vestnik

Prevetrena izbrana vrsta nocoj proti Američanom

STA, R.Š., 20. 1. 2024
Aleš Cipot
Selektor Matjaž Kek je vpoklical tudi Murinega vratarja Klemna Mihelaka.
Šport

Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 21. uri v San Antoniu v Teksasu igrala prijateljsko tekmo z ZDA. Obe ekipi bosta igrali v precej spremenjenih postavah, glavna prioriteta obračuna obeh selektorjev Matjaža Keka na slovenski in Grega Berhalterja na ameriški klopi bo tako ocenjevanje potenciala.

Na Kekovem seznamu so igralci, ki pretežno igrajo v slovenski ligi in tistih klubih, ki so nogometašem dovolili na reprezentančni zbor. Januarski termin namreč ne sodi med uradne termine Mednarodne nogometne zveze.

Od 25 vpoklicanih Američanov, vsi so iz lige MLS, jih ima le osem reprezentančne izkušnje. Med temi je najbolj izkušen branilec Cincinnatija Miles Robinson, ki ima 27 nastopov za ZDA. Od igralcev, ki so bili del seznama za svetovno prvenstvo 2022, pa je le Shaq Moore s 17 nastopi.

marcel ratnik danijel šturm
ALESFEVZER.COM
Priložnost za reprezentančni debi bo lahko dobil tudi Prekmurec na delu v Ljubljani - Marcel Ratnik.

Za primerjavo - v slovenski vrsti je od vpoklicanih najizkušenejši Žan Karničnik iz Celja s 24 nastopi, Timi Max Elšnik iz Olimpije je pri desetih, oba sta sicer tudi standardna člana Kekovih seznamov, Jan Repas iz Maribora ima tri nastope, Andres Vombergar iz Ittihad Kalbe dva, Sven Šoštarič Karič iz Maribora pa en nastop. Vsi drugi so še brez. Med njimi najdemo tudi Murinega vratarja Klemna Mihelaka in vročega, 20-letnega, prekmurskega branilca Marcela Ratnika iz vrst ljubljanske Olimpije.

Tekma bo na stadionu Toyota Field s kapaciteto približno 8000 gledalcev. Z Američani se je Slovenija merila dvakrat. Prvič na svetovnem prvenstvu 2010, ko je bil izid 2:2, drugič pa leta 2011 na prijateljski tekmi, ko so ZDA slavile s 3:2.


Marca v Slovenijo prihaja Ronaldo


Ob tem je pred dnevi padel tudi dokončni dogovor s Portugalsko nogometno zvezo o igranju pripravljalne tekme moških članskih reprezentanc v Ljubljani. Tekma, za katero si je ob obeležitvi stote obletnice krovne nogometne organizacije v Sloveniji močno prizadeval predsednik NZS, Radenko Mijatović, bo odigrana 26. marca v Stožicah.

Portugalska je namreč ena izmed redkih reprezentanc, s katero se Slovenija doslej še ni srečala, v vrstah trenutno sedme reprezentance po Fifini lestvici, pa igrajo največji zvezdniki svetovnega nogometa, na čelu z rekorderjem po številu nastopov (205) in zadetkov (128), kapetanom Cristianom Ronaldom, zvezdnikoma Manchester Cityja Bernardom Silvo in Rubenom Diasom, igralcem Manchester Uniteda Brunom Fernandesom, napadalcem PSG-ja Goncalom Ramosom in mnogimi drugi. Zasedba, ki jo s klopi vodi Roberto Martinez, bo marca najprej v Guimaraesu gostila Švedsko, marčevski pripravljalni ciklus pa bodo Portugalci zaključili v Ljubljani. Prodaja vstopnic za tekmo, za katero že sedaj vlada izjemno zanimanje, se bo začela v prvi polovici februarja.

nogomet prijateljska tekma zda slovenija