vestnik

(NK MURA SKOZI ČAS) Grb je vedno sledil osnovnim barvam kluba

Simon Horvat, 10. 7. 2024
NK Mura skozi čas
Nogometaši Mure v sezoni 1934/35, ko so postali jesenski prvaki II. razreda mariborskega okrožja. Na dresih grb SK Mura. Avtor fotografij neznan.
Šport

Prvi grb iz leta 1930 v obliki ščita, zadnji iz leta 2019 z zlato obrobo.

Murin grb se je skozi zgodovino večkrat spreminjal, vedno pa je sledil osnovnim barvam kluba, ki so tradicionalno črno-bele. Nogometaši so v začetnih letih po ustanovitvi igrali brez grba na dresih. Na fotografijah ga lahko prvič zasledimo v začetku leta 1930. Na njem je pisalo SKM, kar je pomenilo Sport klub Mura. Bil je v obliki ščita, besedilo v njem je bilo napisano ročno. Glede na to da se je oblika pisave razlikovala od igralca do igralca, je velika verjetnost, da si je kratico SKM napisal vsak sam. So pa imeli vsi grbi enake lastnosti, in sicer so bili v obliki ščita, na vseh je pisalo SKM, črke so imele zaključke, besedilo je bilo napisano s črno barvo, podlaga pa je bila bela. Takrat to ni bilo nekaj neobičajnega, saj so se podobnih praks posluževali tudi drugi klubi.

dres1
NK Mura skozi čas
Dres Mure iz osemdesetih let, ki ga je izdelalo podjetje Sport Beograd. Avtor fotografije neznan.

V sezoni 1933/1934 lahko zasledimo nov grb Mure, ki je bil okrogle oblike, na njem pa je pisalo SK Mura. Predstavljen je bil v sezoni, ko je Mura praznovala svojo deseto obletnico. Kratica SK je pomenila sport klub. Ta grb je bil v uporabi do 2. svetovne vojne, ko so Prekmurje okupirali Madžari. Vmes se je leta 1939 pojavil priložnostni grb z vencem. V času vojne se je v grbu Mure spremenil napis v Mura S. E. (Mura Sportegyesület). Sportegyesület v madžarščini pomeni sport klub. V času okupacije so namreč črno-beli tekmovali v madžarskem prvenstvu.



Po koncu 2. svetovne vojne je Mura pol leta igrala pod imenom FD (fizkulturno društvo) Svoboda, od januarja 1946 naprej pa kot TD (telesnovzgojno društvo) Sobota. Potem ko je bila aprila 1946 ustanovljena Fizkulturna zveza Slovenije, se je klub uradno imenoval FD (fizkulturno društvo) Sobota. Posledično je bil spremenjen grb kluba, ki je zraven napisa FD Sobota vseboval spomenik zmage, peterokrako zvezdo in klasje.

mladinci
NK Mura skozi čas
Mladinsko moštvo Mure v osemdesetih letih s trenerjem Ivanom Maučcem. Na zgradbi v ozadju je grb Mure, ki je nastal v šestdesetih letih.

Mura je grb FD Sobota uporabljala do leta 1965, ko se je ime kluba znova spremenilo v Mura. Takrat lahko zasledimo grb NK Mura z zlato obrobo. Ta grb je vse do leta 2019 krasil znamenito zgradbo – slačilnice – na vzhodni strani stadiona. Leta 1980 se na dresu pojavi okrogel grb z napisom NK Mura Murska Sobota, s črnimi črtami in žogo. Ob koncu osemdesetih je Mura spremenila grb, ki je bil zelo podoben tistemu iz leta 1965, vendar ni imel tako okroglih potez. Klub ga je uporabljal do leta 2005, s tem da je bil leta 2003 spremenjen napis iz NK Mura v ŠD (Športno društvo) NK Mura. Leta 2005, ko je nastala Mura 05, se je napis spremenil v Mura 05. Z nastankom NŠ Mura leta 2013 je bil napis spremenjen v NŠ Mura, leta 2019 pa je bila  dodana še zlata obroba.

sl2
NK Mura skozi čas
Na fotografiji drugo moštvo Mure in NK Rakičan v petdesetih letih. Na slačilnicah je grb FD Sobota. Fotografijo hrani Ludvik Števančec

Simon Horvat, ki je pred leti že skrbel za spletno stran nogometnega kluba Mura, ter naš sodelavec in fotograf Aleš Cipot urejata spletno stran NK Mura skozi čas. Ta bo še posebej velik pomen dobila letos, ko bo Mura slavila stoto obletnico ustanovitve. V veliko pomoč ste lahko tudi vi. Horvat in Cipot namreč opažata, da imajo simpatizerji Mure doma precej časopisnih izrezkov, slik, vstopnic s tekem in podobno. Zato vas vabita, da svoje gradivo delite z njima, in z veseljem ga bosta dodala v mozaik klubske zgodovine, na veličasten način pa bo vse to predstavljeno tudi ob stoletnici Mure. Informacije lahko pošljete na elektronski naslov:info@nkmura.si.

nk-mura-skozi-čas grb mura zgodovina