vestnik

(S TRIBUNE) 42 sekund

Andrej Bedek, 3. 2. 2024
Tomaž Primožič/Fpa
Šport

Kakšne zgodbe piše šport!

Januarja je na Hrvaškem v senci evropskega prvenstva (EP) v rokometu potekalo EP v vaterpolu. V finalu so pred 2000 gledalci v bazenu Mladost v Zagrebu – eden od sodnikov je bil tudi Slovenec Boris Margeta – Španci z 11 : 10 premagali Hrvate, ki so nazadnje slavili na prav tako domačem EP 2022, takrat v Splitu. Južna soseda je namreč letos prvenstvo zaradi konflikta na Bližnjem vzhodu pripravila namesto Izraela, Španija pa je na EP prvič osvojila zlato kolajno.

Istočasno z EP se je na enem od televizijskih kanalov večkrat zavrtel španski film 42 sekund, ki govori o garanju njihove vaterpolske reprezentance za uspeh na domačih olimpijskih igrah (OI) v Barceloni leta 1992. Španski vaterpolisti takrat niso bili v najboljši formi, krovna zveza pa je za selektorja ustoličila Hrvata Dragana Matutinovića, trenerja s slovesom marljivega trenerja, a z več kot grobimi prijemi. Zanj namreč ni bilo nezamenljivih igralcev, ni veteranov, ni kapetana, ni favoritov. Kdor je želel igrati, si je moral izboriti mesto. Mimogrede – v filmu Matutinovića igra Tarik Filipović, ki je sicer po poklicu res igralec, a še vedno najbolj znan kot voditelj kvizov Milijonar in Zasledovanje na hrvaški nacionalni televiziji.

F260VATERPOLO07Z
Zdravko Primožič/Fpa
Hrvatom je v finalni tekmi EP 2024 odlično kazalo, saj so pred zadnjo četrtino vodili z 10 : 8, a jo nato izgubili z 0 : 3.

Španija je nato osvojila srebro in s tem sploh prvo medaljo v vaterpolu na OI, finale z Italijani na bazenu Bernat Picornell v Barceloni pa si je ogledalo kar 11.000 gledalcev. Naslov filma 42 sekund je čas, ki je takratno ekipo Španije, ko je povedla za zadetek, v rednem delu ločil od zlata. Sledili so trije podaljški in njen poraz. A film nas tudi spomni, da so Španci štiri leta kasneje uresničili svoje sanje. V Atlanti so osvojili zlato, ko so igrali proti – Hrvaški. Mimogrede, Hrvaške na OI 1992 ni bilo, ker so bile kvalifikacije za igre zaključene, preden je bila priznana kot samostojna država.

Še o sekundah. Hrvatom je v finalni tekmi EP 2024 odlično kazalo, saj so pred zadnjo četrtino vodili z 10 : 8, a jo nato izgubili z 0 : 3. Odločil je prvi španski zvezdnik Alvaro Granados Ortega, ki je 48 sekund pred koncem finala poskrbel za odločilni gol. Za zmago je zadel z zvitim strelom z odbito žogo od gladine vode in s hrbtom obrnjen proti nasprotnikovim vratom. Igralci v kockastih kapicah nato niso več našli pravih rešitev, Loren Fatović je za izenačenje zgrešil tri sekunde pred koncem. Kakšne zgodbe piše šport!

s-tribune zgodbe šport vaterpolo sekunde