vestnik

(Prvi gorskokolesarski tabor) Spali so v naravi in se vozili po klancih

Damjana Nemeš, 5. 9. 2022
Katrina Vukan
Tabora se je udeležilo 25 otrok in mladostnikov iz različnih delov Pomurja. Foto Katrina Vukan
Šport

Sodelovalo je 25 otrok in mladostnikov, za katere je skrbelo pet mentorjev

Pet pomurskih kolesarskih klubov, ki se ukvarjajo z gorskim kolesarstvom, je organiziralo prvi pomurski gorskokolesarski tabor za otroke. Organizatorji so bili Kolesarski klub (KK) Kicker iz Murske Sobote, kolesarska sekcija Športnega društva Sveti Jurij, Športno, kulturno in turistično društvo Apače Mlinarji, KK Bula Odranci in Športno-turistično društvo Lendava MTB.

Tridnevnega tabora, ki je potekal v Lendavskih goricah, se je udeležilo 25 otrok in mladostnikov iz celotnega Pomurja, starih od pet do sedemnajst let. »Veseli nas, da so bila med udeleženci tabora tudi dekleta. Poleg otrok, ki so člani katerega od omenjenih klubov in se z gorskim kolesarstvom že ukvarjajo, so se nam pridružili tudi takšni, ki so komaj začeli voziti kolo,« so za Vestnik povedali organizatorji.

pomurski-mtb-tabor, pomurski-gorsko-kolesarski-tabor
Katrina Vukan
Udeleženci tabor so pridobivali tudi druga praktična znanja, zdravstveni reševalec jim je med drugim pokazal temeljne postopke oživljanja. Foto Katrina Vukan


Tabor je bil namenjen učenju gorskega kolesarjenja, ki poteka po gozdnih poteh. Otroci so na urejenih enoslednih kolesarskih progah spoznavali vožnjo po razgibanem terenu, ki je prežet z grbinami, koreninami in kamni, učili so se vožnje po klancih in tehničnega obvladovanja kolesa ter spoznavali, kako vzpostaviti enosledne proge oziroma proge za gorsko kolesarjenje. Praktične vožnje so potekale tri- do štirikrat dnevno, otroci pa so bili razdeljeni v tri težavnostne skupine. »V prvo skupino smo uvrstili kolesarje začetnike, v zadnjo skupino otroke, ki imajo že kar nekaj izkušenj z gorskim kolesarstvom, v drugi skupini pa so bili otroci, ki obvladajo vožnjo kolesa, vendar še nimajo predznanja iz gorskega kolesarstva.«
Kot so poudarili organizatorji, otrok pri praktičnih vožnjah ni bilo ničesar strah, prav nasprotno, preizkusiti so želeli čim več aktivnosti. »Ko so videli svoje vrstnike, so se tudi sami z veseljem odpravili na progo. Organizatorji pa smo poskrbeli za njihovo varnost.«

Pridobivali so uporabna znanja

Druženje se je začelo z ureditvijo tabora v bližini manjšega gozda in s postavitvijo šotorov, v katerih so otroci spali, nadaljevalo pa z učenjem kolesarskih veščin. Vmes so potekale tudi praktične delavnice, ki so jih poleg petih mentorjev na taboru izvajali povabljeni gostje. Ena bolj zanimivih za otroke je bila delavnica napredne tehnike vožnje. Preizkusili so se v vožnji v zahtevnih razmerah, spoznavali pa so tudi skoke s kolesom. Na delavnici orientacije v naravi so se učili preživetja v naravi. Spoznali so, kako se orientirati v naravi s pomočjo zvezd ali z opazovanjem rasti maha v gozdu, iskali so izvire vode in se poučili o tem, kateri les je najprimernejši za pripravo ognja. Na delavnici prve pomoči jih je zdravstveni reševalec poučil, kako ravnati z osebo, kadar si zlomi ali zvine ud, kako ji pravilno poviti krvavečo rano, na lutki pa so preizkusili temeljne postopke oživljanja. »Z delavnicami smo jim skušali predati čim več praktičnega znanja, ki jim bo tako ali drugače koristilo v življenju,« so povedali organizatorji.

pomurski-mtb-tabor, pomurski-gorsko-kolesarski-tabor
Katrina Vukan
Praktični del tabora, ki je vključeval vožnjo s kolesi po enoslednih progah, je bil za otroke najbolj zanimiv. Foto Katrina Vukan


Praktično učenje je zajemalo tudi vsakodnevno pripravo hrane, pri kateri so otroci morali aktivno sodelovati. »Vse obroke smo si pripravili sami. Pri tem so nam bili v veliko pomoč večnamenski prostori v vaškem domu v Lendavskih goricah, kjer smo hrano pripravljali in jo tudi shranjevali,« so nam še povedali organizatorji.
Na taboru je bilo poleg učenja poskrbljeno tudi za bolj zabavni in sproščeni del. Vsako jutro pred zajtrkom so imeli razgibalne vaje in krajši pohod, igrali so se družabne igre, en večer so pripovedovali zgodbe in se družili ob ognju, drug večer pa so si pripravili kino pod zvezdami, ogledali so si filme s kolesarsko vsebino.
Po uspešni prvi izvedbi so organizatorji napovedali, da bodo tabor pripravljali tudi v prihodnje, vendar se bo selil med sodelujočimi klubi.

tabor gorsko-kolesarstvo