vestnik

(NK Mura skozi čas) Največja zvezdnika Cico in Ćiro

Simon Horvat, 29. 11. 2023
Nataša Juhnov
Marin Kovačić je z Muro osvojil prvo lovoriko v samostojni Sloveniji. .
Šport

Milan Koblencer, ki je na trenerski klopi s prekinitvami sedel pet sezon, je klub prvič popeljal do drugega mesta.

Nogometni klub Mura je skozi zgodovino menjal veliko trenerjev. Nekateri so na črno-belo klop sedli večkrat, spet drugi so na njej preživeli le nekaj tednov. Posvetili se bomo obdobju samostojne Slovenije in pogledali, kdo vse je vodil črno-bele od sezone 1991/92. Prispevek smo razdelili na dva dela, v prvem bomo osvetlili obdobje do leta 2005. V naslednji številki bomo predstavili še preostale sezone.

Prva slovenska nogometna liga je bila ustanovljena leta 1991, 18. avgusta tega leta se je v boj za točke, obstanek in evropske pokale podalo 21 slovenskih klubov. V krstni sezoni sta Muro vodila dva trenerja, ki sta se pozneje tudi vrnila, Bojan Prašnikar in Milan Koblencer. V zelo dolgem prvenstvu, ki je trajalo kar 40 krogov, sta jo popeljala do sedmega mesta.

Sezona 1992/93 je prinesla kar štiri menjave na trenerskem stolčku. Posloviti se je moral Bojan Prašnikar, zamenjali so ga Milovan Tarbuk in Nikola Škrbić, ki sta že oba pokojna, in prekaljeni lisjak Miloš Šoškić. Kljub pogostim menjavam je Mura na koncu zasedla tretje mesto in za las zgrešila svoj prvi izlet v Evropo. Za drugouvrščenim je zaostala dve točki. Vendar je bila to le uvertura v naslednjo sezono, ko je tekmovanje končala na drugem mestu.

ena
Nataša Juhnov
Milivoj Gavrilović (pomočnik trenerja) in Miloš Šoškić (trener) v sezoni 1993/94.

Celotno sezono 1993/94 je na klopi preživel Miloš Šoškić, ki je ob asistenci predsednika Milana Mörca zbral imenitno zasedbo z Bakulo, Boškovičem, Jermanišem, Gliho, Belcem, Gutaljem, Ilićem in drugimi. To je bila zares sanjska sezona, saj je na tekme redno prihajalo po 5000 ljudi.

V želji, da bi ponovili ali še izboljšali dosežke prejšnje sezone, je Miloš Šoškić popeljal Muro v prvenstvo 1994/95. Rezultati so bili malce pod pričakovanji in začasno ga je nadomestil Nikola Škrbić, njega pa nato Marin Kovačić. Dalmatinec je klubu prinesel prvo lovoriko v samostojni Sloveniji – naslov pokalnega prvaka.

Sezono 1995/96 je na klopi začel Marin Kovačić, kmalu pa so ga zamenjali Mirko Škalič, Zoran Cirkvenčić in naposled Filip Mendaš. Končni rezultat sezone je bilo tretje mesto na prvenstveni lestvici.

Sledila je sezona 1996/97, ki je bila slabša od pričakovanj. Filip Mendaš ni dolgo zdržal na klopi Mure, saj ga je zamenjal Mirko Škalič, prvenstvo pa je h koncu pripeljal dalmatinski strateg Petar Nadoveza. Nadoveza je bil še drugi trener iz splitskega Hajduka, ki je imel čast voditi Muro. Po koncu sezone se je poslovil, vodstvo Mure pa je dalo krmilo v roke Milanu Koblencerju. Temu je uspelo Muro povsem prebuditi in Pomurje je znova zajela nogometna evforija. Črno-beli so prepričljivo dobili jesenski del sezone, s kar sedmimi točkami naskoka pred Mariborom. Vodstvo so branili vse do 26. kroga, na koncu pa zasedli drugo mesto.

Desna roka Milana Koblencerja je bil takrat Jože Karoli, ki je nato priložnost dobil v sezoni 1998/99, ko Koblencer ekipe ni najbolje uvedel v prvenstvo. Kmalu se je moral posloviti tudi Karoli, tega pa je nasledil Milovan Tarbuk. Rezultat: četrto mesto na lestvici.

Sezona 1999/2000 je bila zopet ena izmed najslabših za Muro. Končno deseto mesto ni bilo tisto, kar so pričakovali vodstvo in navijači, zato je Tarbuka zamenjal Koblencer, ki pa se je moral po koncu sezone spet posloviti.

V sezono 2000/01 je Mura krenila z novim trenerjem, Hrvatom Zlatkom Kranjčarjem, znanim pod vzdevkom Cico. Kljub všečni igri Kranjčarju ni in ni steklo, spodnesli so ga rezultati. Na kratko ga je zamenjal Slobodan Djurić, njega pa nov Dalmatinec, Luka Bonačić, ki je ob koncu sezone zasedel četrto mesto.

V sezoni 2001/02 je Muro na trenerski klopi okrepil Dušan Savić, nekdanji odličen napadalec Crvene zvezde, namesto katerega je pozneje še drugič v Fazanerijo prišel Luka Bonačić. Končni rezultat je bilo sedmo mesto. Vodstvo kluba se je naslednjo sezono znova obrnilo na domače trenerje, to so bili  Koblencer, Simeunović in Gabor. Deveto mesto je bilo pod pričakovanji javnosti, in ko se je zdelo, da bo naslednja sezona še bolj črna, je predsedniško mesto v sezoni 2003/04 prevzel Georg Suban, mesto prvega trenerja pa je pripadlo nikomur drugemu kot trenerju vseh trenerjev – Miroslavu Blaževiću Ćiru.

V Murski Soboti je znova vladala evforija, mnogi so jo poimenovali kar Ćiromanija. Žal tudi takrat klub ni imel potrpljenja in Ćiro se je moral zelo hitro posloviti. Nadomestil ga je izkušeni Milan Miklavič, ki je leta 1996 Gorico popeljal do naslova državnih prvakov. Pod njegovim vodstvom je Mura dosegla eno najslajših zmag v svoji zgodovini. V Fazaneriji je na zadnji tekmi z 2 : 1 premagala Maribor in Štajercem preprečila naslov državnega prvaka.

Kljub vsemu je vodstvo Mure po koncu sezone Miklaviča odslovilo in še drugič na klop Mure posedlo avtoritativnega Bojana Prašnikarja. Na koncu se je Miklavič vendarle vrnil in z Muro odigral zadnjo tekmo pred »zlomom« in potjo v tretjo ligo. Končni rezultat: sedmo mesto.

Trenerji po sezonah v obdobju 1991–2005

1991/92 – Bojan Prašnikar, Milan Koblencer

1992/93 – Milovan Tarbuk, Nikola Škrbić, Bojan Prašnikar, Miloš Šoškić

1993/94 – Miloš Šoškić

1994/95 – Miloš Šoškić, Mirko Škalič, Marin Kovačić

1995/96 – Marin Kovačić, Mirko Škalič, Zoran Cirkvenčić, Filip Mendaš

1996/97 – Filip Mendaš, Mirko Škalič, Petar Nadoveza

1997/98 – Milan Koblencer

1998/99 – Milan Koblencer, Jože Karoli, Milovan Tarbuk

1999/2000 – Milovan Tarbuk, Milan Koblencer

2000/01 – Zlatko Kranjčar, Slobodan Djurić, Luka Bonačić

2001/02 – Dušan Savić, Luka Bonačić

2002/03 – Milan Koblencer, Vojislav Simeunović, Zlatko Gabor

2003/04 – Miroslav Blažević, Milan Miklavič

2004/05 – Bojan Prašnikar, Milan Miklavič

Simon Horvat, ki je pred leti že skrbel za spletno stran nogometnega kluba Mura, ter naš sodelavec in fotograf Aleš Cipot urejata spletno stran NK Mura skozi čas. Ta bo še posebej velik pomen dobila leta 2024, ko bo Mura slavila stoto obletnico ustanovitve. V veliko pomoč ste lahko tudi vi. Horvat in Cipot namreč opažata, da imajo simpatizerji Mure doma precej časopisnih izrezkov, slik, vstopnic s tekem in podobno. Zato vas vabita, da svoje gradivo delite z njima, in z veseljem ga bosta dodala v mozaik klubske zgodovine, na veličasten način pa bo vse to predstavljeno tudi ob stoletnici Mure. Informacije lahko pošljete na elektronski naslov: info@nkmura.si.

nk-mura-skozi-čas trenerji