vestnik

Predsednik NŠ Mura o uspehih minulega tedna, vodenju kluba in finančnem zalogaju, ki ga prinaša organizacija evropskih tekem

Vestnik, 1. 12. 2021
Nataša Juhnov
Robert Kuzmič je gostoval v oddaji Pod prečko.
Šport

V oddaji Pod prečko na televizijskem programu Sportklub sta voditelja Miha Penko in Dejan Obrez gostila predsednika Nogometne šole Mura Roberta Kuzmiča. Dotaknili so se odmevne zmage proti Tottenhamu, dogajanja v klubu in v prestopnem roku, pa tudi stroškov, ki jih za sabo potegnejo evropske tekme v Mariboru.

Robert Kuzmič je uvodoma dejal, da je Mura v četrtek slavila neverjeten uspeh, ki se bodo spominjali še desetletja. Vnovič je izrazil čestitke celotni ekipi za pristop, igro in požrtvovalnost, dodal pa, da je doživeti tako tekmo nekaj fantastičnega in misli, da lahko to potrdi tudi predsednik UEFE Aleksander Čeferin. Ta je tekmo spremljal zraven njega. "Občutki so fenomenalni. Na eni strani sem zelo ponosen, zadovoljen, saj vidim celotno ekipo, ki je garala, trdo delala in verjela v uspehe," je povedal predsednik in dodal, da so bili na koncu za vse to nagrajeni. 

Voditelja sta ga povprašala, kako jim je v klubu pred nedeljsko tekmo uspelo umiriti evforijo in kaj se je v tistih dneh dogajalo okoli kluba. Ne nazadnje so premagali evropskega velikana. S tem se je strinjal tudi Kuzmič in izpostavil, da se zaveda, da gre za velik klub, pred dvema letoma si je sam ogledal finale lige prvakov v Madridu. Spomnimo, da je Tottenham takrat izgubil proti Liverpoolu. "Po sami tekmi je prišlo do evforije, seveda smo se veselili, ne bi pa rekel, da je bilo nekaj pretiranega. V petek je bil nov delovni dan, fantje so imeli svoje programe. Do nedelje se je nekako vse poleglo, fantje pa so se na tekmo pripravili kot na vsako drugo, umirjeno, dovolj so se spočili. Čestitam ekipi še enkrat, da s takim pristopom uspe odigrati tekmo proti Mariboru," tako gost v oddaji, ki je ob tem pristavil, da je Maribor eden boljših klubov v Sloveniji, če ne najboljši. 

60db34b3951479ababe55302fb123c23
Aleš Cipot
Robert Kuzmič

Beseda je nanesla tudi na Žana Karničnika, ki se je preko spleta vklopil v oddajo in o katerem se vse več piše, da bi v zimskem prestopnem roku znal zapustiti črno-bele. Kuzmič je ob tem izpostavil, da je Karničnik eden od primerov, da lahko v Sloveniji vzgojijo igralce, ki so sposobni igrati v reprezentanci in to konkurenčno. "V Muri imamo transparentno politiko, kar se tega tiče. Igralce pripeljemo, vzgojimo in na koncu jim tudi omogočimo, da iščejo svoj boljši jutri v tujini." Povedal je, da ponudbe za Karničnika pričakujejo, potem se bodo o njih pogovorili, držali pa se bodo tega, da igralec dobi najboljši možen klub, in da ima klub od tega kaj tudi za vzgojo mlajših igralcev. 

Kuzmič je poudaril še, da se v klubu nedavno niso pogovarjali o odstopu Anteja Šimundže, saj so o teh govoricah izvedeli iz medijev. 

acda5d1377d36dcb145818b1460205a2
Arhiv NŠ Mura
Robert Kuzmič in Ante Šimundža sta v zadnjih letih nanizala velike uspehe za prekmurski nogomet.

Kako težko je kot predsednik in vodilni mož kakšnega od slovenskih klubov zagotavljati sredstva za nemoteno delovanje? 

Kuzmič pravi, da so zadeve precej zahtevne in otežene zaradi različnih deležnikov. Za zagotavljanje potrebnih sredstev so po njegovih besedah trdo delali. Ko so se stabilizirali in prvič uvrstili v Evropo je sledilo obdobje covida, ki je stvari spet postavilo na glavo. Finančno stabilnost pa omogoča tudi uvrščanje v evropska tekmovanja oziroma predtekmovanja. Kuzmič v razvoju prve lige vidi še rezerve, sploh v primerjavi z ostalimi državami. Omenil je infrastrukturo, ki je po njegovi oceni najbolj pereč problem. Pri tem pričakuje sistemske rešitve, želi pa si, da tudi Prekmurje dobi sodoben center, ki si ga po vseh dogodkih zasluži. 

20210910_121654
Rok Šavel
Kuzmič si želi, da tudi Prekmurje dobi sodoben center, ki si ga po vseh dogodkih zasluži.

Za tekmo odštejejo med 70 in 80 tisočakov

Izpostavil je, da je klub vsako leto večal vložek v infrastrukturo in tudi vložil več kot milijon evrov sredstev. "Infrastrukturo smo vzpostavili do te mere, da smo lahko predkroge igrali v Prekmurju, kar je najlepše, kar se lahko zgodi navijačem Mure," tako predsednik NŠ Mure. Ko so se uvrstili v konferenčno ligo, pa so morali domače tekme odigrati v Ljudskem vrtu. Poudaril je, da so jim pri tem priskočili na pomoč vsi deležniki, je pa bil to za klub velik finančni in organizacijski zalogaj. "Vsaka taka evropska tekma nas stane med 70 in 80 tisoč," je dejal ter pojasnil, da so v ta strošek všteti organizacija, najem infrastrukture, varnosti, zdravniške službe... Pri tem pa je še dodal, da je v Maribor prišlo manj navijačev, tako zaradi ukrepov, povezanih s covidom, kot tudi oddaljenosti, in zato niso doživeli vzdušja, kot je na domači Fazaneriji. 

nš-mura robert-kuzmič tv-oddaja pod-prečko