vestnik

(S TRIBUNE) 366 dni športa

Rok Šavel, 12. 1. 2024
Jure Zauneker
Drznem si trditi, da bo to tudi leto, ko se bo med slovensko nogometno elito vrnil najstarejši nogometni klub v državi – lendavska Nafta.
Šport

Leto 2024 bo iz več razlogov prelomno na nogometnem področju.

Letos bo na sporedu verjetno največji globalni športni dogodek – poletne olimpijske igre. Slovenci smo športni narod in to dokazujemo tudi z vsakokratnimi dosežki na olimpijadah, saj se stalno uvrščamo med najboljše države po številu medalj glede na število prebivalcev. Še pred poletnimi olimpijskimi igrami, ki bodo tokrat v Parizu med 26. julijem in 11. avgustom, bomo priča še enemu dogodku, ki pritegne pozornost več milijard ljudi po vsem svetu – evropskemu prvenstvu v nogometu. Turnir v Nemčiji med 14. junijem in 14. julijem bo imel za slovenske nogometne navdušence končno pravi navijaški predznak, saj bo med najboljšimi ekipami stare celine po štirinajstletnem sušnem obdobju tudi četa selektorja Matjaža Keka.


Ta hip se ravno tako v Nemčiji odvija še eno evropsko prvenstvo, kjer se bori naša izbrana vrsta, to je evropsko prvenstvo v rokometu. Poleg omenjenih se bodo letos zvrstili še vsakoletni športni dogodki, ki jih Slovenci ne bomo prezrli. Z veliko vnemo bomo tako zagotovo stiskali pesti za naša kolesarska asa Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja na najprestižnejši dirki v svetu kolesarstva, dirki po Franciji, ki bo letos edinstvena, saj bo njen začetek prvič v Italiji in cilj prvič zunaj Pariza. Čeprav ne gre za rojaka, bom sam z velikimi pričakovanji spremljal tudi sezono teniškega boga Novaka Djokovića, pred katerim je, upam si napovedati, ponovno leto rekordov in leto, ko bo tudi uradno stopil na vrh po številu osvojenih grand slam turnirjev. V moški konkurenci srbski teniški as že sedi na prestolu, je pa s 24 naslovi trenutno izenačen z avstralsko igralko Margaret Court. 


Za konec se vrnimo še k nogometu. Leto 2024 bo iz več razlogov prelomno na tem področju. Na lokalnem terenu bo to leto, ko se bo lastniško in organizacijsko na novo konsolidiral najuspešnejši in najbolj priljubljen klub v regiji – soboška Mura, ki letos praznuje 100-letnico. Drznem si trditi, da bo to tudi leto, ko se bo med slovensko nogometno elito vrnil najstarejši nogometni klub v državi – lendavska Nafta. Če usmerimo pogled še čez domači vrtiček, bo leto 2024 zgodovinsko tudi zaradi povsem spremenjenega formata evropskih klubskih tekmovanj, ki se, če si priznamo ali ne, počasi, a vztrajno transformirajo v osovraženo superligo. Pa tudi glede tega projekta je letos po odmevni odločitvi sodišča Evropske unije pričakovati pomembne premike. Ni kaj, 2024. bo pestro na športnem področju, kot že dolgo ne. 

športno-leto 2024 mnenje s-tribune