vestnik

Pričenja se EP v odbojki: Slovenci ciljajo na medaljo

STA, 12. 9. 2019
Jurij Kodrun
Zvečer se pričenja domače evropsko prvenstvo.
Šport

Slovenska odbojkarska reprezentanca bo domače evropsko prvenstvo danes začela s tekmo proti Belorusiji ob 20.30. Z njimi so izbranci Alberta Giulianija v tej sezoni že igrali, a v slovenskem taboru opozarjajo, da je zdaj ta ekipa močnejša in nevarnejša.

Slovenci so z Belorusijo igrali nedavno v finalu pokala Fivb Challenger in bili takrat boljši s 3:1. A v slovenskem taboru opozarjajo, da ne gre za povsem enako ekipo, saj je zdaj močnejša za tri dobre igralce. "Pripravljeni smo. Seveda je nekaj manjših težav, a razmišljamo kot ekipa, pripravljeni smo na igro. Prva tekma je vedno težka, še posebej na tako velikem tekmovanju in če igraš doma. Z njimi smo že igrali, a to je zdaj nova ekipa, ker imajo tri nove igralce. So na višji ravni, mi pa bomo morali igrati bolje, da jih premagamo. Slovenija bo morala igrati kot moštvo, da jih bomo premagali," pravi selektor Giuliani.


"Pomembna bo tudi pomoč gledalcev. Navijači nas lahko dvignejo in nam pomagajo, Slovenci na tem področju vedno naredijo veliko. Na ta način lahko odvzamejo del bremena mojim igralcem," pravi selektor o prednosti domačega terena, dan ped tekmo so prireditelji za prvo slovensko tekmo prodali 3000 vstopnic. "Morda bom kaj spremenil, morda tudi ne. Vsak dan smo v navezi z zdravniško ekipo, tako da bomo po potrebi spreminjali postavo, a za zdaj imamo dobre novice," pa je bil Giuliani nekoliko skrivnosten ob vprašanju o morebitnih poškodbah in menjavah v postavi Slovenije.

slovenija odbojka af
www.alesfevzer.com
Prvi nasprotniki Slovencev bodo Belorusi.



"Pripravljeni smo na tekmovanje. Gre za EP, doslej smo že pokazali dobro odbojko, upamo, da bomo tukaj igrali še bolje. Slovenija je na visoki ravni, igra zelo dobro, posamezni igralci so zelo močni. Za nas pa je dobro, da igramo s tako močno ekipo že prvo tekmo na EP. Za nas ne bo težava, čeprav bodo imeli tekmeci več podpore na tribunah," je kapetan Sjarhej Busel strnil pričakovanja pred prvo tekmo s Slovenijo. "Naš prvi cilj je priti iz skupine, za to pa bomo morali na vsaki tekmi pokazati veliko. Če nam bo uspelo, bomo prišli naprej," je o ciljih na EP dejal beloruski kapetan.


Pozitivno previden pa je tudi selektor Belorusije Viktor Bekša: "Poskušali bomo pokazati najboljšo igro. Vemo, da sta Rusija in Slovenija favorita, mi začnemo z enim od njiju, a bomo skušali presenetiti. Zdaj imamo nekaj igralcev, ki so se vrnili po poškodbah, skupaj smo še močnejši. Na EP pričakujemo, da pridemo iz skupine in v nadaljevanje, to je prvi cilj. V pripravljalnih tekmah še nismo bili pravi, a iz tekme v tekmo bomo boljši." O tem, da bo domače EP nekaj posebnega, je prepričan domači kapetan Tine Urnaut. "Domače prvenstvo je nekaj lepega. Upam, da bodo tribune polne, tako da bomo to domačnost čutili. Nekaj prvenstev in pomembnih tekem imamo za sabo, izkušnje tudi, upam, da nam bodo koristile," pred začetkom razmišlja Urnaut. "Imamo odličen blok in obrambo, nismo odvisni samo od servisa. Mislim, da če bo to na visoki ravni, smo na ravni najboljših reprezentanc. Ukvarjamo se predvsem s sabo, razmišljamo, kaj lahko še izboljšamo. Najbolj važno je tisto, kar se dogaja na naši strani. Beloruse poznamo, igrali smo z njimi pred mesecem in pol, a jim je takrat manjkal najboljši korektor. To bo prva tekma EP in treba bo prebiti led," se s tekmeci ne obremenjuje preveč Urnaut.

odbojka ep