vestnik

Nogometnim klubom dodatna sredstva za odpravo škode po poplavah, pravilo gola v gosteh kmalu odpravljeno

Vestnik.si, 11. 10. 2023
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Šport

Dodatna sredstva tudi petim klubom iz Pomurja.

Na Brdu pri Kranju je bila 39. seja izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije (NZS) za mandatno obdobje 2020-2024. Kaj je bilo sklenjeno? Ena od točk dnevnega reda je bila pomoč klubom oziroma lastnikom nogometne infrastrukture ob poplavah avgusta 2023. Izvršni odbor je potrdil predlog razdelitve sredstev v višini 200 tisoč evrov v ta namen. Pravilnik NZS o sofinanciranju infrastrukturnih projektov v nogometu omogoča dodelitev do pet odstotkov razpoložljivih sredstev za pomoč pri posledicah naravnih nesreč, vendar skupaj ne več kot 25 tisoč evrov. Glede na obsežno škodo, ki je bila ocenjena na več kot milijon evrov, je bila odobrena dodatna enkratna pomoč tudi nekaterim pomurskim klubom, in sicer iz Radenec, Bakovec, Dokležovja, Veržeja in Ižakovec. 

NZS je predlagala tudi finančno spodbudo klubom, katerih igralci se udeležijo aktivnosti slovenskih nogometnih reprezentanc. Kot so sporočili, je cilj spodbuditi kakovostno delo z mladimi perspektivnimi igralci in njihovo uveljavitev. Tako bodo klubi, katerih igralci so vpoklicani in se udeležijo reprezentančnih aktivnosti, deležni finančne spodbude do največ 270 tisoč evrov. Sredstva bodo razdeljena na podlagi kriterijev, ki temeljijo na udeležbi igralcev in starostni kategoriji reprezentance. 

nk-nafta, nogometni-stadion-lendava
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.

Člani izvršnega odbora so tudi potrdili sklep, da se od sezone 2023/2024 dalje ukine iz vseh klubskih tekmovanj pod okriljem NZS pravilo gola v gosteh. "Pravilo je bilo uporabljeno za določitev zmagovalca, ko sta ekipi skupno dosegli enako število golov na obeh tekmah. Z odločitvijo o ukinitvi tega pravila bodo vsi goli šteli enako. V primeru enakega števila golov na dveh tekmah se bo odigral podaljšek ali kazenski udarci. Prav tako se bodo odstranili kriteriji, ki se uporabljajo za določanje končne lestvice, ko imata dve ali več ekip enako število točk. Zaradi te spremembe bodo ustrezno prilagojeni tudi določeni predpisi NZS," so pojasnili. 

nzs izvršni-odbor