vestnik

Pri pripravi planiške velikanke že 20 let sodeluje tudi Filovčan

D. N., 22. 3. 2024
Osebni arhiv
Grega Rijavec (v počepu na levi strani), ki se je pred osmimi leti preselil v Prekmurje, že dvajset let pomaga pri pripravi planiške velikanke.
Šport

Delo na prizorišču poletov v dolini pod Poncami se začne en mesec prej. Napak na letalnici ne sme biti.

Grega Rijavec iz Gorenjske se je pred osmimi leti preselil v Prekmurje, saj je tu spoznal sedanjo partnerico, s katero sta v Filovcih ustvarila glamping Na brejgi. Čeprav je njegovo življenje sedaj vezano na pokrajino ob Muri, se še vedno vsako leto znova vsaj za en mesec preseli v rojstne kraje. Pred dvajsetimi leti je s skupino prijateljev prvič pomagal pri pripravi planiške velikanke za izvedbo smučarskih poletov, od takrat je vsako leto zraven. »En mesec pred dogodkom začnemo pripravljati letalnico. Ko smo s prijatelji prvič pomagali organizatorju, smo najprej teptali sneg s smučmi, nato smo nekaj let pomagali kot neke vrste komunalni delavci, kar pomeni, da smo vozili traktorje, bagre, vlečna vozila, zadnjih osem let pa smo odgovorni za pripravo zaletn

planica, nordijski-center-planica, grega-rijavec
Osebni arhiv
Grega Rijavec, ki se je pred osmimi leti preselil v Prekmurje, že dvajset let pomaga pri pripravi planiške velikanke.

e steze,« našteva Rijavec.

Delo petčlanske ekipe, ki pripravlja zaletno stezo, se začne z izdelavo ledu. Za to imajo poseben stroj, ki proizvaja sneg oziroma droben led. V posebnih posodah ga mešajo, da dobijo neke vrste brozgo, ki jo nato nanašajo na zaletno stezo in ves čas zalivajo z vodo, da nastane led. Na zaletni stezi nato naredijo smučino, ki mora biti čez dan, ko je sonce, pokrita s posebno ponjavo. »Delo oziroma nadzor poteka ves čas, cel dan in celo noč. Zadnji teden nam pri senčenju zaletišča pomagajo tudi vojaki, sicer delamo sami. Ker je ekipa res vpeljana, se samo pogledamo in natančno vemo, za kaj je kdo odgovoren in kaj mora postoriti,« pove sogovornik.

planica, nordijski-center-planica, grega-rijavec
Osebni arhiv
Grega Rijavec, ki se je pred osmimi leti preselil v Prekmurje, že dvajset let pomaga pri pripravi planiške velikanke.

Naloga vseh, ki kakor koli pomagajo pri pripravi tekmovališča in prizorišča v dolini pod Poncami, je zelo odgovorna, saj mora biti do zadnjega skoka vse v najboljšem stanju. »Napak na letalnici ni in jih ne sme biti. Tudi za letošnji dogodek v Planici bo skakalnica urejena optimalno,« zagotavlja Rijavec in doda, da so zato že od prvega skoka v stiku s skakalci, ki jim poročajo, kakšno je stanje na letalnici.

Skupno glavnemu organizatorju, Nordijskemu centru Planica, pri pripravi v zadnjem tednu pomaga od 200 do 300 ljudi, takrat se tudi celotno prizorišče da v najem Smučarski zvezi Slovenije.

planica grega-rijavec