vestnik

NZS bo razdelila slabih 370 tisočakov za infrastrukturo, Cankova in Čarda izviseli

Rok Šavel, 29. 5. 2024
Jure Kljajić
Slika je simbolična.
Šport

Le dva projekta v Pomurju na letošnjem razpisu za sofinanciranje infrastrukture nista bila uspešna.

Nogometna zveza Slovenije (NZS), ki je minuli torek gostovala na Cankovi, je na tokratni seji izvršnega odbora med drugim sprejela sklep o razdelitvi sredstev v okviru razpisa za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (razpis SIPN - 2024). Na osnovi razpisa bo krovna nogometna organizacija razdelila sredstva v višini 369.500 evrov, pri čemer bodo predmet sofinanciranja nogometna igrišča z naravno in umetno travo, obnove nogometnih igrišč z umetno travo, razsvetljave nogometnih igrišč, avtomatski namakalni sistemi, garderobni prostori in tribune za gledalce, zamenjave golov ter nedokončane velike investicije. Obseg sredstev je letos nekoliko manjši od lanskega razpisa, ko je bilo na voljo več kot pol milijona evrov.


Cankova in Čarda neuspešni za obnovo igrišča z umetno travo


Kot kažejo rezultati razpisa, bo tudi tokrat kar nekaj sredstev za projekte prišlo v Pomurje. V radenskih občini in pri NK Bistrica si tako obetajo po deset tisočakov za nogometno igrišče z naravno travo, v Turnišču bodo dobili 15 tisočakov za razsvetljavo, pri ŠD Bogojina šest tisočakov ravno tako za razsvetljavo, Čentiba pa pet tisočakov za avtomatski namakalni sistem. Po pet tisočakov lahko pričakujejo v Črenšovcih in Odrancih za garderobne prostore, po 2.300 evrov pa bodo dobili NK Panonija, NK Hotiza, NK Cven Ljutomer in občina Hodoš za zamenjavo golov. Edina pomurska prijavitelja, ki sta izvisela na letošnjem razpisu, sta bila občina Cankova, kjer županuje podpredsednik NZS Danilo Kacijan, in novopečeni prvak pomurske nogometne lige NK Čarda. Tako v cankovski občini kot v Martjancih so se nadejali sofinancerskih sredstev za obnovo nogometnega igrišča z umetno travo, a bodo zdaj morali računati na druge razpise za pridobitev sofinancerskih sredstev. Res pa je, da je Čarda bila uspešna na lanskem razpisu NZS, kjer je pridobila 15 tisočakov za razsvetljavo glavnega igrišča. Podrobnejšo razdelitev sredstev na letošnjem razpisu si lahko pogledate na tej povezavi.

Velja izpostaviti, da je izvršni odbor na minuli seji izvršnega odbora na Cankovi ravno tako odločil o razdelitvi 486 tisoč evrov med vse klube, ki so aktivno nastopali v uradnih tekmovanjih v minuli sezoni. Tokratna "radodarnost" krovne nogometne organizacije izvira iz priliva sredstev Evropske nogometne zveze zaradi uvrstitve na prihajajoče evropsko prvenstvo. NZS je namreč za preboj na letošnji Euro 2024 prejela 9,25 milijona evrov, od tega si bodo polovico razdelili najzaslužnejši za uspeh - nogometaši, selektor in člani strokovnega štaba - ostalo pa naj bi NZS namenila razvoju nogometa v Sloveniji.

nzs nogometna-zveza-slovenije sofinanciranje infrastruktura športna-infrastruktura nogomet