vestnik

Pričakujejo rekord na 42-kilometrski preizkušnji

Ines Baler, 10. 4. 2019
Nataša Juhnov
Marko Magajna iz društva Hrtji svet.
Šport

V soboto, 18. maja, bodo Radenci v znamenju 39. Maratona treh src. Kakšne so novosti in pričakovanja? 

Do najbolj množične tekaške prireditve v Pomurju je še dober mesec, organizatorji pa so s pripravami že v polnem teku. Tudi letos se bodo aktivnosti pričele že v petek, na predvečer osrednjega dogodka. Takrat bo na sporedu testeninka, na kateri se bodo tekači in njihovi spremljevalci po prevzemu štartnih številk zbrali na terasi hotela Radin in se z obrokom testenin oskrbeli s pravo mero energije. Ta dogodek bo po besedah Boštjana Gerleca, predsednika organizacijskega odbora, obogaten z glasbo, potekal pa bo tudi pogovor z domačinko Katjo Kegl Vencelj, ki je na 600 kilometrov dolgi trasi Slovenske planinske poti premagala 45 tisoč višinskih metrov in tako postavila rekord.


1f1c03436cbbccaa243de9383d1366e3
Nataša Juhnov
Na tiskovni konferenci so sodelovaliHeinrich Schmiedlechner, Boštjan Gerlec, Marko Pintarič, Gorazd Gider in Marko Magajna.


Sobotno športno dogajanje se bo pričelo ob 8. uri, ko bodo na približno 10 kilometrov dolgo traso krenili pohodniki. 21 in 42-kilometrska preizkušnja se bosta tradicionalno pričeli ob 9. uri. "Maratonska proga bo letos štirikrat sekala mejo, kar je unikum v svetu," je dejal generalni sekretar organizacijskega odbora maratona Marko Pintarič. Letošnja novost pa je sosedski paket. Tako se lahko na Maraton treh src in na tek čez drn in strn Parktherme Wüstenlauf, ki bo v Avstriji 29. junija, tekači prijavijo in poravnajo skupno štartnino v višini 50 evrov na kateri koli strani. S tem se po mnenju Heinricha Schmiedlechnerja, župana Bad Radkersburga tudi kaže dobro medsebojno sodelovanje. Maraton treh src bo letos zahodno državno mejo prečkal četrtič zapovrstjo, simboliko tega pa bo nakazovalo štirikratno prečkanje meje.


Prijave na maraton, polmaraton ter teka na 5000 in 10.000 metrov potekajo do 7. maja.

Največ povabljenih tekačev bo tudi tokrat iz Kenije

Polmaraton bo obenem tudi državno prvenstvo za tekače in tekačice, nordijska hoja, ki bo tokrat potekala na 10 kilometrski izmerjeni progi, pa bo štela tudi za tekmo evropskega pokala v nordijski hoji. Najdaljšo in najbolj vzdržljivostno progo bodo tudi letos najhitreje skušali premagati povabljeni profesionalni tekači. Največ jih bo iz Kenije, med njimi tudi Wycliffe Kipkorir Biwot, ki ima svoj najboljši rezultat 2:09,55. V kategoriji mednarodne atletske zveze je kar visoko rangiran in ima status srebrnega tekača. "Najverjetne lahko pričakujemo tudi kakšen rekord na maratonski progi, če bo le zdravje in vreme kolikor toliko služilo," je napovedal Pintarič in obenem izpostavil, da bo pri organizaciji prireditve sodelovalo od 900 do tisoč prostovoljcev.


966eb329d64cd1defb20ae947647b61d
Nataša Juhnov
Priprave na 39. Maraton treh src so v polnem zamahu.


Tekaškim preizkušnjam se bodo tudi letos pridružili zaposleni v Zdravilišču Radenci. "Letos jih bo teklo skorajda sto. Iz zdravilišča, kjer primarno skušamo skrbeti za preprečevanje in zdravljenje srčno-žilnih obolenj tudi po tej plati prispevamo kanček k tem ukrepom in preventivi," je na tiskovni konferenci povedal Gorazd Gider, predstavnik Zdravilišča Radenci. Dodal je, da so kapacitete hotela Radin za tretji vikend v maju tradicionalno zasedene že nekaj časa vnaprej. Ker pa si želijo, da tekači ne pridejo v Radence zgolj za en dan, so zanje in njihove spremljevalce pripravili maratonski vikend s številnimi ugodnostmi.

f318275edd49ab41e60101fafe9b4f05
Nataša Juhnov
Ločena proga za tek s kužki bo letos novost, se je pa v preteklih letih na maratonu že našlo nekaj lastnikov, ki so kilometre premagovali skupaj s štirinožnimi prijatelji.

Kot smo že poročali, je glavna letošnja novost Maratona treh src tek s štirinožnimi prijatelji na kilometer dolgi progi. "To ni tekmovalni, ampak predstavitveni tek, čas ne bo merjen, ne nazadnje je to lahko tudi sprehod," tako Marko Magajna, član društva Hrtji svet. Dejal je, da so v društvu izredno zadovoljni, da se bodo lahko predstavili v Radencih in opozarjali na problematiko in nesmisel vzreje psov v športne namene. Hrti so namreč v Španiji, Angliji in na Irskem uporabljeni za lov in tekmovanja. "Selektivni proces je tak, da psa, ki tam ne dosega rezultatov, zavržejo ali usmrtijo, ne glede na to, da je star dve, mogoče tri leta," pojasnjuje in dodaja, da so psi, ki so posvojeni preko njihovega društva rešeni ravno iz omenjenih držav. Ta tek je nadgradnja programa. Kot je pojasnil Gerlec, je maraton z različnimi disciplinami prijazen celotni družini, letos pa so temu dodali še enega člana - psa.



Sobotno dogajanje bo z večernim koncertom zaključila pevka Alya.
Nataša Juhnov
Organizatorji so predstavili program letošnje priredive. 
maraton treh src radenci tiskovna konferenca