vestnik

Pomurec tekmoval na evropskem prvenstvu v športnem ribolovu. Kakšen je recept za dober prijem?

Andrej Bedek, 7. 7. 2023
Tadej Panker
Na evropskem prvenstvu v športnem ribolovu je bil med tekmovalci edini iz Pomurja
Šport

Na evropskem prvenstvu v športnem ribolovu je bil Tadej Panker iz Kroga med tekmovalci edini iz Pomurja.

Na jezeru Deseda v Kaposvarju na Madžarskem je bilo evropsko prvenstvo v športnem ribolovu. Slovenija je dosegla 11. mesto med 27 ekipami. Edini Pomurec v moštvu, Tadej Panker iz Kroga, član Ribiške družine (RD) Murska Sobota, pa se je med 149 posamezniki uvrstil na 33. mesto. Ob Pankerju so slovensko reprezentanco sestavljali še Tomaž Jakin, Aleks Mesarič, Mitja Kmetec in Andrej Zimšek. Vodja ekipe je bil Zoran Vidic, glavni trener Štefan Gjergjek in pomočnik trenerja Štefan Černjavič, vsi iz murskosoboške RD, tako da je bila reprezentanca na koncu kar precej pomursko obarvana. 

tadej-panker, športni-ribolov
Tadej Panker
Tadej Panker: »Vsak lahko ulovi ribo, vprašanje je le, koliko jih lahko ujame v nekem času.«

Od ponedeljka do petka so bili najprej na sporedu treningi, nato sta v soboto in nedeljo (24. in 25. junija) sledili tekmi. Tekmovališče ob jezeru Deseda je bilo razdeljeno po sektorjih s petimi tekmovalci, kolikor jih je štela vsaka reprezentanca. Žreb je nato tekmovalce porazdelil po boksih v posameznih sektorjih, vsak tekmovalec v boksu pa je imel svojega sodnika. Vse je namreč natančno določeno: palica ne sme biti daljša od 13 metrov, predpisana je dolžina mreže, ki je v vodi, v boksu ima lahko ribič 20 litrov krme ter dva litra in pol vab. Če bi goljufal, je kazen taka kot pri nogometu: rumeni in rdeči karton ter izključitev. Panker je kot tekmovalec na evropskem prvenstvu nastopil tretjič, 33. mesto med ribiči iz držav, kot so Češka, Anglija, Italija, Poljska in Slovaška, je nedvomno velik uspeh. »Vsaj 60, 70 tekmovalcev na evropskem prvenstvu je bilo profesionalnih ribičev.« Gre za kar precej drag šport, največ seveda stane oprema.

tadej-panker, športni-ribolov
Tadej Panker
Tadej Panker je tekmoval na evropskem prvenstvu.

Tadeja Pankerja sta kot štiriletnika na ribolov zvabila starejši brat in oče. »Odkar pomnim, sem imel ribiško palico v roki, na reki Muri pa sem preživljal ves prosti čas.« Pove še, da če želiš biti uspešen športni ribič, to zahteva tudi svoj čas. »Ko grem k vodi, si za trening vzamem pet ali šest ur. V tem času preizkušaš palice, plovce, vabe, spremljaš obnašanje vode ter rib in tako dalje. Vse te izkušnje potem poskušaš prenesti na tekmovanja.« In kakšen je recept za dober prijem? »Vsak lahko ulovi ribo, vprašanje je le, koliko jih lahko ujame v nekem času,« odgovori Panker, ki ne skriva, da bo na naslednjem evropskem prvenstvu meril višje. »Zakaj pa ne bi Slovenec ali Pomurec osvojil medalje?«

tadej-panker ribolov