vestnik

(NK MURA SKOZI ČAS) Zaradi Srbov prihajali celo trenerji od drugod

Simon Horvat, 13. 10. 2023
NK Mura skozi čas
Reprezentanca Pomurja (temni dresi) in OFK Beograd. Stojijo od leve: Sreten Davidović, Sava Antić, Jože Varga (Nafta), Anton Šarotar, Ladislav Kulčar, Jože Norčič, __, Ludvik Norčič, Vasilije Šijaković, Vladimir Žabkar, Feri Maučec, Živko Josić. Čepijo od leve: Bojan Skalar, Miloš Grujić, Srboljub Krivokuća, Ivo Đurinek, Alojz Zach, Vojislav Gaković, __, Tone Dominko (Nafta), Janez Sečko, Josip Skoblar, __, Radovan Gojkov, Adi Erjavec. Foto Osebni arhiv Antona Šarotarja
Šport

Beograjčani so se poleti leta 1959 pripravljali na turnejo po Zahodni Nemčiji. Da so za svojo pripravljalno bazo izbrali Mursko Soboto in stadion Sobote, je imel nemalo zaslug takratni sekretar Beograda Miodrag Pavličević, ki je med letoma 1950 in 1952 igral za Soboto oziroma Muro.

Od 20. julija do 3. avgusta 1959 je bil na pripravah v Murski Soboti OFK Beograd. Do takrat se še ni zgodilo, da bi v Fazaneriji gostovalo eminentnejše moštvo, zato je dogodek pritegnil ogromno ljudi od blizu in daleč. V Mursko Soboto so prihajali celo trenerji drugih klubov, da so spremljali treninge takratnega jugoslovanskega zveznega prvoligaša.

Beograjčani so se tisto poletje pripravljali na turnejo po Zahodni Nemčiji. Da so za svojo pripravljalno bazo izbrali Mursko Soboto in stadion Sobote, je imel nemalo zaslug takratni sekretar Beograda Miodrag Pavličević - Mišo, ki je med letoma 1950 in 1952 igral za Soboto oziroma Muro. Pred pripravami je dejal: »Pričakovati je, da bodo že same priprave, posebej pa še tekme zelo zanimive za tukajšnje občinstvo, ki je zahtevno in dobro pozna nogomet. Za domači klub pa je zelo ugodno, da bodo imeli tokrat za svojega nasprotnika močnejše moštvo. Upam tudi, da se bodo naši nogometaši dobro počutili v Murski Soboti in med pomurskimi prijatelji nogometa.«

Od Skoblarja do Božovića

OFK Beograd je sezono prej igral v drugi zvezni jugoslovanski ligi in si z naslovom prvaka znova zagotovil igranje v najvišjem rangu takratne Jugoslavije. Za kakšen klub je šlo, priča dejstvo, da so v sezonah 1930/31, 1932/33, 1934/35, 1935/36 in 1938/39 osvojili naslov prvaka Kraljevine Jugoslavije, leta 1953 in 1955 pa pokal maršala Tita. V Mursko Soboto so pripotovali s celotnim moštvom in množico reprezentantov. Med njimi so bili člani A-reprezentance Srboljub Krivokuća, Vasilije Šijaković in Milorad Milutinović, B-reprezentance Živko Josić, Sava Antić in Sreten Davidović in član mladinske reprezentance Miloš Grujić.

Igral je tudi Josip Skoblar, ki je dobrih deset let pozneje, v sezoni 1970/71, prejel zlati čevelj, ki ga podeljujejo najboljšim strelcem nacionalnih lig. Trener Beograda je bil eden najboljših črnogorskih napadalcev Vojin Božović.

Beograd je v Murski Soboti odigral tri tekme. Najprej se je 26. julija pomeril s Soboto, 29. julija z mladinsko reprezentanco Jugoslavije in 2. avgusta z reprezentanco Pomurja, ki so jo sestavljali igralci Sobote in Nafte.

Sobočani so tekmo z gosti iz Beograda pred 1300 gledalci izgubili s 3 : 10 (2 : 4). Pred začetkom tekme, ki je potekala v nevihtnem vremenu, je bil pozdravni govor sekretarja Sobote Vlada Cvetka. Opravil je tudi krajši intervju s trenerjem in kapetanom OFK Beograd Božovićem. Tekma je zadovoljila številne gledalce: zlasti kar zadeva domače moštvo, ki se je kot celota borilo požrtvovalno, čeprav je bila obramba njegov slabši del. V vratih se je dobro izkazal Zach, ki je v drugem polčasu nasledil Morčiča in s smelim posredovanjem nekajkrat rešil svoja vrata. V moštvu Sobote sta se predstavila dva novinca. Slavko Zorec je prišel iz Slobode Varaždin, napadalec Vladimir Žabkar pa iz Izole.

Sobota: Morčič (Zach), Šarotar (Babič), Kološa, L. Norčič, Skalar, Zorec (J. Norčič), Sečko, Žabkar, Maučec, Milenković in Erjavec. Trener: Feri Zelko. Beograd: Marić, Granić, Šijaković, Davidović, Milutinović, Grujić, Skoblar, Antić, Mladenović, Josić in Gaković (Nikolić). Trener: Vojin Božović. Strelci za Soboto: Milenković, Maučec in Žabkar. Strelci za Beograd: Josić (2), Skoblar (2), Antić (2), Šijaković (11-m), Gaković in Nikolić. En zadetek so si Sobočani zabili sami.

slika2
NK Mura skozi čas
Miodrag Pavličević Mišo leta 1951 v dresu Mure. V sezoni 1959/60 je bil sekretar OFK Beograd. Foto Jože Kološa

Domačini prijetno presenetili

Beograd je zadnjo tekmo odigral z reprezentanco Pomurja, s katere je tudi priložena fotografija. Končala se je z zmago Beograjčanov s 3 : 1 (2 : 0). Tekma je bila zanimiva in tudi lepa. Domači so prijetno presenetili in se z bojevito in požrtvovalno igro zelo uspešno zoperstavili tehnično rutiniranemu in izkušenemu nasprotniku. Tudi napad je bil z Dominkom, strelcem častnega gola, dokaj ofenziven, vendar je obramba gostov z neprekosljivim Milutinovićem uspešno zavračala poskuse gostiteljev. V domačem moštvu so se posebno odlikovali Kološa, L. Norčič in Zach, ki je v 2. polčasu dokazal, da lahko Sobota nanj resno računa.

Reprezentanca Pomurja: Đurinek (Zach), Varga (Šarotar), Kološa, L. Norčič, Skalar, J. Norčič, Sečko, Dominko, Erjavec (Žabkar), Maučec in Kulčar. OFK Beograd: Krivokuća, Šoškić, Šijaković (Gojkov), Grujić, Milutinović, Davidović, Čuk (Radulović), Antić, Josić, Skoblar in Gaković (Nikolić). Trener: Vojin Božović. Strelci: Skoblar (2) in Milutinović za Beograd ter Dominko za reprezentanco Pomurja.

Trener OFK Beograd Vojin Božović je ob koncu priprav dejal: »V Murski Soboti smo se zelo dobro počutili. Vtisi so zelo ugodni od prisrčnega sprejema, tovarištva, igrišča in podnebja. Tudi s pripravami našega moštva sem zadovoljen. Upajmo na zmage v Zahodni Nemčiji. V Pomurju smo našli nove prijatelje in upam, da to velja tudi v obratnem smislu. Zagotovo bomo ob prvi ugodni priložnosti zopet prišli.«

Tehnični sekretar Sobote Vlado Cvetko je dodal: »Gostovanje Beograda je za Soboto pomembna pridobitev, saj je tehnično vodstvo kluba od priprav ogromno pridobilo, občinstvo pa je gledalo tekme, ki jih po osvoboditvi še ni na domačem terenu. Pričakujemo, da bo bivanje beograjskih nogometašev močno prispevalo k temu, da si bomo za nadaljnji start v slovenski conski ligi in sploh za kakovostni napredek nogometa pridobili mnogo dragocenih izkušenj.«

Simon Horvat, ki je pred leti že skrbel za spletno stran nogometnega kluba Mura, ter naš sodelavec in fotograf Aleš Cipot urejata spletno stran NK Mura skozi čas. Ta bo še posebej velik pomen dobila leta 2024, ko bo Mura slavila stoto obletnico ustanovitve. V veliko pomoč ste lahko tudi vi. Horvat in Cipot namreč opažata, da imajo simpatizerji Mure doma precej časopisnih izrezkov, slik, vstopnic s tekem in podobno. Zato vas vabita, da svoje gradivo delite z njima, in z veseljem ga bosta dodala v mozaik klubske zgodovine, na veličasten način pa bo vse to predstavljeno tudi ob stoletnici Mure. Informacije lahko pošljete na elektronski naslov: info@nkmura.si.

nk-mura-skozi-čas zgodovina