vestnik

NZS podaljšala poletni prestopni rok in spremenila pravila o finančni vzdržnosti

Vestnik.si, 2. 12. 2023
Vestnik.si/Sašo Bizjak
Fotografija je simbolična.
Šport

Na Brdu pri Kranju so se sestali člani izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije.

Med drugim so sprejeli spremembo v Pravilniku o registraciji in statusu igralcev, ki vpliva na trajanje prestopnega roka za profesionalne nogometaše. Poletni rok tako traja od 19. junija do 7. septembra, zimski pa ostaja nespremenjen, od 16. januarja do 15. februarja. "Ta sprememba pomeni dodatnih nekaj tednov za klube, da urejajo prestope igralcev," so sporočili iz zveze in dodali, da je namen sprememb zagotoviti boljše možnosti za pridobivanje in zapolnitev igralskega kadra. Predvsem za klube, ki se uvrstijo ali napredujejo v evropska tekmovanja. "S podaljšanjem poletnega prestopnega roka se izboljšujejo možnosti za vse klube, ki zaposlujejo profesionalne igralce in ne zgolj za tiste, ki nastopajo v evropskih klubskih tekmovanjih," so pristavili. 

V skladu s spremembami pravilnika UEFA o licenciranju nogometnih klubov in finančni vzdržnosti je NZS sprejela tudi nove dopolnitve in spremembe svojega pravilnika. V veljavo bodo stopile z novim letom, prinašajo pa posodobitve v skladu z mednarodnimi standardi in zahtevami UEFA. "Glavni namen teh sprememb je uskladitev nacionalnih licenčnih pravil s pravilnikom UEFA, ki je bil sprejet junija 2023. Poseben poudarek je na krepitvi računovodske obravnave prestopov igralcev in zagotavljanju doslednega izvajanja zahtev za stabilnost in nadzor stroškov," pravijo pri krovni zvezni. Spremenili so se tudi finančni kriteriji, ki določajo, da se finančne obveznosti iz naslova prestopov igralcev v izkazu poslovnega izida izkazujejo kot stroške in se ustrezno razmejujejo za čas trajanja pogodbe, z omejitvijo časovne razmejitve na največ pet let. 

Spremembe vključujejo tudi zahtevo po predložitvi poročila revizorja, ki potrjuje izpolnjevanje računovodskih zahtev za trajni in začasni prestop igralcev, za spodbude in bonuse zaposlenih, odpravnine zaposlenih in odvisnih oseb, prihodke od sezonskih vstopnic, medijske pravice, sponzorstva in komercialne prihodke, donacije ter podpore. "Te spremembe so pomembne, saj omogočajo večjo transparentnost in finančno odgovornost nogometnih klubov, hkrati pa zagotavljajo skladnost s sodobnimi mednarodnimi standardi v nogometu." 

nzs izvršni-odbor