vestnik

NK Apače slavi 75 let delovanja

I. B., 17. 6. 2023
Ines Baler
Slovesnost ob 75-letnici NK Apače.
Šport

V športno rekreacijskem centru (ŠRC) Apače je bilo v soboto pestro dogajanje, tako na, kot ob nogometni zelenici.

Od jutranjih ur je bila na ogled spominska razstava o razvoju športa v Apaški dolini, pozneje so potekale prijateljske tekme in turnir mlajših selekcij ter ekshibicijska tekma med vinsko reprezentanco Slovenije in veterani Nogometnega kluba (NK) Apače. Osrednji dogodek je bila slovesnost, na kateri so zaznamovali 75 let delovanja nogometnega kluba. 

nk apače, 75 let
FB NK Apače
Pripravili so tudi razstavo o razvoju športa.

Kot je dejal predsednik NK Apače Aleksander Bevk, se je šport v Apaški dolini začel razvijati v TVD Partizan. Prvi občni zbor je potekal leta 1948, ko je bil izvoljen tudi prvi predsednik. To je postal dr. Toplak, ki ima po besedah govornika največ zaslug za razvoj športa, svoj del je prispevala tudi Osnovna šola Apače, predvsem s pomočjo strokovnih delavcev. 

Društvo je imelo v letih po nastanku več kot petsto članov, vodilni šport je bila sprva telovadba, pozneje so prišli v ospredje še ekipni športi, kot so rokomet, košarka, odbojka in nogomet. "Za razvoj vseh panog športa v društvu je v strokovnem smislu zaslužen Leopold Holc," tako Bevk. Partizan je strmel k delu z mladimi in spodbujalo se je vključevanje otrok in mladine v šport. Pozneje sta se razvili in obstali Društvo za šport in rekreacijo ter NK Apače.

NK Apače je sprva deloval kot sekcija v društvu, v sezoni 1972/1973 pa so sprejeli odločitev o igranju velikega nogometa. Prej se je v okolici igral predvsem mali nogomet. Včlanili so se v Medobčinsko nogometno zvezo (MNZ) Murska Sobota. Po besedah Bevka igrišča niso imeli, prve treninge so opravili v Žepovcih, jesenski del prvenstva pa odigrali v Gornji Radgoni. "Vzporedno z igranjem so člani vztrajno gradili igrišče v Apačah, ki je bilo zgrajeno s prostovoljnim delom članic in članov," je zatrdil in dodal, da je nogomet skozi leta obstal edina panoga. 

nk-apače, 75-let
Ines Baler
Slovesnost ob 75-letnici NK Apače.

Slovesnosti so prisostvovali nekateri nogometaši in funkcionarji iz omenjene sezone in tisti, ki so gradili prvo igrišče. Bevk je še izpostavil, da je imel klub v 90. letih tudi žensko nogometno ekipo, ki je širom po Sloveniji nizala dobre rezultate. NK Apače je pozneje postal samostojno društvo in se lahko pohvali z nekaj vrhunskimi nogometaši, ki so prve nogometne korake naredili pri njih. Izpostavili so Dareta Vršiča, Boruta Semlerja in Matica Maruška. V klubu so ponosni, da so nekaj let tekmovali tudi v 3. slovenski nogometni ligi, in da so v nogometni šoli odkrili nekaj igralcev, ki se danes kalijo v večjih klubih, nekateri so tudi že prejeli vpoklice v različne selekcije reprezentanc. 

nk-apače, 75-let
Ines Baler
Slovesnost ob 75-letnici NK Apače.

V prihodnji sezoni, tako Bevk, bo klub v MNZ Murska Sobota tekmoval s sedmimi selekcijami, v klub pa je vključenih več kot sto otrok, mladine in odraslih. "Praznovanje 75 let delovanja je priznanje, radost in odgovornost, do športa in ljudi, ki so z delom vztrajali in verjeli v smisel ter poslanstvo razvoja športa v Apačah."

Spregovoril je tudi prvi predsednik kluba Viljem Žunkovič. Spomnil je na to, kako so gradili prvo igrišče za veliki nogomet, v to vložili veliko prostovoljnega dela in začeli z igranjem. Danes je ponosen na to, kako se je objekt vse od takrat razvil. Župan Občine Apače Andrej Steyer je uvodoma povedal, da mora lokalna skupnost vlagati v osnovno infrastrukturo. Dodal je, da vlaganje v ŠRC Apače ne naleti vedno na odobravanje, a je verjel, da je bilo to potrebno in da je bila odločitev prava. "Zahvaljujem se občinskemu svetu, prejšnjemu in sedanjemu, da so prepoznali to nujnost, da nudimo mladim športnikom, občanom in drugim center, na katerem krepimo telo in duha," je zatrdil.  

nk-apače, 75-let
Ines Baler
Slovesnost ob 75-letnici NK Apače.

Na dogodku je bil tudi predsednik MNZ Murska Sobota in podpredsednik Nogometne zveze Slovenije Danilo Kacijan. Pohvalil je prostovoljno delo vseh, ki so bili in so še vključeni v klub. Prav tako je vesel visokega števila mladih igralcev nogometa in verjame, da bojazni za obstoj kluba v Apačah ni. Predsedniku NK Apače je ob 75-letnici podelil plaketo MNZ Murska Sobota in nekaj nogometnih žog. 

nk-apače, 75-let
Ines Baler
Slovesnost ob 75-letnici NK Apače.

nk-apače, 75-let
Ines Baler
Slovesnost ob 75-letnici NK Apače.

Upravni odbor NK Apače pa je Bevku in Zvonetu Kurbusu, predsednikovi desni roki, podelil zahvalo za dobro izvedbo celodnevnega dogajanja. 

nk-apače, 75-let
Ines Baler
Slovesnost ob 75-letnici NK Apače.

nk-apače 75-let slovesnost šrc-apače