vestnik

(Odštevamo do evropskega prvenstva U21) Prvi tekmi 24. marca v Mariboru in Celju

Tomo Köleš, 7. 3. 2021
PROFIMEDIA
V Sloveniji bomo lahko videli izjemne nogometaše, kot je Španec Dani Olmo, nekdanji član zagrebškega Dinama in aktualni igralec Red Bulla iz Leipziga. FOTO PROFIMEDIA
Šport

Slovenija in Madžarska bosta konec marca, konec maja in v začetku junija gostili evropsko nogometno prvenstvo reprezentanc do 21 let (UEFA European Under-21 Championship), kar bo vsaj v naši samostojni državi največje nogometno tekmovanje doslej.

Lahko bi rekli, da imamo še dodatno srečo, saj sta bili pred kratkim zaradi pandemije covida-19 odpovedani evropski nogometni prvenstvi za igralce in igralke do 19 let v Romuniji oziroma Belorusiji, načrtovani to poletje. Euro U21 v Sloveniji in na Madžarskem pa bo potekal, kot je načrtovano, jasno je le, da bodo zaradi razmer tekme v skupinskem delu odigrane brez gledalcev. A še je upanje, da bo vsaj nekaj gledalcev lahko prišlo na stadione, ko bodo potekali izločilni boji. 
Na evropskem prvenstvu bo tekmovalo 16 reprezentanc, Slovenija in Madžarska sta kot gostiteljici avtomatično uvrščeni. V skupini A bodo igrale Madžarska, Nemčija, Romunija in Nizozemska, v skupini B Slovenija, Španija, Češka in Italija, v skupini C Rusija, Islandija, Francija in Danska, v skupini D pa Portugalska, Hrvaška, Anglija in Švica. Branilka naslova je Španija, ki bo nastopala ravno v skupini s Slovenci. Tako kot Italija, ki je doslej tako kot Španija petkrat postala evropska prvakinja. V nadaljnje tekmovanje se bosta uvrstili po dve najboljši reprezentanci vsake skupine.

jan-gorenc, okrepitev, mura, nš-mura
Aleš Cipot
Branilec Mure Jan Gorenc bo skoraj gotovo nastopil na evropskem prvenstvu U21. FOTO ALEŠ CIPOT

V štirih slovenskih mestih
Prvenstvo se bo igralo na osmih stadionih v osmih mestih: Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru, Budimpešti, Szekesfehervarju, Györu in Sombotelu. V Sloveniji bosta igrali skupini B in D. Skupinski del prvenstva bo potekal od 24. do 31. marca, izločilni boji pa od 31. maja do 6. junija. Četrtfinale se bo igral v Budimpešti, Szekesfehervarju, Mariboru in Ljubljani. Polfinalni tekmi bosta na sporedu 3. junija v Szekesfehervarju in Mariboru, finale pa bo 6. junija na stadionu Stožice v Ljubljani.
Vse skupaj se bo začelo s pravo poslastico, dvobojem med Slovenijo in Španijo v sredo, 24. marca, ob 18. uri v Ljudskem vrtu. Ob istem času bo odigrana tekma med Češko in Italijo na stadionu Z'dežele v Celju. Ob 21. uri bosta na vrsti srečanji na Madžarskem: Madžarska – Nemčija (stadion MOL Arena Sosto v Szekesfehervarju) in Romunija – Nizozemska (Bozsik Arena v Budimpešti). Naslednji dan, 25. marca, se bosta ob 15. uri pomerili Anglija in Švica (stadion Bonifika v Kopru), ob 18. uri Rusija in Islandija (stadion Menföi uti v Györu), ob 21. uri pa Francija in Danska (Haladas Sportkomplexum v Sombotelu) ter Portugalska in Hrvaška (v Kopru).
Tekme skupinskega dela, ki jih bomo še videli v Sloveniji, so: Slovenija – Češka (27. marca v Celju), Španija – Italija (27. marca v Mariboru), Hrvaška – Švica (28. marca v Kopru), Portugalska – Anglija (28. marca v Ljubljani), Italija – Slovenija (30. marca v Mariboru), Španija – Češka (30. marca v Celju), Švica – Portugalska (31. marca v Ljubljani) in Hrvaška – Anglija (31. marca v Kopru). Dvoboje slovenske reprezentance bo prenašala nacionalna radiotelevizija. Doslej so pogodbe o prenosu tekem evropskega prvenstva U21 med drugim sklenile romunska nacionalna televizija ter nemška televizijska mreža Pro Sieben in britanska televizijska mreža Sky Sports za predvajanje v Veliki Britaniji in Republiki Irski. 

605-10-slovenija U21 jk
Jurij Kodrun
Mladi slovenski reprezentanti so se znašli v zahtevni skupini s Španci in Italijani. FOTO JURIJ KODRUN

V reprezentanci tudi igralci Mure 
Euro U21 bo posebej zanimiv tudi za pomurske ljubitelje nogometa, saj so kandidati selektorja Milenka Ačimovića za dokončno sestavo naše mlade reprezentance tudi igralci Mure Jan Gorenc, Tomi Horvat in Kevin Žižek, dolgoletni nogometaš Maribora, ki je pred prestopom v Ameriko, Veržejec Žan Kolmanič, in Prekmurec Aljaž Casar, ki igra za Altach v prvi avstrijski ligi. Od omenjenih imajo največ možnosti za nastop Gorenc, Horvat in Kolmanič, ki so že bili vpoklicani za pripravljalne tekme Slovenije. 

olimpija, mura, stožice
Aleš Cipot
Finale bo 6. junija na stadionu Stožice v Ljubljani. Foto Aleš Cipot

Na zelenicah naših stadionov pa bodo zaigrali tudi izjemno nadarjeni mladi nogometaši iz drugih držav, od katerih so nekateri že zdaj zvezde v svojih domovinah. Tu mislimo predvsem na Špance Danija Olma (igra za Red Bull Leipzig), Marca Cucurello (Getafe), Roberta Lopeza (Real Sociedad), Ginerja Pedroso (Espanyol) in Brahima Diaza (Milan), Italijane Sandra Tonalija (Milan), Patricka Cutroneja (Valencia), Alessandra Bastonija (Inter) in Luco Pellegrinija (Genoa), Portugalce Danyja Moto (Monza), Rafaela Leaoja (Milan), Daniela Braganco (Sporting), Vitorja Ferreiro (Wolverhampton) in Dioga Leiteja (Porto), Hrvate Ivana Nevistića (Rijeka), Borno Soso (Stuttgart), Joška Gvardijola (Dinamo Zagreb), Daniela Štefulja (Rijeka), Petra Muso (Slavia Praga), Nikola Mora (Dinamo Moskva), Lovra Majera (Dinamo Zagreb) in Sandra Kulenovića (Rijeka) ter še mnoge druge igralce. 


Skupina A
Madžarska
Nemčija
Romunija
Nizozemska

Skupina B
Slovenija
Španija
Češka
Italija

Skupina C
Rusija
Islandija
Francija
Danska

Skupina D
Portugalska
Hrvaška
Anglija
Švica

uefa-european-under-21-championship evropsko-prvenstvo