vestnik

(Evropsko prvenstvo v košarki) Rakete tudi na prekmurski pogon

Lucijan Pejčič, Ekipa24, 13. 6. 2023
alesfevzer.com
Blaža Čeh bo v prihodnosti vodila igro Slovenije, ko bo prevzela žezlo iz rok Teje Oblak.
Šport

Med štirinajsterico kandidatk za nastop na domačem prvenstvu sta tudi dve Prekmurki, Tina Cvijanovič in Blaža Čeh.

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca (poimenovali so jo rakete) je pred koncem priprav na evropsko prvenstvo, ki bo od 15. do 25. junija v Sloveniji in Izraelu. Slovenija bo tekme v skupinskem delu igrala 15., 16. in 18. junija v Stožicah, njene nasprotnice bodo Velika Britanija, Nemčija in Francija.

Med štirinajsterico kandidatk za nastop na domačem prvenstvu sta tudi dve Prekmurki, Tina Cvijanovič in Blaža Čeh. Cvijanovičeva je v izbrani vrsti debitirala novembra 2020 in od takrat zbrala šest uradnih nastopov v slovenskem dresu. Petindvajsetletna branilka, ki lahko igra tudi na krilnem položaju, je kot srednješolka v sezoni 2013/14 odšla v Maribor in tam ostala šest let, nakar se je leta 2019 podala v tujino. Prva postaja fizično močne igralke, ki grize v obrambi in v napadu zna odigrati ena na ena, je bila Španija, od tam se je preselila v Italijo, šla za nekaj mesecev v Nemčijo ter se januarja 2022 vrnila v Italijo, kjer je še zdaj.

Tina Cvijanovič že nestrpno čaka na začetek prvenstva, nastop na domačih tleh je uresničitev enega od njenih športnih ciljev v karieri. Za svoj največji uspeh doslej šteje naslov podprvakinj z reprezentanco U20. Njen vzornik je danes že pokojni ameriški košarkarski zvezdnik Kobe Bryant, v košarkarskem svetu pa namerava ostati tudi po koncu kariere. Rada bi bila namreč trenerka.

cvijanovic 1
alesfevzer.com
Tina Cvijanovič že nestrpno čaka na začetek prvenstva, nastop na domačih tleh je uresničitev enega od njenih športnih ciljev v karieri.

Čehova bo letos decembra dopolnila 20 let, njen talent pa so že zelo hitro odkrili pri Cinkarni Celje in jo povabili v knežje mesto. To je bilo leta 2018, tudi danes nosi dres celjskega kluba in iz leta v leto v njem prevzema večjo vlogo. Organizatorka igre, ki je na parketu prepoznavna s svojimi rdečimi očali, je bila v minuli sezoni najkoristnejša igralka finala lige WABA, ženske različice regionalnega tekmovanja. Za reprezentanco je prvič zaigrala novembra 2021, za zdaj ima vpisani dve uradni tekmi. V prihodnosti bo vodila igro Slovenije, ko bo prevzela žezlo iz rok Teje Oblak. Za zdaj se lahko od kapetanke veliko nauči in jo zamenja v minutah, ko kapetanka počiva na klopi.

Prav Oblakova je ob Niki Barič ena od vzornic Čehove, njena prva vzornica pa je bila Prekmurka Alja Samec. Pred začetkom domačega Eurobasketa je v svoji karieri najbolj ponosna na naziv najkoristnejše igralke finala lige WABA in finalnega turnirja za naslov slovenskih pokalnih prvakinj. Po koncu kariere želi postati organizatorka športnih dogodkov.

tina-cvijanovič blaža-čeh košarka evropsko-prvenstvo-v-košarki