vestnik

(NK MURA SKOZI ČAS) Posledice odhoda k vojakom

Simon Horvat, 23. 7. 2023
Arhiv Mirka Babiča
Skupinska fotografija Sobote in Spielfelda. Tekma je bila odigrana 10. novembra 1957. Nogometaši Sobote so v dresih z belimi ovratniki. Zgornja vrsta (stojijo) od leve: __, Zelko, __, __, __, __, __, Kukanja (sodnik), __, J. Norčič, __, Franc Kološa (sodnik), Koblencer (UO), Hoyer (predsednik), __, Babič, __, Skalar, Feri Kološa, Cvetko (sekretar), Sečko. Čepijo: __, __, Klajnšček, Matjašec, __, Morčič, __, Maučec in Milenković. Bralke in bralce prosimo za razpoznavanje ljudi s fotografije.
Šport

Tekmovanje Sobote v četrtem kakovostnem razredu je v domačem okolju sprožalo veliko polemik, so pa igralci v tej sezoni dosegli nekaj rekordnih izidov.

V sezoni 1957/58 so bile lige razen I. zvezne razdeljene consko in področno. Najvišji rang je bila I. zvezna liga, v kateri so tekmovali najboljši jugoslovanski klubi. Druge zvezne lige takrat ni bilo, namesto nje pa so klubi tekmovali v tako imenovanih conah. Prva conska liga je zajemala območje Slovenije in del Hrvaške. Nivo nižje so bile področne lige in v Sloveniji sta bili dve: mariborsko-varaždinsko-celjska (MVC) in ljubljansko- primorska nogometna liga.

Četrti nivo so bile podzvezne lige, ki so bile razdeljene na razrede oz. jakosti. Pomurje je nogometno spadalo k mariborski podzvezi, zato so naši klubi tekmovali pod njihovim okriljem. Sobota, ki je po dveh sezonah igranja v MVC-ligi izpadla, je v omenjeni sezoni igrala v I. razredu mariborske podzvezne lige, v kateri so bili še Fužinar, Kovinar Maribor, Nafta, Partizan Rakičan, Pohorje in drugi ekipi Branika in Maribora. Zadnji dve sta igrali zunaj konkurence, zato se njuni rezultati niso šteli v skupno razvrstitev.



Veliko polemik in iskanja vzrokov

Tekmovanje Sobote v četrtem kakovostnem razredu je v domačem okolju sprožalo veliko polemik, diskusij in iskanja vzrokov za slabe rezultate sezono prej. Sobočani so namreč takrat ostali brez peterice standardnih igralcev, ki so morali na služenje vojaškega roka, ustreznih zamenjav pa ni bilo. Med njimi je bil tudi eden najboljših posameznikov Feri Maučec. Posledica nestandardne postave in številnih rotacij je bil izpad v mariborsko podzvezno ligo.



V mariborski podzvezni ligi je Sobota odigrala 14 prvenstvenih tekem (dve zunaj konkurence) in dosegla nekaj rekordnih izidov. Rakičan in Fužinar je premagala z 9 : 0, Pohorje z 9 : 1, drugo ekipo Maribora pa s kar 17 : 2. Pozitivna lastnost prvenstva so bili vnovični prekmurski derbiji z Nafto, ki je iz MVC-lige izpadla sezono pred Soboto. Lendavčani so Soboti zadali tudi edini prvenstveni poraz – v 2. krogu so jo na svojem igrišču ugnali s 4 : 2. Za Nafto je dva zadetka dosegel Kulčar, po enega pa Franšečkin in Török. Za Soboto je bil dvakrat uspešen Maučec. Tradicionalna nasprotnika sta se znova srečala 13. aprila 1958 in takrat je Sobota Nafti vrnila z enakim rezultatom. Vse štiri zadetke za zmago je dosegel Maučec, za Nafto sta zadela Kulčar in Činč. Na koncu je Sobota zasedla prvo mesto, Nafta pa drugo.

S sezono 1958/59 je prišlo do spremembe tekmovalnega sistema, saj je bil odpravljen conski sistem in znova uvedena enotna slovenska liga, ki se je uradno imenovala slovenska republiška liga. Sobota je kot zmagovalec mariborske podzvezne lige igrala dve kvalifikacijski tekmi s prvakom celjske nogometne podzveze Brežicami. Prva tekma je bila 28. avgusta 1958 v Murski Soboti, dobila jo je Sobota s 5 : 0. Pred 1000 gledalci je tri zadetke dosegel Moco Milenković, dva pa Feri Maučec. Tudi povratno, ki je bila tri dni pozneje, so dobili Sobočani, z 2 : 7. Dva zadetka sta dosegla Moco Milenković in Feri Maučec po enega pa Ludvik Norčič, Adi Erjavec in Janez Sečko. Z zmago so se uvrstili v enotno slovensko ligo, v kateri so razen petih sezon druge jugoslovanske lige igrali vse do leta 2005.



Še 11 prijateljskih in 8 pokalnih tekem

Poleg prvenstvenih tekem je Sobota odigrala še enajst prijateljskih in osem pokalnih tekem. Odigrali so tudi tri mednarodne tekme, saj so se dvakrat pomerili s Spielfeldom, enkrat pa so gostili graški AAC Gemeinde. Na vseh treh tekmah so zmagali, saj so Spielfeld dvakrat premagali z 9 : 3, AAC Gemeinde pa s 6 : 1. Udeležili so se še turnirja v počastitev dneva rudarjev, ki je potekal v organizaciji lendavske Nafte. Tam so s 5 : 1 premagali Rudar Mursko Središče in s 3 : 2 Slogo iz Čakovca in zasedli prvo mesto. V pokalu maršala Tita so odigrali osem tekem in prišli do podzveznega polfinala, v katerem jih je porazil Maribor z 8 : 3. Sobočani so sicer najprej premagali Mariborčane z 1 : 2, vendar so se ti pritožili zoper rezultat tekme in je bila nato ponovljena.

Lestvica mariborske podzvezne lige za sezono 1957/58

1. Sobota 10 8 1 1 46 : 13 17

2. Nafta 10 6 1 3 25 : 17 12

3. Kovinar Maribor 10 5 2 3 24 : 14 12

4. Partizan Rakičan 10 3 1 6 10 : 31 7

5. Fužinar 10 2 2 6 14 : 26 6

6. Pohorje 10 2 1 7 22 : 40 5

*V ligi sta zunaj konkurence tekmovala še Branik II in Maribor II.


Lestvica pomurske nogometne lige za sezono 1957/58

1. Radgona 8 7 0 1 24:12 14

2. Sobota II 8 4 0 4 26:18 8

3. Nafta II 8 3 1 4 16:16 7

4. Turnišče 8 3 1 4 14:17 7

5. Partizan Rakičan II 8 2 0 6 8:24 4

*Poleg prve ekipe sta bili aktivni še druga in mladinska, medtem ko pionirji to sezono niso tekmovali. Druga ekipa je tekmovala v pomurski nogometni ligi in zasedla drugo mesto.

Simon Horvat, ki je pred leti že skrbel za spletno stran nogometnega kluba Mura, ter naš sodelavec in fotograf Aleš Cipot urejata spletno stran NK Mura skozi čas. Ta bo še posebej velik pomen dobila leta 2024, ko bo Mura slavila stoto obletnico ustanovitve. V veliko pomoč ste lahko tudi vi. Horvat in Cipot namreč opažata, da imajo simpatizerji Mure doma precej časopisnih izrezkov, slik, vstopnic s tekem in podobno. Zato vas vabita, da svoje gradivo delite z njima, in z veseljem ga bosta dodala v mozaik klubske zgodovine, na veličasten način pa bo vse to predstavljeno tudi ob stoletnici Mure. Informacije lahko pošljete na elektronski naslov: info@nkmura.si

nk-mura-skozi-čas lige podzvezne-lige