vestnik

Namizni tenis: Sobota I cilja na končnico

Vestnik.si, 12. 8. 2023
Arhiv NTK Sobota
Mitja Horvat se je po osmih sezonah vrnil v matični klub.
Šport

Nespremenjeno šampionsko ekipo iz minule sezone je okrepil še Mitja Horvat

Namiznoteniška sezona 2023/24 se je začela s 1. julijem, le dan prej pa se je končal prestopni rok za vse slovenske namiznoteniške klube. V NTK Sobota so po suvereno osvojenem naslovu prvaka v drugi ligi (zmagali so na vseh 18 tekmah) uspeli zadržati celotno ekipo (Gregor Zafoštnik, Bojan Ropoša, Gregor Kocuvan in Janko Öri ) in se še okrepiti z Mitjo Horvatom, ki živi v Puconcih, zadnjih osem sezon pa je igral v prvi slovenski namiznoteniški ligi za Fužinar Interdiskont z Raven na Koroškem ter z njim osvojil tudi naslov prvaka v sezoni 2020/21.

namizni-tenis, ntk-sobota
Arhiv kluba
Ekipa Sobote se pripravlja za naskok na vrh v Veščici.

Vrnitev v matični klub

Horvat se je rodil leta 1978 v Murski Soboti, treniral je v NTK Sobota in tudi zelo uspešno igral za takratno prvo ekipo v prvi slovenski ligi. Leta 2000 se je pri 22 letih odločil, da gre v Novo mesto, že v naslednji sezoni pa se je vrnil v Prekmurje in bil vse do leta 2014 član NTK Kema v Puconcih. V tistem obdobju je poleg Horvata v Puconcih igral še Bojan Ropoša, ki je bil prav tako vzgojen pri NTK Sobota, za prestop h Kemi pa se je odločil leta 2006 pri 20 letih. Pod taktirko še enega zelo uspešnega igralca iz Murske Sobote, Štefana Kovača - Pište, so Pucončani v tistem obdobju osvojili dva naslova državnega prvaka in bili kar petkrat prvi v pokalnem tekmovanju. Horvat je bil tudi trikratni posamični državni prvak in petkratni prvak v dvojicah, Ropoša pa enkrat članski državni prvak med posamezniki. Oba imata kar nekaj ekipnih naslovov državnega prvaka, Ropoša pa tudi v dvojicah in posamezno pri mlajših kategorijah. Bila sta v vseh selekcijah državne reprezentance in nastopila za reprezentanco na mnogih evropskih prvenstvih in drugih mednarodnih tekmovanjih.
Ideja o igranju v prvi ligi in boju za naslov državnega prvaka z doma vzgojenimi igralci se je porodila v sezoni 2015/16, ko se je Horvat vrnil v svoj matični klub in po treh sezonah igranja v drugi ligi pomagal k povratku med najboljših deset klubov, a je bilo sredstev daleč premalo, da bi se ideja tudi uresničila.

namizni-tenis, ntk-sobota
Arhiv kluba
Ekipa Sobote se pripravlja za naskok na vrh v Veščici.

Takrat se je po sezoni igranja v prvi ligi v Cirkovcah vrnil tudi Gregor Kocuvan, ki je ostal ves čas član matičnega kluba in bo tudi v tej dolgi in naporni sezoni pomemben člen ekipe.

namizni-tenis, ntk-sobota
Arhiv kluba
Ekipa Sobote se pripravlja za naskok na vrh v Veščici.

V soboškem klubu so pred minulo sezono skušali pritegniti še Tomaža Roudija, ki je bil prav tako vzgojen pri NTK Sobota in še vedno zelo uspešno igra v prvi slovenski ligi, vendar za lanske državne prvake iz Maribora. Leta 2012 je odšel k ljubljanski Iliriji, se v sezoni 2016/17 vrnil v svoj matični klub, odigral tri sezone v prvi ligi, po izpadu kluba iz prve lige pa se je preselil v Maribor, kjer so mu v tem času našli službo, tako da so ga na veliko žalost soboškega kluba izgubili za idejo iz leta 2015.

namizni-tenis, ntk-sobota
Arhiv kluba
Ekipa Sobote se pripravlja za naskok na vrh v Veščici.

Prejšnje vodstvo kluba pa je v minuli sezoni izkoristilo priložnost in privabilo Gregorja Zafoštnika, leta 1978 rojenega Ptujčana, ki pa že nekaj let živi v Žižkih. Z ekipo Maribora je osvojil kar devet naslovov državnega prvaka in tri naslove v dvojicah, v sezoni 2015/16 pa je odšel igrat v Avstrijo in tam prebil sedem sezon. Zafoštnik je pristal na igranje v drugi ligi in je tako na veliko pomagal NTK Sobota, da se je zlahka uvrstil med slovensko elito. V Žižkih živijo tudi Zafoštnikovi starši in njegova otroka, zato mu še ena sezona igranja pri NTK Sobota še kako odgovarja.

namizni-tenis, ntk-sobota
Arhiv kluba
Ekipa Sobote se pripravlja za naskok na vrh v Veščici.

Ekipa se pod novim vodstvom kluba, v katerem je zdaj Janko Öri predsednik in član prvega moštva, odlično razume, kar so pokazali prvi treningi v športni dvorani Švic v Veščici, kjer bodo Sobočani trenirali do 18. avgusta. Za naprej pa še ne vedo točno, kaj in kako, predvsem pa kdaj in kje bodo lahko trenirali do konca avgusta, saj se bo treba zmeniti za termine v dvorani OŠ III, potem ko športni klubi, ki trenirajo v dvorani OŠ I, zaradi obnove parketa kar nekaj časa ne bodo mogli trenirati tam in se bodo začasno preselili v druge športne dvorane. Ena od možnosti za NTK Sobota je tudi dvorana pri Srednji in poklicni tehniški šoli (SPTŠ), kjer je bil klub do leta 2006 in se je takrat zaradi boljših pogojev preselil v dvorano OŠ III. Pogovori z vodstvoma obeh šol še potekajo, pri NTK Sobota pa upajo na razumevanje in dobro sodelovanje z drugimi klubi v prihodnjih mesecih.

namizni-tenis, ntk-sobota
Arhiv kluba
Ekipa Sobote se pripravlja za naskok na vrh v Veščici.

namizni-tenis ntk-sobota mitja-horvat