vestnik

Golijada na prekmurskem derbiju, tri točke so ostale v Beltincih

Vestnik.si, 16. 10. 2022
Jure Zauneker
ND Beltinci in Nafta 1903.
Šport

V športnem parku Beltinci se je na to sončno nedeljo odigral prekmurski derbi v drugi slovenski nogometni ligi.

Prvi prekmurski derbi v aktualni sezoni se je igral v 12. krogu drugoligaškega tekmovanja. Z boljšo popotnico so na to tekmo čakali v domačem taboru, saj so žuti v prejšnjem krogu slavili v Grosuplju, Nafta pa je na domači zelenici proti Bistrici doživela drugi zaporedni poraz. Stanje na lestvici pred to tekmo: Nafta je četrta z 20 točkami, Beltinčani osmi s 15 točkami.

Zadnje medsebojno srečanje je bilo na sporedu v sredini maja, ko so se žuti v Beltincih treh točk veselili v 93. minuti, po zadetku Adisa Emrulija. Kako bo danes? 

beltinci, nogomet-nd-beltinci-nafta-1903
Jure Zauneker
ND Beltinci in Nafta 1903.

Začetni postavi:

ND Beltinci: Zver, Zorman, Žaler, Kaučič, Ščernjavič, Sočič, Pihler, Nerguti, Grobelnik, Čakš, Kosi. Trener: Damjan Gajser. 

Nafta 1903: Kiss, David, Urh, Florjanc, Papp, Dinnyes, Kumer, Brkić, Haljeta, Feher, Oštrek. Trener: Gabor Boer. 

Sodniki: Aleksandar Matković, Aleksander Burjan, Jernej Flajšman. 

Začetek tekme.

Glavni sodnik Matković je v 3. minuti zapiskal prekršek nad beltinskim napadalcem in dosodil prosti strel. Ob robu kazenskega prostora si je žogo namestil Pihler in ostro podal pred vrata Kissa, Nerguti je streljal, žoga pa je zletela mimo vratarjeve leve vratnice. 

V 10. minuti prvi kot na tekmi. Priigrali so si ga Lendavčani. Oštrek je bil podajalec, Haljeta je z glavo skušal žogo preusmeriti v gol, toda bil je premalo natančen. 

Gabor Boer je bil v 16. minuti primoran opraviti prvo menjavo. Dinnyes se je poškodoval, namesto njega pa je v igro vstopil Bence Szabo. 

Prvi kot so v 19. minuti izvajali še Beltinčani. V nadaljevanju akcije, ko Nafta ni uspela žoge izbiti iz kazenskega prostora, je prišlo do prve spremembe na semaforju. Beltinci - Nafta 1 : 0. Strelec zadetka je Nerguti.

beltinci, nogomet-nd-beltinci-nafta-1903
Jure Zauneker
ND Beltinci in Nafta 1903.

Nafta je v 23. minuti izvajala še drugi in tretji kot na tekmi, beltinska obramba je bila v obeh primerih na mestu. 

V Beltincih se je zbralo okoli 1500 gledalcev, nekaj deset je tudi članov navijaške skupine Gorgone. Ti v dobre pol ure še niso videli resnejše priložnosti Nafte. 

V 36. minuti rumeni karton za Davida in še en prosti strel za žute. Spet je bil izvajalec Pihler, toda njegov strel je Kiss brez težav ukrotil. Lendavčani so si na drugi strani priigrali četrti kot. Na golovi črti je poskus gostov reševal Nerguti. Po podaji iz petega kota, tokrat z druge strani, je posredoval domači vratar Zver. 

41. minuta: Beltinci - Nafta 2 : 0. Zadetek Roberta Čakša iz protinapada. Domači igralec je pretekel polovico igrišča, prišel do strela in poslal žogo za hrbet vratarja Kissa. 

beltinci, nogomet-nd-beltinci-nafta-1903
Jure Zauneker
ND Beltinci in Nafta 1903.

V 43. minuti je streljal Feher, Zveru je žoga ušla, situacijo pa so razčistili njegovi soigralci. 

Polčas. 

Na začetku drugih 45. minut še štiri menjave v vrstah gostov. V igro so vstopili Drk, Novinić, Sulejmanović in Igrec.

48. minuta: Beltinci - Nafta 2 : 1. Lendavčani se vračajo, s pomočjo vratnice je zadel Haljeta. 

Nafta je v drugem polčasu pritisnila. V 52. minuti se je ponudila nova priložnost Oštreku. Domači branilci so žogo poslali v osmi kot za goste. 

Enajstmetrovka za Nafto - 53. minuta. Žaler je v kazenskem prostoru storil prekršek nad Haljeto, Matković pa je pokazal na belo piko. Odgovornost je prevzel Oštrek in suvereno matiral Zvera. Beltinci - Nafta 2 : 2. 

V 55. minuti enajstmetrovka še za Beltince, saj je z roko igral Urh. Pri domačih si je žogo nastavil Grobelnik in Beltince s strelom v levi zgornji kot spet popeljal v vodstvo. Beltinci - Nafta 3 : 2. 

Beltinci - Nafta 3 : 3. Smola za domačine, avtogol Žalerja. Nafta je krenila v protinapad, poskusil je Szabo, blokiral Žaler, žoga pa je spremenila smer in pristala v beltinskih vratih. 

beltinci, nogomet-nd-beltinci-nafta-1903
Jure Zauneker
ND Beltinci in Nafta 1903.

V 70. minuti nov kot za Nafto, ki v drugem polčasu kaže povsem drugačno podobo kot v prvem. Zver je bil na mestu. 

Menjava v vrstah Beltinec. Čakš mesto na zelenici prepušča Kralju. 

V 77. minuti prosti strel za Pihlerja, Kiss ni imel zahtevnega dela. 

Gajser v 80. minuti z novo menjavo. Mörec je vstopil namesto Kosija. Tri minute zatem sta na zelenico prišla še Hren in Ðurak, na klop sta se preselila Pihler in Grobelnik.

beltinci, nogomet-nd-beltinci-nafta-1903
Jure Zauneker
ND Beltinci in Nafta 1903.

87. minuta: Beltinci - Nafta 4 : 3. David Ðurak je Beltince vnovič popeljal v vodstvo. Kralj je podal proti Ðuraku, ki je do žoge prišel po napaki dveh Naftinih branilcev in razveselil večino gledalcev v beltinskem športnem parku.

Konec tekme. 

Beltinci so po prvem polčasu vodili z 2 : 0, nato pa je Nafta po številnih menjavah med polčasom ekspresno izenačila. Sledili sta dve enajstmetrovki, najprej za Lendavčane, nato še za domačine. Za končnih 4 : 3 in za veselje žutih je v 87. minuti zadel David Ðurak. Nafta z 20 točkami ostaja na četrtem mestu, Beltinci so se z 18 prebili na šesto mesto na lestvici. 

nd-beltinci nafta-1903 2.-snl prekmurski-derbi