vestnik

Preverite, kakšna bo otvoritvena slovesnost balonarskega prvenstva in kaj bodo spremljevalne aktivnosti

Vestnik.si, 23. 6. 2022
Arhiv organizatorjev
Predstavitev balonarskega prvenstva.
Šport

Med 16. in 23. septembrom bo v Pomurju svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni. V šestih tekmovalnih dneh se bo pomerilo 105 balonarskih ekip iz 33 držav, na voljo bodo komercialni poleti pa tudi bogat spremljevalni program.

Organizator prvenstva je ROTO balon klub v sodelovanju s FAI - svetovno letalsko zvezo, Mestno občino Murska Sobota, Letalsko zvezo Slovenije in Aeroklubom Murska Sobota. V Ljubljani je danes potekala novinarska konferenca pred jesenskim prvenstvom in predsednik organizacijskega odbora Štefan Pavlinjek napoveduje vrhunski športni dogodek. "Gre resnično za največjo letošnjo športno prireditev na naših tleh, na kar smo v Pomurju zelo ponosni. To je veliko priznanje za slovensko balonarstvo in nadvse odgovorna naloga za organizacijski odbor. Prihaja nova generacija mladih, ambicioznih in zagnanih pilotov, ki meje poletov z baloni pomikajo višje. Letošnje svetovno balonarsko prvenstvo Murska Sobota 2022 bo organizacijsko še zahtevnejše, saj bodo samo tekmovalne ekipe štele 800 ljudi," je dejal. 

balonarsko-prvenstvo, predstavitev
Arhiv organizatorjev
Predstavitev balonarskega prvenstva.

Predsednik Letalske zveze Slovenije Igor Eržen je dejal, da bo v zraku več kot 150 balonov. Ti bodo v glavnem vzletali in pristajali na soboškem letališču, center za tekmovalce bo Grad Rakičan, otvoritvena slovesnost pa bo pri Expanu. Vsak dan se načrtujeta jutranji in večerni polet, ti pa bodo vsebovali več nalog. Te vključujejo cilje, tarče, področja za točkovanje, časovne in prostorske omejitve. 

"V Sloveniji imamo kar nekaj odličnih pilotov toplozračnih balonov, ki dosegajo izjemne rezultate tudi na mednarodnih tekmovanjih. Letos bodo na svetovnem prvenstvu našo državo zastopali Vito Rome, Dejan Buzeti in Jernej Bojanovič. Na letošnjem tekmovanju bomo gostili tudi aktualnega svetovnega prvaka Dominica Bareforda, aktualno svetovno prvakinjo v ženski konkurenci Dario Dudkiewicz-Golawsko in dva mladinska svetovna prvaka Roya Gommerja in Jana Suchyja," pa je razkril Goran Grgič, namestnik direktorja svetovnega prvenstva. Matjaž Pavlinjek, predsednik ROTO balon kluba in generalni direktor organizacije pa je obljubil balonarski spektakel. 

balonarsko-prvenstvo, predstavitev
Arhiv organizatorjev
Predstavitev balonarskega prvenstva.

Večer pred otvoritveno slovesnostjo bo koncert Godba fest, na katerem bodo nastopile različne godbe na pihala, na ogled bodo osvetljeni plinski baloni, glavna atrakcija na otvoritvi, ki bo 17. septembra, bo enourni letalski miting Expano Aeroshow in Key Grab, disciplina, v kateri baloni tekmujejo, kdo bo prvi pobral ključ sredi Soboškega jezera. Pripravili bodo tudi Night Glow. Letošnja novost bodo komercialni poleti. Na jutranjih in večernih poletih bo namreč vsak dan prvenstva na voljo sto mest. Rezervacije in nakup kart za polet bodo na voljo prihodnji teden na spletni strani organizatorja. 

balonarsko-prvenstvo pomurje predstavitev