčer, Franc Kološa, Slavko Jandl in Ljubomir Deškovič.
Šport

Madžari so med drugo svetovno vojno soboški klub izkoriščali predvsem za propagando.

Simon Horvat, ki je pred leti že urejal spletno stran nogometnega kluba Mura, ter naš sodelavec in fotograf Aleš Cipot sta v začetku lanskega poletja zagnala novo spletno stran NK Mura skozi čas. Ta bo še posebej velik pomen dobila leta 2024, ko bo Mura slavila stoto obletnico ustanovitve. V veliko pomoč ste lahko tudi vi. Horvat in Cipot namreč opažata, da imajo simpatizerji Mure doma precej časopisnih izrezkov, slik, vstopnic s tekem in podobno. Zato vas vabita, da svoje gradivo delite z njima, in z veseljem ga bosta dodala v mozaik klubske zgodovine, na veličasten način pa bo vse to predstavljeno tudi ob stoletnici Mure. Informacije lahko pošljete na elektronski naslov: info@nkmura.si.

Obdobje med drugo svetovno vojno je bilo eno najtežjih v zgodovini Mure. Nemci so v Mursko Soboto vkorakali 6. junija 1941 in deset dni pozneje oblast prepustili Madžarom. V Prekmurju se je obudilo stanje, kot je bilo pred trianonsko pogodbo, oblast v mestu in klubu so prevzeli Madžari in madžaroni. Ker je bil nogomet zelo priljubljen, so ga oblastniki pogosto izkoriščali za uveljavljanje svojih interesov in propagando.

Po dokaj turbulentni sezoni 1941/42 se je dogajanje okrog kluba v sezoni 1942/43 nekoliko umirilo. Mura je tekmovala v sombotelski skupini I. razreda Severnopodonavskega okrožja. Hierarhično gledano je bila to 4. liga, geografsko pa je to območje zajemalo zahodni del Madžarske s Sombotelom, Sopronom, Kapuvarjem in Györom. Razdalje so bile izjemno velike, na tekme so se vozili z vlakom, pot pa je pogosto trajala dva dni. V ligi je tekmovalo 12 moštev, Mura je na koncu zasedla peto mesto. V celotni sezoni je odigrala 32 tekem, od tega 22 prvenstvenih in 10 pripravljalnih. Dresi so bili tradicionalni črni in beli, pogosto so uporabili tudi rezervno garnituro češnjevo rdeče barve.

Mladinci z razliko v golih 77 : 0

Treniranje moštva je prevzel takratni vodja davčne uprave dr. Gusztav Valent. Čeprav je bil po narodnosti Madžar in se je po vojni vrnil na Madžarsko, je bil zagrizen pristaš Mure. Postal je tudi vodja nogometnega odseka in je na tem položaju zamenjal Ludvika Nemca. V tej sezoni je imela Mura poleg prve še drugo in mladinsko oziroma tako imenovano levente ekipo. Še posebej so se izkazali mladinci, saj so prvenstvo osvojili z vsemi zmagami in razliko v golih 77 : 0. Za to ekipo so igrali nekateri poznejši vidni člani kluba, kot so Ciril Klajnšček, Ervin Kerčmar starejši, Ludvik Gorčan in drugi.

Članski ekipi so v prvenstvu pogosto metali polena pod noge, saj je bila Mura edina ekipa v ligi, ki je prihajala z okupiranega ozemlja. Sodniki so bili pogosto pristranski, dogajali so se tudi incidenti. Eden takih se je zgodil na tekmi 16. kroga v Zalaegerszegu – Murini igralci so zaradi žaljivk in pristranskega sodnika v 53. minuti protestno zapustili igrišče in tekmo. Vodstvo kluba je nato proti sodniku vložilo tožbo, a jo je po pričakovanju izgubilo. Drug tak primer se je zgodil v zadnjem krogu prvenstva, ko se je Mura že dan pred tekmo odpravila v mesto Papa. Črno-beli so ostali lačni in brez strehe nad glavo, saj jim domačini niso zagotovili hrane in prenočišča. Na koncu je Papai premagal Muro in se izognil zdrsu v nižji rang tekmovanja.

192_plakati_10062020
NK Mura skozi čas
Vabilo na tekmo z ekipo BEAC. Hrani ga Pomurski muzej Murska Sobota.

Zmaga za konec sezone 

Za konec sezone je Mura 27. junija 1943 v Mursko Soboto povabila univerzitetni atletski klub Budimpešta (BEAC). Tekmo, ki se je začela ob 17.30, si je ogledalo 1000 gledalcev, videli so zmago Mure s 4 : 2 (2 : 0). Postava Mure je bila: Jandl - Kološa, Erdösi – L. Deškovič, Gerenčer, Kukanja - Zelko, Bencik, Vrtarič, Gereb, Šarkezi. Trener: dr. Gusztav Valent. Postava Beaca pa: Negrutin - Pápai, Gerszi - Zettner, Vöröskovács, Glózik - Abraham, Komáromi, Haulik, Bartalos, Horváth II.

Pred tekmo je potekala krajša slovesnost, saj sta si predstavnika obeh ekip izmenjala spominski zastavici. V imenu Mure je to storil predsednik Josip Lipič, v imenu Beaca pa Komaromi.

Srečanje je bolje začela Mura in povedla v 5. minuti, ko je zadel Šarkezi. V nadaljevanju tekme so do nekaj lepih priložnosti prišli tudi gostje, vendar se je vselej izkazal vratar Jandl. V 32. minuti je Mura prišla do drugega zadetka. Po podaji Zelka je Vrtarič s pravo bombo matiral Negrutina. Začetek drugega polčasa je znova pripadel Muri, ki je tretji zadetek dosegla v 49. (Vrtarič) in četrtega v 53. minuti (Zelko).

Visoko vodstvo je domače nekoliko uspavalo in gostje so v 61. minuti po prekršku Gerenčerja prišli do prostega strela. Komaromi je s petindvajsetih metrov zmanjšal zaostanek na 4 : 1. Štiri minute pozneje je iz podobnega položaja zadel še Haulik. Po prejetih zadetkih je Mura znova vzpostavila ravnotežje, Vrtarič in Šarkezi sta tudi dvakrat nevarno ogrozila vrata nasprotnika. Do konca tekme se nato rezultat ni več spremenil in ostalo je pri prepričljivi zmagi Mure s 4 : 2.

Pred tekmo z ekipo iz Budimpešte se je druga ekipa Mure (Mura II) pomerila z mlado ekipo Beltinec. Sobočani so pod vodstvom Štefana Čagrana zmagali s 7 : 2 (2 : 0). Pet zadetkov je dosegel Kerčmar, po enega pa Bujtor in Kovač. Za Beltince sta zadela Zadravec in Klepec. Pri Muri so se še posebej izkazali Čagran, Klajnšček in Kovač.

Končna lestvica v sombotelski skupini I. razreda Severnopodonavskega okrožja

1.          Szombathelyi FC II.       22        17        1          4           54 :  22           35

2.          Soproni Selyemipar SE          22        16        3          3           70 :  32           35

3.          Haladas II.                              22        15        0          7           81 :  32           30

4.          MOVE Zalaegerszegi SE       22        11        4          7           58 :  32           26

5.          Mura                                   22        11        2       9          44 :  37         24

6.          Celldömölki VSE                   22        10        2          10         41 :  45           22

7.          Sarvari LE                              22        9          4          9           38 :  44           22

8.          Papai MAV Kinizsi SE          22        9          3          10         48 :  43           21

9.          Papai Perutz SC II.                 22        8          3          11         47 :  53           19

10.        Soproni VSE II.                      22        7          2          13         34 :  46           16

11.        Köszegi SE                             22        3          2          17         16 :  89           8

12.        Soproni Sotex SE                   22        2          2          18         25 :  77           6

nogomet mura nk-mura-skozi-čas zgodovina