vestnik

(Pregled kasaškega leta 2022) Sagajevi znova najuspešnejši

M. Š., 2. 1. 2023
Miha Šoštarič
Na slovenskih hipodromih so tudi letos kraljevali vozniki in konji iz Prlekije. FOTO MIHA ŠOŠTARIČ
Šport

Najboljši slovenski vozniki kasačev tudi v teh prazničnih dneh ne počivajo in s svojimi konji dosegajo odlične rezultate na tujih, predvsem italijanskih hipodromih. Nastope na slovenskih so sklenili v začetku novembra. Statistični podatki potrjujejo prevlado članov Kasaškega kluba Ljutomer tudi v letu 2022, ko je bilo na sedmih slovenskih hipodromih organiziranih 20 tekmovalnih dni.

Med vozniki je sicer največ zmag (14) dosegel Milan Žan iz Komende, a bo zaradi dosežkov na tujem zlata čelada, ki se podeljuje najuspešnejšemu slovenskemu vozniku leta, znova pripadla Janku Sagaju iz Ključarovec. Ta je v Sloveniji zmagal trinajstkrat, v tujini pa še šestkrat. Janko Sagaj je v svoji karieri dosegel že 171 zmag ter 154-krat zasedel drugo in 139-krat tretje mesto, z nagradami pa zaslužil nekaj več kot 240 tisoč evrov. Na tretje mesto v letošnjem letu se je zavihtel Jože Sagaj ml. iz Ključarovec z devetimi zmagami na slovenskih hipodromih, Marko Slavič iz Ključarovec jih je dosegel osem, Vito Šadl iz Veržeja sedem, Mitja Slavič iz Ključarovec pa pet. Marko Slavič je tako število zmag v karieri povišal na 318.

Janko Sagaj je že vrsto let tudi najboljši trener. Njegovi konji so na slovenskih hipodromih zmagali štirinajstkrat. Na drugem mestu med trenerji je Zvonko Osterc iz Križevec (8), na tretjem pa Marko Slavič iz Ključarovec (7).

Na rejskih dirkah je letos prevladoval mlajši od bratov Sagaj, Jože. Osvojil je namreč derbi z Mayo Vivo, šampionat z Donom Saxojem in državno prvenstvo dvoletnikov z Marcellom. Maya Viva (6272 evrov) in Don Saxo (6107 evrov) sta tudi največja zaslužkarja s slovenskih hipodromov. V jesenskem kriteriju je slavila Ciara TP z Dušanom Zorkom iz Borecev.

Med rejci je prvo mesto pripadlo Jožetu Sagaju st. iz Ključarovec, saj so njegovi konji na 21 nastopih dosegli kar enajst zmag. Iz Sagajevega hleva prihaja tudi rekorder slovenskih hipodromov. Šestletni Maugli, ki je bil prodan v Srbijo, je namreč na ljubljanskem hipodromu Stožice postavil rekordno znamko 1:12,8, kar je primerljivo z dosežki konj na evropskih hipodromih.

***+ MISEL: Zlata čelada se podeljuje najboljšemu slovenskemu vozniku leta, pri tem pa se upoštevajo tudi zmage na tujem.***

kasaštvo dirke leto pregled-leta