vestnik

(Rivalstvo med Muro in Mariborom) Cifer z največ nastopi, Škaper z največ zadetki

Simon Horvat, 5. 4. 2024
Danilo Škofič
Tekma med Mariborom in Muro 10. septembra 1972 v Ljudskem vrtu. Žogo je ujel vratar Mure Zoran Cirkvenčić.
Šport

Prvi prvenstveni dvoboj Mure in Maribora je bil odigran v sezoni 1960/61.

Zgodovina dvobojev med Muro in mariborskimi klubi je zelo dolga, bogata, prepojena s čustvi in tudi navijaškimi izpadi, kot smo jim bili priča na zadnjem, 89. prvenstvenem derbiju med Muro in Mariborom. Zakaj je tako, je težko reči, se je pa rivalstvo rodilo že pred drugo svetovno vojno, ko na našem območju ni bilo veliko klubov. Zato so bili dvoboji Mure in Maribora pravzaprav sosedski. Nogometni klub Maribor je bil ustanovljen šele leta 1960, a je Mura pred tem z njegovim predhodnikom I. SSK Mariborom ter Poletom in Branikom odigrala precej prvenstvenih, pokalnih in prijateljskih tekem. V tokratnem članku se bomo posvetili prvenstvenim dvobojem med Muro in Mariborom po letu 1960. Koliko je bilo teh tekem, kakšni so bili rezultati, kdo je dal največ zadetkov in kateri črno-beli so se največkrat pomerili z vijoličastimi?

slika2
Nataša Juhnov
Prizor s 23. derbija, ki je bil odigran 25. marca 1995.

Prvi prvenstveni dvoboj Mure in Maribora je bil odigran v sezoni 1960/61, natančneje 14. maja 1961 v Mariboru na stadionu ob Tržaški cesti. Maribor je takrat sredi sezone prevzel »tekmovalne pravice« mestnega tekmeca Železničarja, ki je tekmoval v slovenski nogometni ligi. Sobota je tako jeseni igrala z Železničarjem, spomladi pa z Mariborom. Črno-beli, ki jih je s klopi vodil Feri Zelko, so klonili s 3 : 0. Igrali so Vrdjuka, Drvarič, Puškarič, Skalar, Šarotar, Zorec, J. Norčič, Sečko, Maučec, Miloševič in Matjašec.

Ker se je Maribor takrat uvrstil ligo višje, je bila naslednja tekma odigrana več kot deset let pozneje – kluba sta merila moči v 2. zvezni ligi. Odigrala sta štiri tekme, prav vse so dobili igralci iz mesta ob Dravi. Do leta 1991 sta nato kluba v slovenski ligi odigrala še deset tekem, Mura pa je prvo zmago dosegla 6. aprila 1986, ko je v Fazaneriji z zadetkoma Jančarja in Škaperja slavila z 2 : 1. Največkrat se je z Mariborčani pomeril Cifer (30), sledijo mu Maruško, Kous, Dominko, A. Baranja in Kokol. Pet zadetkov je dosegel Škaper in štiri Maroša. Po tri zadetke so Mariboru zabili Khlebaline, Daku, Fajić, F. Cipot, Bobičanec in Šavel.

prvenstvene tekme, mura, maribor
Vestnik.si
Prvenstvene tekme med Muro in Mariborom.

Simon Horvat, ki je pred leti že skrbel za spletno stran nogometnega kluba Mura, ter naš sodelavec in fotograf Aleš Cipot urejata spletno stran NK Mura skozi čas. Ta bo še posebej velik pomen dobila letos, ko bo Mura slavila stoto obletnico ustanovitve. V veliko pomoč ste lahko tudi vi. Horvat in Cipot namreč opažata, da imajo simpatizerji Mure doma precej časopisnih izrezkov, slik, vstopnic s tekem in podobno. Zato vas vabita, da svoje gradivo delite z njima, in z veseljem ga bosta dodala v mozaik klubske zgodovine, na veličasten način pa bo vse to predstavljeno tudi ob stoletnici Mure. Informacije lahko pošljete na elektronski naslov:info@nkmura.si.

nk-mura-skozi-čas mura maribor rivalstvo