vestnik

Po sanjskem vodstvu in remiju vendarle poraz Slovenk

Tomo Köleš, 5. 10. 2019
Aleš Cipot
Slovenija : Nizozemska
Šport

V 3. krogu kvalifikacij za žensko evropsko nogometno prvenstvo leta 2021 je Slovenija v Fazaneriji po dobri igri izgubila s favorizirano Nizozemsko z 2 : 4 (1 : 1).

Slovenija - Nizozemska 2 : 4 (1 : 1)

Mestni stadion Fazanerija Murska Sobota, 1050 gledalcev, sodnica: Petra Pavlikova (Slovaška).

Strelke: 1 : 0 Zver (11), 1 : 1 Miedema (28), 1 : 2 Beerensteyn (49), 2 : 2 Korošec (68), 2 : 3 Spitse (78), 2 : 4 Spitse (83). 

Rumena kartona: Rozmarič, Eržen (obe Slovenija).

Slovenija: Meršnik, Agrež, Rozmarič, Korošec, Erman (Golob, 52), Zver kap., Čonč, Prašnikar, Kolbl (Ivanuša, 88), Begič (Makovec, 58). Selektor: Borut Jarc.

Nizozemska: van Veenendaal kap., van Lunteren, van Dongen, Dekker (Nouwen, 90), Spitse, Miedema, van de Donk (Kaagman, 87), R. Jansen (Pelova, 74), Roord, Bloodworth, Beerensteyn. Selektorka: Sarina Wiegman.

slovenija, nogomet, ženski-nogomet, nizozemska
Aleš Cipot
Reprezentanca Slovenije.

 V dvoboju z aktualnimi evropskimi prvakinjami in svetovnimi podprvakinjami (igralo je kar osem udeleženk z zadnjega SP v Franciji) so Slovenke predvsem v polčasu prikazale čvrsto in enakovredno igro. V glasnem vzdušju, ki so ga ustvarjali slovenski in nizozemski navijači, so naše povedle že v 11. minuti, ko je po kratki podaji Pamele Begič do strela prišla Lara Prašnikar, odbitek pa je v mrežo zabila kapetanka Mateja Zver - 1 : 0.

slovenija, nizozemska, nogomet, ženski-nogomet
Aleš Cipot
Slovenija je v prvem polčasu presenetila Nizozemsko s čvrsto in napadalno igro.

Nizozemke so izenačile v 28. minuti, ko je po desni strani pobegnila najboljša igralka tekme Lineth Beerensteyn in podala na levo, kjer je s strelom po tleh iz bližine zadela Vivianne Miedema. A izid 1 : 1 po prvem delu je bil mnogo več, kot si je pred tekmo kdorkoli upal napovedati. 

Drugi polčas se je začel slabo za Slovenke. Po visoki podaji z leve strani je na drugi vratnici z glavo zadela Beerensteynova, kljub temu, da je bila ena najmanjših igralk na srečanju - 1 : 2.

slovenija, nizozemska, nogomet, ženski-nogomet
Aleš Cipot
Lineth Beerensteyn je bila najboljša igralka tekme.

Gostiteljice so izenačile iz protinapada, ko je po izjemni podaji Prašnikarjeve obrambi gostij pobegnila Kaja Korošec in mirno s strelom po tleh zaključila akcijo, čeprav so ji za vrat že dihale kar tri nizozemske branilke - 2 : 2.

slovenija, nizozemska, nogomet, ženski-nogomet
Aleš Cipot
Kaja Korošec je izenačil na 2 : 2.

A nato so Slovenkam začele popuščati moči in zbranost, in ravno to so trenutki, ki jih favoriti(nje) vedo izkoristiti. Nizozemke so vse bolj pritiskale in tako je morala Špela Rozmarič v 78. minuti s prekrškom zaustaviti njihov napad. Prosti strel z leve strani je izvedla Sherida Spitse, žoga pa se ni dotaknila nikogar in po odbitku od tal končala v mreži Zale Meršnik - 2 : 3.  

Že v 83. minuti se je ponovila skoraj ista situacija. Prekršek, morda nepotreben, Slovenk, Spitsejeva pa je tokrat izvrstno merila in zadela desni zogrnji kot vrat Meršnikove - 2 : 4. Zmagovalec je bil dokončno odločen. 

slovenija, nizozemska, nogomet, ženski-nogomet
Aleš Cipot
Zala Meršnik je imela nekaj dobrih obramb, pri nekaterih zadetkih pa je bila brez moči.

Treba je dodati, da so imele gostiteljice v drugem polčasu še nekaj lepih priložnosti, dve najlepši ni izkoristila Špela Kolbl. V 80. minuti pa je strel Beerensteynove zaustavila vratnica.

"Po takšni tekmi je prisotno nekaj razočaranja, saj smo zapravile vodstvo in neodločen izid. A dokazale smo vsem, da se lahko merimo tudi s takšnimi favoriziranimi tekmicami," je po tekmi dejala Dominika Čonč, nekdanja igralka Pomurja, ki je tudi tokrat dalo precej aktualnih in bivših nogometašinj v reprezentanco. 

slovenija, nogomet, ženski-nogomet, nizozemska
Aleš Cipot
Zelo dober obisk ženske tekme v Fazaneriji: 1050 gledalcev.

Slovenijo že 8. oktobra čaka gostovanje v Turčiji, ki je v tem krogu odigrala 0 : 0 z Estonijo. Na lestvici vodi Nizozemska z 9 točkami, Rusija je druga (6) s tekmo manj, Slovenija pa je na tretjem mestu s 3 točkami. Sledijo Kosovo 3, Turčija 1 in Estonija 1. 

slovenija, nizozemska, nogomet, ženski-nogomet
Aleš Cipot
Nizozemke so imele svoje navijače.

Več fotografij si lahko ogledate TU.

nogomet kvalifikacije ženske slovenija nizozemska