vestnik

Ni nemogoče, da Daku ostane v Muri, ampak …

Robert Balantič, EkipaSN, 20. 4. 2023
Aleš Cipot
Bolj ali manj je jasno, da se bo novim izzivom naproti odpravil Mirlind Daku, ki ima do konca sezone status posojenega igralca Osijeka.
Šport

Pogled na lestvico ni obetaven, v Fazaneriji so pričakovali več in boljše, a kljub vsemu niso obupali. Nočejo! Odločeni so storiti vse, da bi si na koncu vendarle zagotovili evropsko vozovnico, hkrati je pogled že usmerjen tudi v prihodnjo sezono. Kadrovskih sprememb bo kar nekaj, o tem ni niti kančka dvoma; v prekmurskem nogometnem hramu delajo osnutke prenovljenega igralskega mozaika.

Črno-beli imajo pred končnico prvenstva v boju za uvrstitev v kvalifikacije za konferenčno ligo vse prej kot obetavno izhodišče. Tretje mesto, ki v vsakem primeru zagotavlja Evropo, je realno nedosegljivo, zdaj je aktualna rezervna različica. Če pokalno lovoriko osvojita Olimpija ali Maribor, bo zadostovala tudi »četrta stopnička«, na kateri je trenutno Koper, ki ima šest točk več od Sobočanov, pred njimi pa so tudi Domžalčani.



Položaj ni ravno spodbuden, ampak v Fazaneriji nočejo vreči puške v koruzo. Mura bo v zadnjem krogu gostovala na Bonifiki, medsebojni spopad pa čaka tudi kanarčke in dvakratne prvake, ki domujejo ob Kamniški Bistrici.


Spremembe (tudi) zaradi spremembe


Po skromnem remiju z Radomljani je bilo na ravnici kar nekaj ostrih besed. Trener je slačilnici in navijačem poslal jasno sporočilo, toda razmere ostajajo pod nadzorom, tudi tekmovalne ambicije niso splahnele. »Še vedno imamo cilj, ki ga želimo uresničiti, in verjamem, da ga bomo. Z dozdajšnjimi dosežki in igrami nismo zadovoljni, zato moramo storiti vse, kar je v naših močeh, da bi si vendarle zagotovili evropsko vozovnico. Boriti se moramo in se bomo do zadnjega, nočemo se vdati v usodo. Ne smemo se!« poudarja športni direktor Denis Rajbar, ki je pogled že usmeril tudi v prihodnjo sezono.


Poleti premikov bržčas ne bi smelo manjkati. Ne samo zato, ker podoba ekipe že nekaj časa ni na zadovoljivi ravni, pač pa bo svoje dodala še sprememba na vroči klopi. »Vsak trener ima svoje ideje in poglede, s tem je povezana tudi sestava igralskega kadra. Vsak dan se pogovarjamo o tem, kaj moramo storiti, kako se odzvati, storjeni so bili tudi že prvi konkretnejši koraki v tej smeri,« pravi snovalec kadrovske politike na ravnici.


Odkupna klavzula


Navijači so prepričani, da si določeni posamezniki ne zaslužijo še ene priložnosti in da se jim morajo v klubu zahvaliti za sodelovanje, toda o tem je veliko lažje govoriti kot to uresničiti v praksi. Podpisanih pogodb ni mogoče kar tako prekiniti oziroma je to lahko veliko finančno breme. »Nekateri igralci niso uresničili pričakovanj. Mimo tega ne moremo, sicer pa sami krojijo svojo usodo. Sami se izločajo, naša naloga pa je primerno urediti vse potrebno glede morebitnih predčasnih odhodov,« dodaja Denis Rajbar. Koliko naj bi jih bilo, ni želel razkriti, prav tako ne tega, koliko novih moči je predvidenih, ampak gotovo lahko pričakujemo vsaj tri, štiri okrepitve.

mirlind-daku, damir-čontala, nš-mura
Vanesa Jaušovec
Bolj ali manj je jasno, da se bo novim izzivom naproti odpravil Mirlind Daku, ki ima do konca sezone status posojenega igralca Osijeka.


Tudi v napadu; bolj ali manj je namreč jasno, da se bo novim izzivom naproti odpravil Mirlind Daku, ki ima do konca sezone status posojenega igralca Osijeka. »Poleti imamo možnost odkupa pogodbe,« je spomnil športni direktor, toda znesek, ki ga bo zahteval hrvaški prvoligaš iz Slavonije, bo najbrž previsok. Oziroma bodo mnogi finančno močnejši klubi lahko ponudili več. »Znesek je določen v odkupni klavzuli,« je odvrnil Denis Rajbar. Številka seveda ostaja poslovna skrivnost, a morda lahko vsi, ki prisegajo na črno-belo barvo, vsaj upajo, da odlični kosovski napadalec, ki se kajpada še ni odrekel nazivu strelskega kralja, ne bo zamenjal klubskih barv. »Ni nemogoče, da ostane, vendar vemo, da želi narediti korak naprej v karieri in zaigrati v še kakšni močnejši ligi. Počakajmo do konca sezone, potem se bomo lahko tudi o tem pogovarjali bolj konkretno.«


Dogaja se ogromno


Izključen ni niti kakšen odmeven prestop iz Fazanerije. Čeprav rezultati Mure niso takšni, kot bi si Prekmurci želeli, je v ekipi kar nekaj mladih igralcev, ki so zanimivi za mednarodno tržišče. V zadnjem času je najbolj izpostavljen Kai Cipot, v beležnici marsikaterega oglednika je debelo podčrtan Klemen Mihelak, enako velja za Srđana Kuzmića in Nika Kasala … »Okrog njih se dogaja ogromno. Veliko je klicev, poizvedovanja, pogovorov. Prav tako obstaja zanimanje za Kobieja Morrisa, toda trenutno česa bolj oprijemljivega še ne morem povedati. Zdaj je bistvenega pomena, da ostanemo osredotočeni na končnico prvenstva in poskušamo uresničiti zastavljeni cilj,« je še povedal Denis Rajbar.

V soboto muraše čaka zahtevno gostovanje v Sežani in kristalno jasno je, da so točke nujno zlo. V boju za prvoligaško preživetje enako velja tudi za gostitelje; obeta se ogorčen spopad ...

nš-mura mirlind-daku