vestnik

Nagrada Kasaške akademije Slavku Makovcu

Miha Šoštarič, 18. 2. 2019
Miha Šoštarič
Slavko Makovec. 
Šport

Kasaška zveza Slovenije že vrsto let pred pričetkom nove sezone na slovenskih hipodromih pripravi Kasaško akademijo. Letos je med drugim nagrada za življenjsko delo pripadla Ljutomerčanu Slavku Makovcu.

Kasaška zveza Slovenije že vrsto let pred pričetkom nove sezone na slovenskih hipodromih pripravi Kasaško akademijo, na kateri se podelijo priznanja najzaslužnejšim v prejšnji tekmovalni sezoni, obenem pa se spomnijo tudi ljudi, ki so v svojem življenju pustili neizbrisen pečat v tej športno-rejski panogi. Letos je med drugim nagrada za življenjsko delo pripadla Ljutomerčanu Slavku Makovcu.


Makovec je v kasaški šport vpet od leta 1991, ko je od priznanega križevskega rejca Zvonka Osterca kupil kobilo Leono II. Leto pozneje je pričel tekmovati in takrat Leono II tudi popeljal do državnega naslova med dvoletniki. V karieri se je veselil številnih pomembni zmag, njegov najuspešnejši konj pa je Luther King, ki je osvojil kar 22 zmag, med drugim je slavil na slovenskem kasaškem derbiju in na državnem prvenstvu triletnikov, leta 2016 pa je postal konj leta v Sloveniji. Luther King je še zmeraj najhitrejši slovenski konj na dolgo distanco (2.600 metrov) s kilometrskim časom 1.14,9. V zadnjem obdobju se Makovec več ne pojavlja na hipodromskih stezah kot voznik, še vedno pa je uspešen rejec in trener. Tako je v lanski sezoni njegov Varele HB postal državni prvak med dvoletniki.


Na Kasaški akademiji v Ljubljani je naziva naj voznik in naj trener leta 2018 prejel Jože Sagaj ml. iz Ključarovcev. V lanskem letu je osvojil 21 zmag kot voznik in 14 kot trener, skupno pa prislužil skoraj 100.000 evrov nagrad. Največ uspeha je imel s francoskima konjema Breve des Baux in Eros Josselyn, ki sta skupno v lanskem letu zasedla 14 prvih mest. Sagaj je kot voznik v svojo bogato zbirko osebnih trofej dodal še naslov državnega prvaka, ki ga je prikasal dvoletni Varele HB. Med lastniki je laskavi naziv pripadel Mitji Slaviču iz Ključarovcev, za kar gre največ zaslug Romi MMS, najboljši kobili rojeni na slovenskih tleh. Romi MMS je drugo leto zapored preživela v Franciji, kjer je zaslužila kar 70.000 evrov. Slavič je kot lastnik lani osvojil šest zmag in tri druga mesta ter zbral več kot 78.000 evrov zaslužka.


Izmed članov Kasaškega kluba (KK) Ljutomer je bil med dobitniki nagrad tudi Rok Heric, ki prihaja iz znane kasaške družine Heric iz Kokoričev. V lanskem letu je namreč zabeležil prvo zmago v karieri. S konjem Le Mansom sta se odlično ujela in po prvi zmagi 15. julija v Ljubljani slavila še dvakrat.
Sicer pa se KK Ljutomer v letu 2018 ponaša z dvema naslovoma državnega prvaka. Poleg Vareleja HB je krono najboljšega med triletniki osvojil Magic Look Janka Sagaja iz Ključarovcev.


Vodstvo Kasaške zveze Slovenije je objavilo koledar letošnjih kasaških dirk na slovenskih hipodromih. V letu 2019 bo na sporedu 21 tekmovalnih dni, največ, šest, jih bo organiziral KK Ljutomer. Sezona se bo pričela 7. aprila na ljubljanskem hipodromu Stožice, prvič pa bodo kasači na hipodromu v Prlekiji tekmovali na velikonočni ponedeljek, 22. aprila. V Ljutomeru bosta 16. junija spominski dirki Janka Makoterja in Mirka Hanžekoviča, 4. avgusta bodo kvalifikacije za državno prvenstvo štiriletnih kasačev, 25. avgusta bodo v sklopu radgonskega sejma AGRA kvalifikacije za državno prvenstvo triletnikov, prleška prestolnica pa bo letos gostila državni prvenstvi triletnih (15. september) in dvoletnih kasačev (20. oktober).


kasaška akademija Slavko Makovec Jože Sagaj ml. Varele HB Janko Sagaj 2019
Kaj zdaj berejo drugi