vestnik

Prvoligaške tekme bodo potekale pod natančno določenim protokolom

Vestnik, 28. 5. 2020
Aleš Cipot
Nogometna zveza Slovenije je klubom poslala protokol, po katerem bodo morali organizirati preostale tekme državnega prvenstva.
Šport

Klubi v prvi slovenski nogometni ligi so s strani Nogometne zveze Slovenije (NZS) prejeli smernice za organizacijo tekem do konca letošnje sezone.

V dokumentu je navedeno, da bodo morali vsi, ki bodo prišli na stadion, nositi zaščitne tekme ves čas zadrževanja na športnem objektu. Izjema pri tem so zgolj igralci in sodniki na igrišču v času ogrevanja in tekme ter oba trenerja v času vodenja srečanja in dajanja izjav. Vsi pripomočki za vadbo in tekmo se bodo morali razkuževati. Žoge bodo razkuževali pred ogrevanjem, pred začetkom tekme, med polčasom in po sami tekmi. Pred odhodom na igrišče se igralci ne bodo smeli zadrževati v tunelu pod tribuno, pregled opreme pa bo opravljen v skladu z upoštevanjem higienskih priporočil. 

Sedem minut pred začetkom tekme bo na poziv sodnika garderobo najprej zapustila domača ekipa, 120 sekund pozneje pa še gostujoča. Skupinskega fotografiranja pred tekmo ne bo, prav tako igralci na igrišče ne bodo imeli spremljevalcev. Ekipi in sodniki se ne bodo rokovali, tako kot tudi ne kapetana po metu kovanca. Med tekmo je ob doseženem zadetku odsvetovan telesni stik, je zapisano v smernicah. Če je mogoče, naj se do sodnikov in ostalih prisotnih na igrišču vzdržuje varnostna razdalja 1,5 metra. Na klopi bodo morali tudi rezervisti sedeti na razdalji 1,5 metra. 

fazanerija, mura, nš-mura, stadion
Aleš Cipot
Vse tekme bodo potekale pred praznimi tribunami.

Vsak klub mora tudi poskrbeti za dovolj razkužil, tako za roke kot za površine, brezstičnih termometrov in primernih košev za odpadke. Klub mora zagotoviti tudi odgovorno osebo za izvajanje higienskih standardov. Ta bo med drugim tudi morala zbirati zdravstvene podatke obeh ekip, in sicer večer pred tekmo in ob prihodu udeležencev na stadion. Ekipi naj uporabljata več garderob, če pa je na stadionu le en prostor, pa naj se igralci skupinsko izmenjujejo v garderobi. Vsi zaprti prostori morajo biti prezračeni, priporoča pa se tudi, da se igralci tuširajo doma. 

Na športni objekt imajo ob igralcih, strokovnem vodstvu, delegaciji obeh ekip, klubskem osebju in uradnih oseb, še pobiralci žog, reševalci, gasilci, novinarji, fotografi, varnostniki, predstavniki stadiona in tisti, ki bodo skrbeli za televizijski prenos.

nzs 1.-snl protokol smernice