vestnik

(Pomurski šport v letu 2020) Najdlje prišli nogometni ekipi

Tomo Köleš, 1. 1. 2021
Aleš Cipot
Mura je po 25 letih v Mursko Soboto znova prinesla pokalno lovoriko.
Šport

Mura in Nona Pomurje Beltinci sta v evropskem tekmovanju izločili po dva nasprotnika. Ob tem so črno-beli postali še pokalni prvaki

Leto 2020 je bilo zares posebno na vseh področjih, tudi v športu. Zaradi epidemije koronavirusa so v veliki večini športnih panog izvedli le polovico tekmovanj v sezoni, pa še to s prekinitvami, preložitvami in odpovedmi ter vnovičnimi zagoni. V takšnem stanju je bilo res težko trenirati, tekmovati in nastopati ter ob tem dosegati zelo dobre dosežke. A kljub temu je to marsikateremu športniku in ekipi iz Pomurja uspelo, kar je treba zaradi opisanih razmer še posebej ceniti. V nadaljevanju jih bomo predstavili kar nekaj, ne pa vseh, saj je to na enem mestu nemogoče. Nekateri bodo tako prišli na vrsto v naših naslednjih objavah.

covid-19-in-šport
Jure Zauneker
Covid-19 je zarezal tudi v šport.

Nogomet je bil med tistimi panogami, ki so se epidemiji najbolj upirale, čeprav so bila tekmovanja nekajkrat prekinjena. Tisti, ki so največ vlagali v svoj razvoj, so na koncu poželi tudi največje uspehe, kljub temu da je v nogometu konkurenca najhujša. Nogometna šola (NŠ) Mura je minulo sezono prve lige končala na četrtem mestu, kar je enak izid kot v sezoni prej. Velik dosežek pa ji je uspel v pokalnem prvenstvu, saj je v tem tekmovanju slavila in klubu priborila drugo pokalno lovoriko v zgodovini. Na podlagi tega uspeha se je uvrstila v ligo Evropa in na kvalifikacijskih tekmah izločila dva kluba: estonski Nömme Kalju (4 : 0) in danski Arhus (3 : 0). Še posebej prijetno presenečenje je bila zmaga nad favoriziranim Arhusom, a naslednji favorit je bil vendarle premočen. Sloviti nizozemski klub PSV iz Eindhovna je v Fazaneriji slavil s 5 : 1, s tem da končni izid ne izraža tega, kar sta prikazali obe ekipi. 

mura, psv
Aleš Cipot
V Murski Soboti je nastopil sloviti nizozemski klub PSV iz Eindhovna.

Še vedno v boju za naslov prvaka
V novi sezoni je Mura jesenski del prve lige končala na tretjem mestu in je še vedno v boju za naslov prvaka, ob tem pa se ponaša še z najboljšo obrambo v prvenstvu. Soboški klub pa si je v letu 2020 privoščil tudi enega najbolj sramotnih porazov v svoji novejši zgodovini. V drugem krogu aktualnega pokalnega tekmovanja (v prvem je bila prosta) je Muro premagala Drava s Ptuja z 2 : 0, čeprav je bil ptujski klub takrat v spodnjem delu lestvice druge lige. Bolj spodbuden za črno-bele je bil konec leta, saj so v zadnjem letošnjem krogu prve lige zmagali v Celju s 3 : 1, ob tem pa še poskrbeli za pravo redkost v sodobnem nogometu. Vseh dvajset igralcev v kadru je bilo namreč Slovencev, od tega jih je bilo kar štirinajst vzgojenih v Murini nogometni šoli, šest od njih jih je bilo celo v prvi postavi.

žnk-nona-pomurje-beltinci, ferencvarosi-tc, ferencvaroš
Vestnik
ŽNK Nona Pomurje Beltinci je v ligi prvakinj izločil dva nasprotnika.

Tudi Ženski nogometni klub (ŽNK) Nona Pomurje Beltinci bi v minuli sezoni lahko postal pokalni prvak, če ne bi pred polfinalom Nogometna zveza Slovenije (NZS) dokončno prekinila tekmovanja. Enako je storila tudi pred zadnjima dvema krogoma v prvenstvu in tako preprečila, da bi si Pomurke ponovno nadele dvojno krono, saj so dosegale same zmage že od začetka sezone. Razlog za prekinitev je bila seveda epidemija koronavirusa, povsem nerazumljivo pa je, zakaj niso kasneje dopustili, da bi se obe tekmovanji odigrali do konca. Pri moških so namreč lahko odigrali še vse preostale tekme, zato ni jasno, zakaj ni veljalo enako za ženske. Toliko o tem, kako enakopravna sta bila moški in ženski nogomet v letu 2020, je pa bila to samo še ena od protislovnih odločitev NZS, ki jih je v pravkar minulem letu kar mrgolelo. 

žnk-nona-pomurje-beltinci, fortuna
Aleš Cipot
V Murski Soboti je Fortuna iz Danske v skoraj neregularnih razmerah slavila s 3 : 0, na povratnem srečanju v Hjørringu pa so bile Danke boljše s 3 : 2.

ŽNK Nona Pomurje Beltinci je vseeno povsem upravičeno dobil pravico do nastopa v ligi prvakinj, kjer je prav tako kot Mura pri moških izločil dva nasprotnika: najprej Breznico iz Črne gore s 3 : 0, nato pa še Ferencvaros iz Madžarske s 4 : 1. A naslednja stopnica je bila previsoka, tudi zaradi snežnih razmer in organizacijskih peripetij, ki so se dogajale na prvi od dveh tekem. V Murski Soboti je Fortuna iz Danske v skoraj neregularnih razmerah slavila s 3 : 0, na povratnem srečanju v Hjørringu pa so bile Danke boljše s 3 : 2. Tudi v novi sezoni prve slovenske ženske lige Pomurke nizajo zmage in enako je tudi v pokalnem tekmovanju, tako da imajo pot do nove dvojne krone povsem odprto. Ob tem se v klubu ponašajo še z najboljšo strelko prvenstva. Mlada Nina Kajzba je v dvanajstih krogih zabila kar 23 zadetkov.

mura, nafta, finale-pokala, pokal
Aleš Cipot
Tudi Nafta je bila finalistka slovenskega pokala.

Ne gre pozabiti tudi uspeha lendavske Nafte, ki se je kot klub iz druge lige prebila vse do finala pokalnega tekmovanja, nato pa jo je premagala Mura. 
Preboj v reprezentanco

Ta nogometna sezona je prinesla tudi preboj pomurskih nogometašev v člansko reprezentanco. Nino Kouter iz Mure in Damjan Bohar, član Osijeka, sta se že utrdila v izbrani vrsti, nekajkrat je bil vpoklican tudi Erik Janža, ki uspešno igra na Poljskem za klub Gornik Zabrze, pred zimskim premorom tretjeuvrščeni v prvi ligi. Vpoklic v slovensko mlado reprezentanco pa sta dobila nogometaš Mure Tomi Horvat in igralec Maribora, Veržejec Žan Kolmanič.  

nogomet, Damjan Bohar, reprezentanca
JK/M24
Ta nogometna sezona je prinesla tudi preboj pomurskih nogometašev v člansko reprezentanco.

Številna udeležba v prvih odbojkarskih ligah

Na najvišjem nivoju slovenskih tekmovanj nastopajo tudi odbojkarji Panvite Pomgrad iz Murske Sobote, ki so minulo sezono prve lige končali na petem mestu, v aktualni sezoni pa jim po nizu porazov ne gre tako dobro in so trenutno na predzadnjem mestu. Posebej velja omeniti uspeha odbojkarjev Radenec in odbojkaric Sobote – po minuli sezoni so se uvrstili v višji rang tekmovanja, v prvo B-ligo, v tej pa so ostale Ljutomerčanke in Pucončanke. Radenci so v novi sezoni na četrtem mestu, Sobočanke pa na zadnjem. Odlično so igrale odbojkarice Ljutomera in so trenutno na drugem mestu, na šestem pa so igralke Murexina - Keme.

murska-sobota, odbojka, panvita-pomgrad, merkur-maribor
Jure Zauneker
Na najvišjem nivoju slovenskih tekmovanj nastopajo tudi odbojkarji Panvite Pomgrad iz Murske Sobote, ki so minulo sezono prve lige končali na petem mestu.

V precej kaotični prvi slovenski namiznoteniški ligi je puconska Kema minulo sezono končala na četrtem mestu, četrte so bile tudi članice Keme v pokalnem tekmovanju, medtem ko so bile v prvenstvu pete. Pri ravenskem Interdiskontu je znova blestel Pomurec Mitja Horvat in tako pomagal Korošcem do drugega mesta v prvenstvu. Izvrsten je bil tudi Tomaž Roudi pri Mariboru, ki si je priboril dvojno krono. 

namizni-tenis
Nataša Juhnov
Precej kaotična je bila tudi slovenska namiznoteniška liga.

V prvi slovenski futsal ligi je Tomaž ŠIC bar iz Prlekije minulo sezono končal na petem mestu, v aktualni sezoni pa je sedmi.

kmn-tomaž-šic-bar, kmn-oplast-kobarid, futsal, ljutomer, šic, dvoranski-nogomet
Aleš Cipot
V prvi slovenski futsal ligi je Tomaž ŠIC bar iz Prlekije minulo sezono končal na petem mestu,

Na domačih in tujih hipodromih so odlične izide znova dosegali člani Kasaškega kluba Ljutomer. V klubske vitrine so prinašali številne medalje in pokale, izstopa zmaga Janka Sagaja z Mauglijem na 30. slovenskem kasaškem derbiju 13. septembra v Ljutomeru. To je bilo sploh prvič za Janka Sagaja, da je slavil na kasaškem derbiju.

kasaški-derbi, ljutomer, 2020
Miha Šoštarič
Janko Sagaj je z Mauglijem slavil na 30. slovenskem kasaškem derbiju v Ljutomeru.

V strelstvu je Boštjan Maček, član Strelskega društva trap Štefana Kovača iz Murske Sobote, na strelišču Črne njive nad Ilirsko Bistrico že trinajstič postal državni članski prvak v streljanju na glinaste golobe, ekipno pa so bili soboški strelci drugi. Tadej Kostanjevec iz Športnega strelskega društva Gornja Radgona je bil tretji, Radgončani pa ekipno sedmi. Na 30. državnem prvenstvu v streljanju z malokalibrsko puško na Pragerskem so ekipno pri članih slavili strelci Strelskega društva Štefana Kovača Turnišče (Avguštin Maučec, Robi Markoja, Tadej Žalik), dobili pa so še dve srebrni medalji posamično in eno bronasto.

boštjanmaček
Strelska zveza Slovenije
Boštjan Maček je k svojim uspehom dodal še en naslov državnega prvaka, Tadej Kostanjevec je bil tretji.

Letos so se izkazali tudi šahisti Pomgrada iz Murske Sobote, saj so v državni članski ligi zasedli odlično, drugo mesto. Prvi je bil Maribor Poligram, za katerega uspešno igra Turniščan Boris Markoja. 

murska-sobota, šah
Jure Zauneker
Pomurci so bili uspešni tudi v šahu.

pregled-leta pomurje šport uspehi