vestnik

Občasni vodovodar zabil gol za pol milijona evrov

Rok Šavel, 26. 11. 2021
Aleš Cipot
Mura : Tottenham
Šport

Po zgodovinski zmagi soboške Mure nad angleškim velikanom Tottenhamom je novica preplavila svetovni splet.

Mura je po sinočnji zmagi pustila svoj odtis v kolektivni zavesti. Novica o neverjetni zmagi majhnega kluba iz majhnega mesteca nad velikanom iz severnega Londona, ki ga je za vrtoglavih 20 milijonov funtov na leto pred tremi tedni prevzel italijanski strokovnjak Antonio Conte, odmeva po družbenih medijih.

Res je, Tottenham že nekaj časa ni ravno v bleščeči formi, a vseeno gre za težkokategornika, brand, vreden skoraj 700 milijonov evrov. Mura je lani imela proračun težak dobra 2 in pol milijona evrov in je palček v primerjavi z angleškim klubom, ki ga je sinoči v zadnjih sekundah spravila na kolena sredi Ljudskega vrta. Njihov največji zvednik Harry Kane, ki je sicer sinoči tudi zabil za 1:1, v pičlih treh mesecih zasluži toliko kot je lani znašal proračun Mure.

Conte je bil po tekmi vidno razočaran. Priznal je, da takšnega razpleta tekme ni pričakoval. "Potrebujemo čas in potrpežljivost, ker v tem trenutku je ta nivo daleč od vrhunske ekipe," je potarnal angleškim medijem. Ti niso bili prizanesljivi. Šokantno, sramotno, ponižujoče ... so se vrstili odzivi angleških komentatorjev. Najbolj ogorčen je bil nekdanji nogometaš Jamie O'Hara, ki je za angleško TV mrežo Sky News dejal, da bi še od angleškega petoligaša pričakoval, da bi se lahko kosal z Muro.

No, spletni vandali ali bolje rečeno Tottenhamovi rivali so šli celo tako daleč, da so strelcu zmagovitega gola Amadeju Maroši v opis na Wikipediji zapisali, da je napadalec Mure in za polovični delovni čas vodovodar. Tudi Murino stran na Wikipediji so si privoščili in zmago proti Tottenhamu obeležili kot dan, ko je Mura premagala majhno ekipo iz severnega Londona. Premagati ekipo iz Premier lige bi sicer bil pomemben dosežek za klub kot je Mura, a "Tottenham je potolčen, kamor koli gre", je še pisalo do nedavnega na Wikipediji.

Muraši se zaradi tega ne bodo preveč sekirali, saj jim je nedvomno uspel zgodovinski dosežek. Prva zmaga v skupinskem delu evropskega tekmovanja in to proti kakšnemu nasprotniku. Pa na le zaradi prestiža in športnega uspeha. Gol Maroše bo v Murino blagajno prinesel dodatnih 500 tisočakov, kolikor znaša nagrada za zmago v skupinskem delu Konferenčne lige. Če k temu prištejemo še slabe tri milijone za uvrstitev v Konferenčno ligo in nagrade iz kvalifikacijskih tekem, se lahko Kuzmiču in vodilnim v soboškem prvoligašu samo smeji.

Se je pa zelo dobro postaral javni nagovor predsednika Mure pred sinočnjo tekmo, v katerem je izpostavil preslabo izkoriščeno promocijsko priložnost ob evropskih podvigih črno-belih in opozoril na žalostno dejstvo, da je klub zaradi stadiona, ki ne izpolnjuje Uefinih pogojev, moral domače tekme igrati na zelenici Ljudskega vrta. O tem se bo zdaj zagotovo še bolj glasno govorilo.

nš-mura konferenčna-liga tottenham