vestnik

Napaki v obrambi hudo kaznovali Nafto

Vestnik.si, 2. 3. 2023
Jure Zauneker
Ilirija - Nafta 2 : 0 (0 : 0).
Šport

V uvodni tekmi 19. kroga 2. SNL je Ilirija v Ljubljani premagala lendavsko Nafto z 2 : 0.

Ilirija 1911 - Nafta 1903 2 : 0 (0 : 0)

Stadion Ilirija Ljubljana, 100 gledalcev, sodnik: Mihael Antić (Koper). Strelca: 1 : 0 Ivkič (59), 2 : 0 Poplatnik (83). Rumeni kartoni: Tomiček; Dinnyes, Botond, Zsombor, Feher.

Ilirija 1911: Dermastja, Zukić (Tomiček, 86), Benkič, Bartol, Ivkič, Rović, Novak (Zyberi, 66), Rotar, Djermanović (Štricelj, 86), Škoflek (Snedic, 79), Poplatnik. Trener: Robert Kopčič.

Nafta 1903: Kiss, Kumer, Sulejmanović (Pigac, 65), Botond, Papp (Urh, 60), Szabo (K. Plej, 78), Oštrek kap., Dinnyes (Novinič, 60), Zoltan, Igrec (Feher, 65), Zsombor. Trener: Gabor Boer. 

Nogometaši Nafte so na začetku spomladanskega dela druge lige v nenavadno zgodnjem popoldanskem terminu, ki seveda ni mogel pritegniti velikega števila gledalcev, gostovali pri Iliriji. Ljubljančani, ki so bili na lestvici mesto pred Lendavčani, so še povečali prednost in najavili kandidaturo za lov na drugo mesto, saj so slavili zasluženo z 2 : 0. 

Nafta, pri kateri je bilo v prvi postavi kar sedem madžarskih igralcev, je v zimskem prestopnem roku ostala brez svojega drugega najboljšega strelca Nermina Haljete, kar se je v igri zelo poznalo. Kljub temu v prvem delu priložnosti na eni in drugi strani ni manjkalo, oboji pa so bili v napadu nenatančni in nespretni ali pa sta pravočasno posredovala oba vratarja. Največjo priložnost so imeli gostitelji, ko je lendavski čuvaj mreže Agoston Kiss po predložku z leve strani zgrešil žogo, Dominik Ivkič pa bi jo lahko iz bližine z glavo pospravil v nebranjeno mrežo, vendar jo je poslal za malenkost mimo vrat.

Bolj spreten pa je bil Ivkič v 59. minuti po kotu Ilirije in predložku z desne strani, po katerem je žoga prišla pred vrata. David Zoltan, Žan Kumer in Kiss so se samo gledali in čakali, kdo od njih bo izbil žogo, njihovo neodločnost pa je izkoristil Ivkič in pospravil okroglo usnje v mrežo - 1 : 0.

Nafta je nato skušala na vse kriplje izenačiti, a so njeni igralci med sabo kar tekmovali, kdo bo ob strelu večkrat zadel branilca domačih. Po enem takšnih odbojev so v 83. minuti Ljubljančani krenili v hiter protinapad, po katerem je po podaji z leve strani z glavo zadel Matej Poplatnik, ki je bil v kazenskem prostoru povsem nepokrit - 2 : 0.

Ilirija bi lahko dosegla še tretji zadetek v sodnikovem dodatku, ko je spet pobegnil Poplatnik, a tokrat ga je le ujel Oštrek in ga toliko oviral, da je strel Poplatnika po tleh Kiss uspel ubraniti. 

Nafta je s tem porazom ostala na petem mestu (28 točk), točkovno pa bi jo lahko v soboto že ujeli šesti Beltinčani (25), ki bodo gostovali v Biljah. Bolj pomembna tekma sicer čaka Lendavčane v sredo, 8. marca, ob 18. uri, ko bodo v četrtfinalu slovenskega pokala pred kamerami kanala Sportklub 1 gostili ljubljansko Olimpijo. 

2.-snl 19.-krog ilirija nafta-1903